Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MILUTIN MRKONJIĆ: Radnika Alpine nema na gradilištima

Radovi kasne, a na gradilištu kod Beške nema ni jednog radnika. Stvarno sam iznenađen jer su praznici prošli, rok „curi“ i nije mi jasno kako Alpina, koja je dobila taj posao, planira da ispoštuje ugovorene obaveze. Slična je situacija i na drugom lotu koji je ta kompanija dobila na tenderu jer radnike nismo zatekli ni na trasi magistrale od Kokinog Broda do Nove Varoši - kaže za Danas ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić posle jučerašnjeg obilaska mostova kod Beške


Iako je konzorcijum domaćih firmi sa Mostogradnjom na čelu imao povoljniju ponudu na tenderu za izgradnju novog i rekonstrukciju starog mosta kod Beške, posao je u julu 2006. na insistiranje kreditora, dobila austrijska Alpina. Ta kompanija je dala ponudu od 40 miliona evra i rok od 24 meseca za dovršetak gradnje, ali je ugovoreni datum davno „probijen“ zbog, uglavnom, nedaća sa projektnom dokumentacijom. Stručnjaci su i tada upozoravali da je Alpina angažovala neiskusan inženjerski kadar koji nije u stanju da adekvatno savlada težak teren i klizišta na tom potezu, a Mrkonjić je pre nekoliko meseci zamerio izvođačima to što još ne postoji glavni projekat, nego gradilište funkcioniše po sistemu „doturanja papirića“ za svaku novu fazu gradnje.

Radovi kasne i na jednoj od najugroženijih deonica na putu ka Crnoj Gori, koja vodi obalom Zlatarskog jezera i koja je finansirana iz kredita Evropske investicione banke. Šta je razlog zbog koga su radnici Alpine i njenih podizvođača još kod svojih kuća, a ne na trasi, nismo uspeli da saznamo jer su u beogradskom predstavništvu tog preduzeća juče „dežurala“ samo dva zaposlena koja nemaju pravo da kontaktiraju sa medijima. Valja podsetiti i da Alpina očekuje još dva velika posla sa vladom Srbije. Ta kompanija je na tenderu za izgradnju dva lota obilaznice oko Dimitrovgrada, ponudila najnižu cenu. Da li će to biti dovoljno za odluku o izboru ili će se ceniti i dosadašnja pouzdanost izvođača, znaće se za koji dan, kada bude zasedala tenderska komisija. Pitanje je i da li će od uticaja biti činjenica da u odnosima države i te kompanije još postoji nerešeno pitanje koncesije za autoput od Horgoša do Požege. Pre nekoliko dana u budžet Srbije legla je garancija od 10 miliona evra koju je ta firma položila prilikom raspisivanja tendera i izgubila zbog poništavanja ugovora. Alpina je još prošle godine odlučila da pokrene postupak pred Arbitražnim sudom u Parizu kako bi naplatila troškove i izgubljenu dobit iz tog posla.

- Prilikom raspisivanja tendera koji je vredan oko 120 miliona evra, trebalo je voditi računa da država ne bude oštećena i preduzeće Koridor 10, umesto klauzule da ponudu ne mogu da dostave kompanije koje imaju sudske sporove u iznosu koji dostiže određeni procenat vrednosti posla, moglo je da koristi formulu da se neće bodovati prijave firmi koje su u sporu sa državom. Svetska banka bi to podržala, a mi bismo sada imali jasniju situaciju. Nesporno je to da je reč o veoma nesavesnom izvođaču sa kojim imamo problem jer nije samo u pitanju 70 do 80 miliona evra vredan postupak pred Arbitražom. Trebalo bi razmotriti i dosadašnji tempo radova na deonici Koridora 10, ali i odnose sa drugim investitorima, poput JTS-a koji je angažovao Alpinu kao glavnog izvođača u Bloku 19, a ispostavilo se da više od polovine podizvođača ta kompanija nije isplatila - kaže za Danas konsultant za investicije Mahmud Bušatlija i dodaje da bi sve to trebalo proceniti pre odluke o izboru izvođača za jednu od ključnih deonica na Koridoru 10.Bids for new land-line operator expected
BELGRADE -- Telecommunications Minister Jasna Matić said that two bids are expected to arrive by Tuesday for Serbia’s second land-line operation.

“If more than one bid arrives before the deadline, there will be a second round, which calls for an auction process, which is expected to be held seven days later on January 19,” Matić said.

Despite speculations that the tender will fall through, because there was no confirmed price for renting the network infrastructure owned solely by Telekom, Matić said that the process for issuing another land-line operator license will be successfully finished and that the name of the new operator will be known within the next ten days.

“Since only Telekom has the infrastructure and a standard bid has not been made, the State Agency for Telecommunications (RATEL) will calculate what prices will be able to implemented,” Matić said.

“It is important to finally get a second land-line operator, to receive investments and increase the quality of services through a market match and pressure which competition always carries with it,” Matić said.

After receiving a license, the new company is expected to begin building its own telecommunications network, which would postpone offering services to the citizens. Therefore, the company is expected to first rent out existing infrastructure from Telekom.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta