Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD razmatra kreditiranje Srbijagasa

Odbor direktora EBRD razmatraće sutra kredit od 150 miliona evra za JP Srbijagas. Kako je objavljeno na sajtu EBRD kredit će biti upotrebljen za unapređenje gasovodne mreže i kupovinu gasa koji će biti uskladišten u Mađarskoj


Deo novca trebalo bi da bude korišćen i za izgradnju novog podzemnog skladišta gasa i za druge srednjoročne investicije koje bi trebalo da povećaju energetsku bezbednost. Kako se navodi, jedna od mogućih investicija je i povezivanje gasne mreže Srbije sa mrežama susednih zemalja.Najbolje poslovanje Produktne berze u poslednjih 30 godina
Produktna berza u Novom Sadu 2009. godine ostvarila je komercijalni promet od 156.000 tona robe, što je najbolji poslovni rezultat berze u poslednjih 30 godina, izjavio je
danas (11. januar 2010. godine) direktor Produktne berze Žarko Galetin.

Galetin je na konferenciji za novinare rekao da ukupnom poslovnom bilansu treba dodati i interventne poslove, kao što je otkup 65.000 tona pšenice i 130.000 tona mineralnog đubriva preko berze, što je učinjeno za potrebe Vlade Srbije.

- Tokom prošle godine imali smo 300 članova berze, sa kojima je zaključeno 1.314 komercijalnih ugovora, odnosno 3.364 ugovora za interventne poslove - kazao je Galetin.

On je ocenio da su osnove karakteristike svetkog tržišta u 2009. bile rast prinosa svih poljoprivrednih kultura kojima trguje berza, osim soje, ali i opšti pad cena, što se odrazilo i na domaće tržište.

- Cena pšenice u 2009. bila je izuzetno niska, cena kukuruza bila je na ivici rentabilnosti, dok je cena soje bila na nivou od 2008. godine - rekao je Galetin i dodao da je od ukupne prodaje najveći promet ostvaren kod kukuruza (oko 60%), pšenice (22%) i soje (5,7%).

Direktor Produktne berze je ocenio da će kukuruz i u narednim godinama biti najprespektivinija poljoprivredna kultura, jer je prošle godine u svetu iskazana veća tražnja od proizvedenih količina, ali i zato što je potrošnja kukuruza za poslednjih 20
godina porasla za 75%.

Dodao je da nije isti slučaj sa pšenicom, čija cena ne zavisi u tolikoj meri od kretanja na svetskom tržištu, a njena potrošnja za poslednjih 20 godina porasla je za svega 21%, što odgovara porastu broja stanovnika.

Galetin je najavio da će Produktna berza u 2010. godini uvesti robni zapis na listing berze, što će omogućiti trgovinu i robom koja se nalazi u javnim skladištima, odnosno da će članovima berze biti omogućeno elektronsko trgovanje.

Kao jednu od novina u poslovanju, Galetin je naveo i da će Produktna berza ove godine početi da informiše javnost o svom dnevnom poslovanju, za razliku od jednonedeljnih izveštaj što je trenutna praksa.


Another low for Serbian currency
BELGRADE -- The domestic currency has fallen to its lowest value in relation to the euro since the European currency was introduced in 2002.

One euro is worth RSD 97.42 this Monday.

The National Bank of Serbia (NBS) stated that the euro could reach a value of RSD 100 in the coming days.

All this continues to devalue the wages of Serbians and increases the loan installments indexed in foreign currency. The currency slide is also negatively affecting businesses.

On the other side, the increase in the value of the euro helps exporters, but there are not many companies that successfully export their products from Serbia.

Employers Union President Stevan Avramović said that citizens and companies “must know by what exchange rate they are taking out loans and paying them”. In addition, this official believes that the volatile rate should promote Serbia to adopt the euro “as the official currency”.

Since the beginning of the year, the NBS has sold EUR 37mn in an effort to stop the daily oscillations in the dinar’s value.

The highest value of the dinar against the euro in 2009 was recorded on January 5, when one euro was worth EUR 89.54.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta