Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Osnovana firma za kupovinu Luke Bar
Vlada Srbije osnovala je preduzeće za železnički transport „BB kargo“, koje će učestvovati na tenderu za crnogorsku Luku Bar


Internet portal Ekapija navodi da je ukupan osnovni kapital preduzeća 62 hiljada evra, a namera osnivača je da kapital poveća kupovinom akcija preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti u Baru i Montekargo u Podgorici, na tenderima Vlada Crne Gore.

Odluku o osnivanju preduzeća za kupovinu Luke Bar Vlada Srbije je donela krajem 2009. godine, navela je Ekapija. Sedište preduzeća „BB kargo“ je u Beogradu, u Nemanjinoj 22-26, gde se nalazi i više ministarstava srpske vlade.

Prema ranijim pisanjima medija, Vlada Srbije odvojila je oko 500 miliona dinara da bi, kao manjinski učesnik u konzorcijumu sa srpskim firmama, učestvovala na tenderu za privatizaciju dela barske luke u Crnoj Gori.

Premijer Mirko Cvetković najavio je u decembru prošle godine da je Vlada Srbije, sa ciljem da u ceo proces unese element transparentnosti, namerava da za kupovinu Luke Bar osnuje preduzeće sa minimalnim zakonskim ulogom.

Potom bi Vlada raspisala javni poziv za sve one koji žele da izvrše dokapitalizaciju tog preduzeća, a država će u toj firmi zapravo biti manjinski vlasnik koji ima funkciju da pomogne, a ne da vodi proces, jer će na njega uticati tržište, objasnio je Cvetković. Predsednik Vlade Srbije rekao je da će svako moći da se prijavi za dokapitalizaciju tog Društva, izražavajući očekivanje da će najveći ulagači biti oni koji imaju i najveći interes za razvoj Luke Bar i korišćenje pravca prema južnom Jadranu.
 
Ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić kazao je prošlog meseca da je u pripremnoj fazi kupovina dela Luke Bar, navodeći da je to političko i strateško pitanje za Srbiju. On je rekao da su barska pruga i barska luka neodvojive celine i dodao da lično smatra da Vlada Srbije ne treba da ulazi u finansijske aranžmane po tom pitanju, ali da treba da stane iza srpskih privrednika koji to žele.

Mrkonjić je rekao i da je domaćim privrednicima, koje predvodi vlasnik „MK komerca“ Miodrag Kostić, ostavljen rok da se usaglase, a potom bi trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima. On je odbacio špekulacije da u luku Bar i barsku prugu treba uložiti na milijarde evra, navodeći da bi srpsku privredu, ako se dogovori da kupi deo transporta kroz Crnu Goru, ulaganje u ta dva projekta koštalo 300 do 350 miliona evra.

Prošle godine je i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao da Srbija "razmatra mogućnost" da učestvuje na najavljenom tenderu za privatizaciju Luke Bar. On je rekao da je "Srbija do sada investirala 200 miliona evra u Crnu Goru" i dodao da dve zemlje "ni do sada nisu imale problema u ekonomskoj saradnji".

Teneder za prodaju 54,05 odsto akcija barske kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti, jednog od tri preduzeća na koje je podeljeno poslovanje Luke Bar, i dodelu koncesije na 30 godina objavljen je 21. oktobra 2009. i biće otvoren do 1. februara 2010.
 
 
Činjenice

Srbija preko Luke Bar uvozi i izvozi oko 7-8 odsto robe, a mnogo više se koriste Konstanca, Kopar, Rijeka i Solun, a crnogorsko pristanište nije na putu evropskih koridora.


Počela podela besplatnih akcija i novčane naknade
Građani Srbije moći će od danas (6. januar 2010. godine) da podignu novačnu naknadu od 1.700 dinara od prodaje akcija i udela iz Privatizacionog registra i podela potvrda o posedovanju pet akcija Naftne industrije Srbije (NIS), ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara.

Građani će potvrdu o posedovanju besplatnih akcija NIS-a moći da dobiju u poštama, a novčane naknade biće uplaćene na račune koje su otvarali u poštama (www.posta.rs) ili bankama kada su se prijavljivali za besplatne akcije.

Za podizanje potvrda o vlasništvu u NIS-u, odnosno novčanih naknada od prodaje besplatnih akcija, potrebna je lična karta i broj računa.

Pravo na besplatne akcije ima 4,8 miliona građana Srbije.

Pošta Srbije danas, zbog praznika, radi skraćeno do 17.00, ali građani svoje potvrde i novčane naknade mogu da preuzmu i narednih dana, jer rok za preuzimanje nije ograničen.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić preporučio je gradjanima koji će dobiti besplatne akcije NIS-a da sačekaju njihovo uključenje na berzu, jer će tada moći da ih prodaju po najpovoljnijim uslovima i naglasio da do kraja juna ove godine NIS mora da se transformiše u otvoreno akcionarsko društvo.

Građani će od danas sve izmene podataka, koji se odnose na broj računa, prezime, adresa, matični broj ili sprovođenje nasledstava, moći da izvrše u Poštanskoj štedionici.

Građanima kojima je račun koji su naveli prilikom prijavljivanja za besplatne akcije ugašen, blokiran ili iz bilo kog drugog razloga sporan, besplatno će biti otvoren novi račun u Poštanskoj štedionici.


Citizens receive free NIS shares
BELGRADE -- Some 4.8 million Serbian citizens will become owners of five shares each of Serbian Oil Industry (NIS), along with RSD 1,700 being paid into their accounts.

Economy Minister Mlađan Dinkić said that the current price of a single share in NIS is about RSD 500 (EUR 5.1), which is a result of the direct sale of the company to Gazpromneft.

He said that once NIS is placed on the stock exchange, the value will increase, adding that disappointment with the small amount of money will be “assuaged when Telekom shares are given out by the end of the year”.

When the ministry first announced the distribution of free shares, it said that citizens would receive some EUR 1,000 each from the sale of several state-owned companies.

Even though they admit that the nominal worth of RSD 500 is small, officials of the Economy Ministry recommend citizens to carefully weigh their options.

Director of the Center for Privatization Support Boris Majstorović said that the shares can be sold immediately through an agreement but that the expenses of such a transaction will decrease the value of the sale.

He said that once the NIS shares get on the stock exchange, these broker services will be free of charge.

“There is no deadline for withdrawing them, there is no need to rush. It is possible to do so when you are doing something else at the post office, at which time you can also get a confirmation of the shares,” Majstorović said.

Changes to the law for the distribution of free shares are expected by proposed by the government in late January, which will give citizens shares in several other large companies before they are sold.

Citizens are also supposed to get shares from Telekom and the Nikola Tesla Airport, as well as shares from Galenika and other companies that are waiting to be sold.

Economic analyst Biljana Stepanović recommends that the citizens do not sell their shares for a price under RSD 500, adding that the real value is probably higher.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta