Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Do kraja godine Vlada usvaja zakon o tržištu kapitala
Novi zakon o tržištu kapitala, čiji je cilj da poveća zaštitu investitora i liberalizuje tržište, Vlada Srbije trebalo bi da usvoji do kraja godine, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić.

- Cilj zakona je i obezbeđenje pravednog, efikasnog i transparntnog tržišta kapitala, smanjenje sistemskog rizika i dalje usklađivanje sa EU direktivom iz te oblasti- rekao je on na predstavljanju Nacrta zakona o tržištu kapitala.

Zakon, prema njegovim rečima, predstavlja dalju liberalizaciju tržišta kapitala, "kako bi se stvorio ambijent koji će biti kompatibilan regionalnom tržištu i kako bi što više domaćih i stranih investitora učestvovalo u trgovini i razvoju srpskog tržišta kapitala".

Ilić je kazao da je najveća promenu koju zakon donosi predstavlja drugačije strukturisano tržište kapitala, napušta se pojam organizovanog tržišta i uvodi pojam takozvane multilateralne trgovačke platforme (MTP) koja će imati niže zahteve u odnosu na glavno tržište.

Biće omogućeno, reako je on, da se kupoprodaja akcija obavi preko otvorenog tržišta kapitala, ali i neposredna kupoprodaja hartija od vrednosti između zainteresovanih strana, uz obavezu da to bude evidentirano u Centralnom registru.

- Na taj način se omogućava zaštita investitora i blagovremena intervencija u slučaju neadekvatnih i nezakonitih radnji- kazao je Ilić.

Kako je dodao, značajno se pooštravaju obaveze izveštavanja o poslovanju izdavaca akcija na tržištu, što znači da se "skraćuje periodi izveštavanja sa godinu dana na kvartal, kako bi svi zainteresovani investitori imali blagovremene informacije o tome da li da ulažu ili ne".

Zakonom je predviđeno i uvođenje fonda za zaštitu investitora čija su sredstva ili finasijski instrumenti izloženi riziku u slučaju stečaja ili drugih nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema klijentima investicionog društva, kreditne institucije ili društva za upravljanje.

Kako je dodao, brokersko-dilerska društva će moći da vode novčane račune klijenata, ali će klijenti moći da odlučuju da li će im naočani račun voditi banka ili investiciono društvo.

Uvodi se i nadzor nad investicionim društvima na osnovu razlika i obima njihovog poslovanja.

Ilić je istakao da je zakon usklađen sa evropskim direktivama u onoj meri u kojoj je to primereno razvoju domaćeg tržišta kapitala, koje je vrlo plitko, sa nedovoljno razvijenim institucijama i institucionalnim investitorima.

Govoreći o Nacrtu izmenama Zakona o investicionim fondovima naveo je da te izmene predstavljaju prilagođavanje i usklađivanjem novom zakonu o tržištu kapitala.

Precizirano je da se izmene odnose na rad društava za upravljanje, kojima se proširuje delatnosti, a propisuju se i nove odredbe koje se odnose na dozvole za rad kastodi banka.


Početak realizacije projekata u srpskoj železnici finansiranih iz ruskog kredita u martu 2011.
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je juče da bi u martu sledeće godine mogla da počne realizacija projekata u srpskoj železnici koji će biti finansirani iz ruskog kredita, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Mrkonjić je o realizaciji izgradnje beogradskog železničkog čvora, odnosno stanice Prokop i pruge Valjevo-Loznica razgovarao sa delegacijom Ruske državne železnice, koja je doputovala u trodnevnu posetu Srbiji.

Cilj posete jeste da se sagleda stanje tih projekata i usaglase idejni projekti kako bi što pre počeli radovi.

Potpredsednik Ruske državne železnice Avtandil Gorgiladze ukazao je na to da su projekti na srpskoj železnici od velikog značaja za Rusiju i da je namera da se do kraja ove godine postigne dogovor sa Srbijom.

Projekti na železnici u Srbiji trebalo bi da se finansiraju iz ruskog kredita za infrastrukturu u Srbiji vrednog 800 mil USD.

Načelni dogovor o tom kreditu postignut je prilikom posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu u oktobru 2009. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta