Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NLB se 2012. povlači iz Srbije - Propao plan o dokapitalizaciji Nove ljubljanske banke
Pošto je propao plan o dokapitalizaciji "teškoj" 400 mil EUR, uprava Nove ljubljanske banke donela je odluku o radikalnom rezu u poslovanju. Šef uprave Marko Simoneti najavio je u Ljubljani da će NLB kod kuće prodati Banku Celje i smanjiti kreditni portfelj za milijardu evra. Potom sledi povlačenje NLB s većine stranih tržišta, uključujući Srbiju.

Očekuje se da akcionari na predstojećoj skupštini potvrde tajming prema kome će NLB 2011. godine prodati Adrija banku u Beču i bugarsku NLB Sofija (banku i lizing). Prodaja banaka u Srbiji započeće 2012, kada će NLB da zatvori i nemačku filijalu LHB Frankfurt, švajcarsku NLB Interfinanz i NLB Faktoring u Češkoj i Slovačkoj.

U međuvremenu, NLB će klijentima u inostranstvu da odobrava tek toliko kredita koliko komitenti iz te države ulože novca u tamošnju ekspozituru NLB, ni centa više. Saznajemo i da rukovodstvo NLB planira prodaju paketa akcija koje ova banka ima u "Merkatoru", "Petrolu" i pivari "Laško".

Ovakve mere posledica su otpora slovenačke opozicije da odobri plan vlade Boruta Pahora da dokapitalizuje NLB sa gotovo pola milijarde evra. Vest o mogućnosti da slovenački poreski obveznici plate ceh za loše investicije NLB izazvala je nezadovoljstvo u ovdašnjoj javnosti, posebno jer su "rupe" u pozitivnom bilansu Banke nastale i zbog tzv. tajkunskih kredita koji su proteklih godina u milionima evra odobravani šefovima "paradnih" slovenačkih preduzeća.

Tako su prvi ljudi kompanije "Istrabenz", pivare "Laško", "Merkura" i drugih kompanija na osnovu bankarskih pozajmica otkupljivali akcije i postajali većinski vlasnici "svojih" firmi. Operacija im je propala zbog svetske ekonomske krize, pa je sunovrat cena akcija gurnuo preduzeća poput kompanija "Istrabenz" i "Merkur" na ivicu stečaja.


Objavljen tender za prodaju "Telekoma Srbije" - Rok za ponude 26. novembar
Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas tender za prodaju 51% akcija "Telekoma Srbije".

Kako se navodi u oglasu objavljenom u listu "Politika", rok za prijavu zainteresovanih kupaca je 26. novembar.

Uslov za učešće na tenderu je da potencijalni kupac bude telekomunikaciona kompanija koja je pružala telekomunikacione usluge najmanje pet godina pre objavljivanja tendera, sa najmanje 20 miliona pretplatnika fiksne i mobilne telefonije i Interneta na kraju 2009.

Neopdhodno je i da je tržišna kapitalizacija ponuđača, odnosno vrednost kompanije bila najmanje 3 mlrd EUR 30. septembra 2010, kao i da je u prethodnoj poslovnoj godini imao konsolidovani prihod veći od 4 mlrd EUR i konsolidovana sredstva od najamnje 5 mlrd EUR.

Na tenderu mogu učestvovati i konzorcijumi koje predvodi kompanija sa najmanje 51% udela u konzoricijumu i koja ispunjava tenderske uslove, navodi se u oglasu.

Potrebno je da zainteresovani kupci uplate i 10.000 EUR za otkup tenderske dokumentacije, u kojoj će biti navedeni detalji o roku i načinu podnošenja ponuda za kupovinu "Telekoma Srbije".

Ministarstvo finansija će pismenim putem obavestiti zainteresovane kupce da li ispunjavaju uslove tendera, pošto privatizacioni savetnik "Citigroup" analizira zahteve, a kvalifikovani kupci će dobijati tendersku dokumentaciju od 1. novembra.

Vlada Srbije odlučila je 14. oktobra da proda 51% akcija "Telekoma Srbije", čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 mlrd EUR.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je ranije da su za "Telekom" zainteresovana četiri velika i ozbiljna kupca - "Telekom Austria", "Orascom", "France Telecom" i "Deutsche Telekom".

Najavljeno je da će vlada odrediti minimalnu cenu za 51% akcija "Telekoma Srbije", a ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da ta cena ne bi trebalo da bude manja od 1,4 mlrd EUR.

Vlada Srbije poseduje 80% akcija "Telekoma", a preostalih 20% akcija poseduje grčki OTE, u kojem "Deutsche Telekom" ima 30% udela.

Kompanija "Telekom Srbije" imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu.


EBRD razmatra učešće u kapitalu holdinga "Lafarge" sa 100 mil EUR
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra ulaganje do 100 mil EUR u kapital kompanije "Lafarge Aggregates", objavio je kreditor.

"Lafarge Aggregates" Istočna Evropa regionalni je holding koji osniva "Lafarge" kako bi zadržao postojeće poslovanje i distribuciju u Ukrajini i podstakao dalji razvoj u toj zemlji, Srbiji, Rusiji, Belorusiji i drugim zemljama u kojima je EBRD prisutan.

Ukupna vrednost projekta "Lafarge" regionalnog holdinga je 300 mil EUR, a EBRD će o investiciji od 100 miliona odlučiti sredinom decembra.

Holding u kojem će "Lafarge" biti većinski vlasnik baviće se preuzimanjem postojećih kamenoloma i proizvođača betona, kao i otvaranjem novih.

U Srbiji je "Lafarge" grupa vlasnik Beočinske fabrike cementa (BFC), koju je preuzela 2002. "Lafarge BFC" je predvodnik u proizvodnji cementa u Srbiji sa kapacitetom proizvodnje od više od 1,2 miliona tona.

"Lafarge" je vodeći svetski proizvođač građevinskog materijala i radi u 78 zemalja. U prošloj godini imao je prihod od prodaje od 15,9 mlrd EUR.


Tender announced for sale of Telekom Srbija - Deadline for bids is November 26
The Ministry of Finance of Serbia announced a tender today for the sale of 51% of shares of Telekom Srbija.

According to the ad published in daily paper Politika, the deadline for interested buyers to apply is November 26.

The condition to bid on the tender is that the potential buyer is a telecommunication company that has been providing telecommunication services for minimum five years before the announcement of the tender, with at least 20m fixed and mobile telephony and Internet subscribers at the end of 2009.

It is also necessary that the bidder's market capitalization, that is, the company's value, amounted to minimum 3 billion euros on September 30, 2010, as well as that it registered a consolidated revenue of over 4 billion euros and consolidated funds in amount of minimum 5 billion euros in the previous business year.

All consortiums led by a company with the share of minimum 51% in the consortium can bid on the tender if they meet the requirements.

Interested buyers also need to pay 10,000 euros to purchase the tender documentation, which will include all the details concerning the deadline and the way in which the bids for acquisition of Telekom Srbija should be submitted.

The Ministry of Finance will inform the interested buyers in written on whether they meet the tender requirements after privatization adviser Citigroup analyzes all the requests, while the qualified buyers will be receiving the tender documentation starting from November 1.

The Government of Serbia made the decision on October 14 to sell 51% of shares of Telekom Srbija, of which total value is estimated at 2.43 billion euros.

Serbian Minister of Telecommunications Jasna Matic said earlier that four big and serious buyers had expressed interest in Telekom - Telekom Austria, Orascom, France Telecom and Deutsche Telekom.

It has been announced that the Government will determine the minimum price for 51% of shares of Telekom Srbija, while Minister of Economy Mladjan Dinkic estimated that that price should not be lower than 1.4 billion euros.

Serbian Government owns 80% of Telekom's shares, while the remaining 20% are in the possession of Greek OTE, 30% of which are owned by Deutsche Telekom.

Telekom Srbija turned the profit of 13.3 billion dinars in 2009 and, thus, became the company with the biggest net profit in Serbian market.


Ko će graditi stanove na Voždovcu?
Beograd -- Građevinska direkcija Srbije pozvala je deset kompanija da učestvuju na tenderu za izgradnju prvih 400 stanova na lokaciji bivše kasarne "4. juli" na Voždovcu.
Do kraja oktobra, Direkcija će po kriterijumu najniže cene, izabrati tri najbolje ponude i tim kompanijama biće poveren posao.

Početak radova na izgradnji stanova u naselju “Stepa Stepanović” planiran je za 30. oktobar, a rok za završetak je 31. mart 2012. godine.

U trci za ovaj posao biće sedam beogradskih i tri kompanije iz unutrašnjosti Srbije. Na listi su “Ratko Mitrović-Dedinje”, “Deneza M inženjering”, “Montera”, “Gemaks”, “Komgrap”, “Granit invest” i “Graditelj - inženjering” iz Beograda, zatim šabački “Inter-kop”, firma “Banković” iz Crne Trave i GP “Kovačević” iz Novog Sada.

Sve ove firme na osnovu Uredbe o kriterijumima za određivanje ponuđača ispunjavaju uslove da učestvuju u realizaciji projekata propisanih Zakonom o podsticaju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize.

“Naš interes nije da kompletan posao na izgradnji 4.578 stanova radi jedna, dve ili tri firme, već želimo da zaposlimo što je moguće više građevinskih kompanija, da što više radnika bude uposleno”, kaže Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije.

On je dodao da će za narednu fazu radova, koja će uslediti 15 dana nakon otvaranja prvog gradilišta biti pozvane i nove firme koje ispunjavaju uslove propisane uredbom i zakonom.

“Ali, nedopustivo je da kompanija dobije posao, “pokupi kajmak”, a za radove angažuje podizvođača. To nećemo tolerisati. Inače, za narednu fazu izgradnje kvadrata nećemo na tender pozvati tri kompanije, koje će od kraja ovog meseca graditi prvih 400 stanova”, navodi Grujić.


Austrijanci u trci za Telekom
Beograd, Beč -- Telekom Austrije će preuzeti dokumentaciju o privatizaciji većinskog udela Telekoma Srbije, najavljeno je u Beču.
"Naravno da razmatramo detaljno sve naše opcije na tržištima na kojima smo prisutni. Preuzećemo dokumentaciju i analiziraćemo je", rečeno je iz Telekoma Austrija.

"Zajedno sa našim vlasnicima ćemo odlučiti koliko je za nas ekonomski svrsishodan otkup većine Telekoma Srbije", dodaje ta kompanija koja je prisutna na tržištu Srbije sa svojim mobilnim operaterom "Vip mobajl Srbija".

Ministarstvo finansija objavilo je danas tender za prodaju 51 odsto kapitala kompanije Telekom Srbija, a prijave za učešće na tom tenderu primaće se do 26. novembra.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je da će Telekom biti prodat najranije početkom iduće godine i da očekuje, za preuzimanje većinskog paketa akcija tog preduzeća, interesovanje tri do pet telekomunikacionih kompanija.

Matićeva je rekla da će cena zavisiti od interesovanja kupaca, da su procene da će ona biti 1,4 milijarde evra "u okolini realnosti", kao i da će Vlada Srbije sigurno odrediti minimalnu cenu ispod koje ta kompanija neće biti prodata.

Do sada je bilo više zainteresovanih kompanija za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbije i postoje velike šanse da u tom procesu, pored Dojče telekoma i Telekoma Austrija, učestvuje i Frans telekom, rekla je ministarka.

Ana Bišof, koja je u najvećem evropskom operatoru Dojče telekom odgovorna za odnose sa javnošću, izbegla je da konkretno odgovori na pitanje Tanjuga da li je ta kompanija zainteresovana za kupovinu srpskog Telekoma.

Bišof se ograničila samo na izjavu da Dojče telekom, koji prema navodima nekih beogradskih glasila, slovi za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje većinskog paketa akcija Telekoma Srbija, sada "nema komentar" oko učešća te kompanije u tenderu za kupovinu srpskog Telekoma.

U domaćoj javnosti se proteklih dana špekulisalo i da su za učešće na tenderu za prodaju većinskog udela u kapitalu Telekoma zainteresovani i nacionalni operateri iz Turske, Egipta i Švedske, ali se oni, za sada, tim povodom nisu javno oglašavali.


Inflation higher than annual target
BELGRADE -- Inflation in Serbia this year beat the central bank (NBS) target of eight percent and is currently at 9.5 percent.

Governor of the National Bank of Serbia (NBS) Dejan Šoškić stated on Tuesday that the inflation will slightly exceed the projected level of eight percent by the end of the year, and pointed out that the growth of inflation was primarily caused by the rise of food prices.

The increase in prices of agricultural products will affect inflation in the next year as well, so that inflation is expected to drop as late as June or July 2011, when it should fall within the planned limits of 4.5 plus or minus one percent, Šoškić said at a press conference.

Having estimated that inflation pressures will grow, the NBS Executive Board repeatedly increased the reference interest rate by 0.5 percent in August, September and October, so that it has now reached 9.5 percent, Šoškić reminded.

He warned that basic inflation, which reflects developments in market-regulated prices, is on the increase for the second month in a row and that it scored 5.7 percent in September compared to the same month in 2009.

Meanwhile, advisor to the Serbian prime minister Jurij Bajec says that the news is bad, since both the economy and citizens had adjusted to the target inflation figure.

He also advised the central bank to plan a lower inflation rate for next year, in order to create credibility with banks, citizens and economy factors.

Bajec also noted that economists claim that the country is exiting the crisis because industrial production is up five to six percent, while the GDP growth, which was negative last year, went up between 1.5 and two percent in 2010.

This expert also advised the state to be cautious next year, when salaries and pensions are due to be unfrozen, and in case it is unable to control natural gas and electricity prices.

"In case there is an immediate increase in prices in January, a lot of it could be buffered from the point of view of increased demand effect due to unfrozen wages and pensions," said Bajec.

"On the other hand, some problems cannot be swept under the carpet indefinitely. If the electricity price is unrealistic, many other unrealistic things will happen in the consumption of that electricity, but also in the future quality of the system that will remain in public ownership," said he.


Tender for Telekom sale announced
BELGRADE -- A tender announcement for the sale of 51 percent of Telekom Srbija has been published in Belgrade daily Politika and London's Financial Times.
The Telecommunications and Information Society Ministry points out that they expect the Serbian telecommunications company to be sold in the beginning of 2011 at the earliest.

Bids will be accepted until November 26.

The ministry also stated that it is expected that at least three and a maximum of five companies will be interested in acquiring a majority stake in Telekom.

Meanwhile, it has been announced in Vienna that Telekom Austria will buy the privatization documentation.

“We will decide together with our owners how economically useful it would be for us to buy Telekom Srbija,” stated Telekom Austria, which is already present in the Serbian market with its mobile operator VIP Mobile Srbija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta