Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sledeće godine od besplatnih akcija dobićemo po 300 EUR
Do kraja 2011. godine oko pet miliona građana Srbije bi moglo da dobije po 300 EUR na osnovu podele besplatnih akcija "Telekoma", EPS-a i Aerodroma, s tim da na tu sumu treba dodati i novac od tenderske prodaje preduzeća. Naravno, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i ekonomisti ne žele da daju procene o tome koliko će građani dobiti od besplatnih akcija, ali su "Blicu" u Agenciji za privatizaciju rekli da će se taj iznos znati pre privatizacije tih preduzeća.

Prostom računicom na osnovu vrednosti preduzeća, najviše će se dobiti od Elektroprivrede Srbije - po 200 EUR, od "Telekoma" 80 EUR, a od Aerodroma ne više od 10 EUR. Građani od ukupne sume za koju se privatizuje preduzeće dobijaju 15% koje treba podeliti na oko pet miliona ravnih časti.

- Građani će akcije "Telekoma" dobiti istovremeno sa privatizacijom, ali će informaciju o broju i nominalnoj vrednosti akcija koje im pripadaju dobiti pre privatizacije. Trgovanje akcijama "Telekoma" pre nego što se ustanovi cena postignuta za većinski paket oštetilo bi građane, jer će ostvarena cena po pravilu biti veća nego kada se prodaje manji broj pojedinačnih akcija. Strateški investitor koji bude kupovao većinski paket "Telekoma", ugovorom će biti obavezan da po minimalno istoj ceni po kojoj je platio državni paket, a u nekom razumnom budućem periodu, otkupi i sve ostale akcije od malih akcionara, slično kao što i ruski "Gazprom2 ima obavezu da otkupi sve akcije Naftne industrije Srbije po garantovanoj ceni koja je plaćena i državi, i to u februaru 2011. godine - objašnjavaju za "Blic" u Republičkoj agenciji za za privatizaciju.

U Agenciji kažu da će u slučaju drugih velikih preduzeća, gde privatizacija nije planirana u skorijem roku, kakav je slučaj sa Aerodromom Beograd, akcije biti podeljene pre privatizacije, tj. do kraja godine, i njima će biti moguće slobodno trgovati.

- Slično će biti i sa akcijama Elektroprivrede Srbije, nakon što se sprovede korporatizacija preduzeća u 2011. godini - zaključuju u Agenciji za privatizaciju.

Vrednost akcija koje smo dobili

NIS - 25 EUR
Privatizacioni registar - 17 EUR

Očekivana vrednost akcija koje treba da dobijemo do 2012.

Telekom - 80 EUR
EPS - 200 EUR
Aerodrom - do 10 EUR


Rast izvoza kompanije "Hemofarm" uz pojednostavljene carinske postupke
Primenom pojednostavljenih carinskih postupaka, Uprava carina želi da podrži proizvodne kompanije koje uvoze reprodukcioni materijal, kao i izvoznike, imajući u vidu njihov značaj za celu privred, rečeno je danas na sastanku predstavnika kompanije "Hemofarm" i Uprave carine u Vršcu.

Sastanak je posvećen pojednostavljenim carinskim procedurama i mogućnostima njihovog unapređenja.

"Hemofarm" je prva kompanija u Srbiji koja je pre godinu i po dana potpisala sporazum sa Upravom carina Srbije o primeni pojednostavljenih carinskih postupaka, pa samim tim ima najduže iskustvo i najbolji je primer za sagledavanje postignutih efekata kao i za unapređenje primene istih, navodi se u saopštenju vršačkog farmaceutskog giganta.

- Ovo je dobar primer saradnje i unapređenja partnerskih odnosa između države i privredne zajednice. Kao prvi, sporazum sa "Hemofarmom" nosi oznaku 001. Nakon tog sporazuma, zainteresovane kompanije su podnosile zahteve na koje se odgovara posle detaljnih analiza - rekao je direktor Uprave carina, Predrag Petronijević i istakao "da se ovim potezom istovremeno postižu dvostruki efekti – rast budžetskih prihoda i zaštita domaće privrede, kroz povećanje njene konkurentnosti u nastupu na drugim tržištima".

- Svi vidovi podrške državnih institucija su dobrodošli privrednim subjektima u njihovim nastojanjima da postignu što bolje izvozne efekte. To je višestruko korisno i za kompanije i za smanjenje spoljnotrgovinskog deficta. Tokom prvih devet meseci ove godine "Hemofarm" je povećao izvoz za 25%, odnosno 60% ukupne proizvodnje iz pogona u Srbiji izvezeno je u druge zemlje. "Hemofarm" ima dragocen oslonac u svojoj matičnoj firmi, "Stada AG", sa kojom zajedno ulaže napore da bude što zastupljeniji na svetskom farmaceutskom tržištu - rekao je Marko Milojević, član Upravnog odbora "Hemofarma".

Milojević je dodao i da je pojednostavljenje carinskih procedura, uz primenu savremenih SAP alata, vrlo značajno u postupcima izvoznih poslova, a istovremeno i kod uvoza sirovina i repromaterijala.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta