Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Krediti EBRD od 200 mil EUR za Alpha banku u Srbiji i Rumuniji
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je dve kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 200 mil EUR ograncima grupe Alpha banke u Rumuniji i Srbiji za finansiranje privatnog biznisa u tim zemljama.

Linije EBRD će Alpha banci Srbija i Alpha banci Rumunija obezbediti dugoročnija finansijska sredstva sa ciljem da im podrže kreditni potencijal, diversifikuju i produže rok dospeća obaveza i obezbede nastavak kreditiranja privrede.

Alpha banka Srbija će dobiti 50 mil EUR, a Alpha banka Rumunija 150 miliona, saopštio je evropski kreditor dodajući da će zajmovi biti isplaćeni u dve jednake tranše.

- EBRD je zadovoljan što je udružio snage sa Alpha bankom radi dalje podrške privredama Rumunije i Srbije - istakao je direktor EBRD za finansijske institucije Nik Tesiman.

On je dodao da će projekat sa Alpha bankom osigurati kontinuirani priliv kredita privatnim kompanijama u Srbiji i Rumuniji u vreme kada se sektor biznisa i dalje suočava sa teškoćama.

Kreditne linije EBRD su deo Zajedničkog akcionog plana međunarodnih finansijskih institucija.


"Beoconex" izabran za privatizacionog konsultanta "Beogradske industrije piva"
Agencija za privatizaciju izabrala je kompaniju "Beoconex" da pruži konsultanstske usluge privatizacionog savetnika u procesu privatizacije kroz restrukturiranje preduzeća "Beogradska industrija piva".

Kompanija za konsalting i marketing usluge, "Beoconex", osnovana je 1990. godine u Beogradu.


Modernizacija Rafinerije Pančevo - "Siemens" i "Naftna industrija Srbije" sklopili ugovor vredan 5,4
Kompanija "Siemens" i "Naftna industrija Srbije" (NIS) sklopile su ugovor o modernizaciji pristaništa za naftu i naftne derivate Rafinerije Pančevo, a vrednost sklopljenog posla je 5,47 mil EUR.

"Siemens" će ugraditi najmoderniji sistem kontrole za transport nafte i naftnih derivata između pristaništa i Rafinerije Pančevo koja je u vlasništvu NIS-a, saopštio je danas "Siemens" Hrvatska. Radovi na modernizaciji trajaće godinu i po dana.

- To je prvi put da je "Siemens" ugovorio takvu vrstu projektnog rešenja sa kompanijom "Gazpromneft", navodi se u saopštenju.

"Siemens" Hrvatska će nadzirati celokupan posao i puštanje pogona u rad.

Rafinerija nafte u Pančevu je postrojenje u vlasništvu NIS-a, koja je u većinskom vlasništvu ruske kompanije "Gazpromneft".


Modernization of Oil refinery Pancevo - Siemens and Petroleum Industry of Serbia concluded agreement
Siemens and the Petroleum Industry of Serbia (NIS) have concluded an agreement on the modernization of the pier for oil and oil derivatives of the Oil refinery Pancevo, and the value of the agreement is 5.47 million euros.

Siemens will install the state-of-the-arts control system for the transport of oil and oil derivatives between the pier and Oil refinery Pancevo, which is owned by NIS. The modernization works will last for a year and half.

- That is the first time for Siemens to conclude an agreement for such type of the project solution with Gazpromneft - reads the statement of Siemens Croatia.

Siemens Croatia will be supervising the whole job and the putting of units in operation.

The oil refinery in Pancevo is a plant owned by NIS, of which majority owner is Russian Gazpromneft.


Serbia creates new Jat
Minister of Infratructure Milutin Mrkonjic said yesterday that the government's position was that Serbia must have its own air transportation company, regardless of the way in which Jat Airways would be privatized.

The Minister said that the privatization of the national airline would be on hold for another month or so in order to be seen what would be done within that company.

- The position of the state is that the company must survive, no matter if we are going to make a new company now (which should take the role of the national airline from Jat Airways) or not - Mrkonjic said to the press in Batajnica.

He said that a development programme for Jat Airways had been prepared earlier and that it envisaged a loan of 51.5 million euros for the revitalization of the national airline and the improvement of its fleet, reminding that the Government of Serbia approved of the Bill on allotment of the state guarantee for that loan to the banks (Societe Generale and UniCredit) on September 24.

According to Mrkonjic, the plan was that the national company "be raised to its feet" and that it would endure by the end of 2010 without buying new airplanes, of which procurement is in the pipeline for the next year, depending on what the management of Jat Airways will suggest.

The funds from the loan will be spent on the rental of two airplanes of later generation, the renovation of the fleet and the works on engines.


Sagem's representatives in Nis in mid-October
Milos Simonovic, the Mayor of Nis, has announced that the representatives of French Sagem will arrive in Nis in mid-October for a meeting, at which the exact location for the construction of a factory of Sagem should be determined.

The Mayor has expressed a hope that the implementation of that investment will start by the end of the year and added that the production unit of Sagem will most probably be situated in the location of Electronic Industry where there are already 10 ha of city building land.
That factory will be producing the components that are necessary for the television reception digitization.


Stamenković: Inflacija preko 8%
Beograd -- Inflacija u Srbiji u ovoj godini premašiće gornju granicu cilja od osam odsto, koji je postavila centralna banka za kraj ove godine, ali ne mnogo.
Urednik mesečnika "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Stojan Stamenković kaže da je inflacija, merena rastom potrošačkih cena, već u avgustu dostigla je nivo ciljan za kraj godine, pošto je od decembra prošle godine porasla na 5,9 odsto.

Sudeći prema podacima o rastu troškova života u septembru za 1,1 odsto, ponajviše zbog poskupljenja industrijskih prehrambenih proizvoda, već u septembru inflacija bi mogla da dostigne sedam odsto.

Da bi se ostalo u okviru predviđenih odstupanja, odnosno da se ne bi prešla gornja granica od osam odsto, preostali jedan procentni poen razlike trebalo bi rasporediti na preostala tri meseca do kraja godine, navedeno je u MAT-u.

Cilj ekonomske politike u pogledu inflacije teško da će biti ostvaren, pre svega zbog poskupljenja hrane, mada ne treba zaboraviti ni uticaj porasta cene gasa i grejanja, koji se, kao i porast cena struje, možda može potisnuti ka prvim mesecima sledeće godine, ali se ne može izbeći, navode ekonomisti.

U avgustu su cene hrane donele dve trećine ukupne inflacije, koja je u tom mesecu iznosila 1,4 odsto.

Stamenković je postavio pitanje da li na srpskom tržištu prehrambena industrija svesno usporava proizvodnju pojedinih artikala da bi imala opravdanje za povećanje cena, a zatim povećava proizvodnju.


Cvetković: Rast BDP-a 1,5 do 2 %
Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković procenio je da će rast bruto domaćeg proizvoda ove godine biti između 1,5 i 2 odsto i zauzeo se za na novi model razvoja.
Kriza je pokazala da je dosadašnji model rasta neodrživ i da se mora ići na novi model koji podrazumeva povećanje proizvodnje i izvoza, istakao je Cvetković.

Predsednik vlade je na okruglom stolu Ekonomist medija grupe kazao da je oporavak Srbije najsnažniji u okruženju.

"Pre krize rast BDP-a bio je zasnovan na pregrejanoj domaćoj tražnji, koja je bila neodrživa u dužem periodu, jer je pokazala sve rizike i slabosti, posebno deficit koji je između 18 i 19 odsto BDP i pretio da ozbiljno ugrozi makroekonomsku stabilnost", naveo je premijer.

On je dodao da je izvoz ove godine povećan za oko 16 odsto u odnosu na prošlu zbog čega je "u dobroj meri rastao BDP".

Prema rečima Cvetkovića, trenutno postoji pritisak na cene hrane i mora se raditi na zadržavanju inflacije u zadatim okvirima od četiri do osam odsto.

U tom smislu, kako je kazao, mora postojati restriktivna monetarna politika, ali ona negativno utiče na rast.

Cvetković je istakao i da Vlada često ima konflikt interesa sama sa sobom, jer sa jedne strane želi da budžet bude više okrenut kapitalnim investicijama, a manje tehničkoj potrošnji, a sa druge strane želi da se povećaju plate i penzije.

"To je u sukobu jedno sa drugim, a rešavanje tih konflikata je opterećeno stavovima koji nisu čisto ekonomnski. Nije problem u ekonomskom znanju nego u rešavanju konflikata u Vladi", naveo je premijer.


LISOVOLIK: Ne očekujem produžetak aranžmana, Srbiji neće biti potrebna pomoć
Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik danas je izjavio da ne očekuje da će biti produžen aranžman Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, koji ističe u aprilu 2011. godine.

- O potrebi produžetka aranžmana odlučivaće vlasti u Srbiji, ali ako Srbija primeni pravila fiskalne odgovornosti, dogovorena tokom revizije tekućeg aranžmana, neće joj biti potreban novi aranžman- rekao je Lisovolik na okruglom stolu beogradske medijske grupe "Ekonomist" sa Vladom Srbije.

Izmene Zakona o budžetskom sistemu, koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije, prema oceni Lisovolika, daće Vladi Srbije dobar fiskalni okvir i dobro oruđe koje će pomoći da se privreda razvija i bez programa MMF-a, a biće i podsticaj za javne investicije.

Lisovolik je ocenio da je potreban novi model privrednog rasta u Srbiji koji će se zasnivati na podršci izvozu i domaćoj valuti, kao i promociji štednje.

- U Srbiji je već postignut privredni oporavak, iako slab, koji je zasnovan na zdravim osnovama usled porasta izvoza- istakao je Lisovolik.

Ciljevi tekućeg aranžmana Srbije sa MMF-om vrednog oko 3 mlrd EUR, kako je dodao, delimično su ispunjeni jer je postignuta stabilnost bankarskog sektora, dogovorena su pravila fiskalne odgovornosti, a preostalo je da se smanje izdaci za penzije koji sada
iznose 13% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Lisovolik je najavio da će u drugoj polovini oktobra misija MMF-a doći u Srbiju povodom šeste revizije tekućeg aranžmana.

MMF, kako je istakao, nikad nije bio blag u pregovorima sa srpskim vlastima, a odmrzavanje plata i penzija pre dogovorenog roka je kompromisno rešenje iznuđeno socijalnim stanjem zaposlenih u javnom sektoru i penzionera.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta