Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ministri G20 za smanjenje plata i bonusa bankarima

Ministri finansija zemalja G20 dogovorili se o smanjenju bonusa bankarima, ali nije usvojen predlog evropskih zemalja za nametanje ograničenja na isplate


Ministri su predložili održanje podsticajnih mera poput dodatne državne potrošnje i niskih kamatnih stopa kako bi se ojačala svetska ekonomija, upozoravajući da oporavak ekonomije nije zajamčen. "Finansijski sistem pokazuje znake oporavka", rekao je ministar finansija SAD Timoti Gajtner dodajući da predstoje značajni izazovi.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka u Londonu, ministri iz G20 su naveli da će fiskalna i monetarna politika ostati ekspanzivna sve dok se se ne smanje rizici za ponovno javljanje recesije.

Međunarodni monetarni fond je saopštio da je svetska ekonomija počela polako da se oporavlja, predviđajući da će sledeće godine privredni rast biti 2,5 odsto.

G20 se zalaže za sprovođenje planova o reformi finansijskog sistema, uključujući oštrije mere protiv poreskih rajeva i davanje većeg prava u odlučivanju zemljama u razvoju u međunarodnim finansijskim institucijama kao što su MMF i Svetska banka.

Smanjenje plata i bonusa bankarima u nekim zemljama je viđeno kao ključna mera pošto je uvreženo mišljenje da su običaji plaćanja za rizične odluke krivi za izbijanje finansijske krize. Britanski ministar finansija Alister Darling rekao je da više ne sme biti slučajeva u kojima se ljudi nagrađuju za lakoumno ponašanje.

Velika Britanija je uopšteno podržala napore za zauzdavanje tih isplata, ali ne i uvođenje ograničenja.

Odbor za finansijsku stabilnost, telo uspostavljeno na samitu G20 u Londonu u aprilu, osmisliće predloge koje će biti razmotreni lideri na samitu u Pitsburgu 24. i 25. septembra."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta