Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
“Knjaz Miloš“ se povlači sa berze?
Aranđelovac -- Upravni odbor "Knjaz Miloša" saopštio je da će se 21. oktobra održati vanredna sednica skupštine akcionara preduzeća
Na toj sednici će se raspravljati i o transformaciji te kompanije u zatvoreno akcionarsko društvo.

Kompanija se povlači, prelaskom u zatvoreno akcionarsko društvo, sa Beogradske berze (ne obavlja se više upis akcija javnom ponudom), a deonice se izdaju samo osnivačima ili ograničenom broju drugih lica.

Na vanrednoj sednici skupštine akcionara kompanije "Knjaz Miloš", kako je saopšteno, biće usvojena i odluka o izboru predsednika skupštine akcionarskog društva, a razmatraće se i poslovanje.

Hartijama "Knjaz Miloša" na Beogradskoj berzi trguje se metodom preovlađujuće cene, a akcije te kompanije uključene su na srpsko tržište kapitala 2005. godine. Na vanberzanskom tržištu trenutno se nalazi 365.425 akcija tog preduzeća, a cena jedne hartije iznosi 19.300 dinara.

Kompanija "Knjaz Miloš", proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih pića, u 2009. godini našla se na četvrtom mestu podsektorske liste "Top 300" preduzeća sa najvećim prihodima, sa ostvarenih 65,6 miliona evra prihoda, ali i neto gubitkom od 3,5 miliona evra lane.

Od ukupno 635 miliona litara flaširane vode u Srbiji u toku prošle godine, "Knjaz Miloš" je proizveo 179 miliona litara.


Valjaonica bakra Sevojno kupuje pogone "Metalna užad" i "Metalurgija" od "Novkabela"
Valjaonica bakra iz Sevojna kupiće pogone "Metalna užad" i "Metalurgija" od "Novosadske industrije kablova" ("Novkabel") izjavio je direktor fabrike u Novom Sadu Dragan Cvetković.

On je naglasio da je odluku o prodaji dva pogona doneo Upravni odbor Fabrike kablova i da amdinistracija priprema papire za tu trgovinu. Kupac je deo poslovnog sistema kiparske firme "East point" srpskog biznismena Zorana Drakulića, koji je istovremeno vlasnik i "Novkabela".

Cvetković je naveo da će ova dva pogona Valjaonica kupiti bez dugova koje treba da preuzme "Novkabel". Reč je o velikim dugovima, naglasio je direktor, ali nije naveo visinu, i dodao da deo ugovora podrazumeva da 15 zaposlenih iz "Metalne užadi" i 40 radnika "Metalurgije" pređu kod novog poslodavca, koji namerava da zadrži isti proizvodni program i posluje iz Novog Sada.

Iz "Novkabela" je krajem septembra otišlo 175 radnika kao tehnološki višak dobivši za napuštanje preduzeća po dve stotine evra po godini staža. To je već četvrti socijalni program u fabrici a prvo otuštanje viška radne snage od kada je pre godinu i po dana kompanija "East point" postala vlasnik Fabrike kablova u Novom Sadu. Na platnom spisku preduzeća je sada oko 640 radnika.

U sindikatu preduzeća navode da očekuju da prekobrojnih više neće biti i da će se vlasnik pridržavati kupoprodajnog ugovora na čemu sindikat posebno insistira, a Komisija za kontrolu u okviru Agencije za privatizaciju nema primedbi na to kako "East point" poštuje ugovor o prodaji.

- Početkom oktobra potpisan je kolektivni ugovor između sindikata i poslovodstva preuzeća, koji je daleko bolji od prošlog. Između ostalog predvideo je veću cenu za prekovremeni i noćni rad - izjavio je predsednik sindikata u "Novkabelu" Milutin Lošić naglašavajući da posle odlaska tehnološkog viška sledi nova sistematizacija radnih mesta i utvrđivanje koeficijenata.

Lošić kaže da je prosečna plata zaposlenih u proizvodnji oko 23.000 dinara, a na nivou fabrike oko 25.000 dinara. Zarade su redovne, naglašava i podvlači da ohrabruje činjenica što posla ima.


Inflation to hit upper end of target range
NOVI SAD -- PM Mirko Cvetković said Monday that Serbia's year-end inflation will hit or slightly surpass eight percent, the upper limit of the target inflation range.
Addressing a forum of local businessmen in Vojvodina, Cvetković pointed out that even if inflation goes slightly over eight percent, it will not be enough to threaten macroeconomic stability.

The prime minister reminded that inflation was significantly lower in the first half of the year, but as the GDP rose in the second half of the year, the inflation grew along with it.

According to him, the latest data shows that domestic demand is bouncing back, as seen in increased retail volumes, but this is also driving inflation.

Cvetković pointed out that Serbia has entered the post-crisis period and that the economy is slowly recovering.

He reminded that GDP growth was between 0.6 and 0.7 percent in the first quarter of 2010, two percent in the second quarter, and that the growth trend continued in the third quarter. The GDP is still expected to reach 1.5 percent predicted for the year.

"There are optimists, and I am one of them, who say that economic growth will be between 1.5 and two percent," Cvetković said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta