Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Austrijanci zainteresovani za kupovinu Beogradske berze
Bečka berza je, ukoliko država odluči da proda Beogradsku berzu, zainteresovana da uđe u pregovore oko te kupovine, izjavio je danas direktor Bečke berze Hajnrih Šaler.

- Svakako imamo interes za proširenje i ukoliko bi neka berza iz određenog razloga bila na prodaju, mi smo zaintersovani da uđemo u pregovore što je pre moguće. To važi i za Beogradsku berzu - rekao je Šaler novinarima.
Kako je ranije izjavila direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić, Bečka berza već duže vreme ne krije zainteresovanost za kupovinu balkanskih berzi, pa i Beogradske berze.

Dostanić je podsetila da je Bečka berza, koja je jedna od najvećih u regionu, već postala većinski vlasnik berzi u Ljubljani, Pragu i Budimpešti, kao i da su njeni predstavnici još pre dve godine vodili razgovore sa akcionarima Beogradske berze o mogućoj prodaji akcija.


Oko 1.000 kompanija na berzi bez transakcija
Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić izjavila je danas da oko 1.000 kompanija koje su na berzi ove godine nije imalo ni jednu transakciju.

Ona je na marginama konferencije Beogradske berze rekla da je za ta preduzeća možda najbolje rešenje da pređu u zatvorena akcionarska društva i da je šteta i za državu i za berzu "da budu silom na berzi".

Dostanić je navela da je, sa druge strane, preostalih 520 kompanija imalo bar jednu transakciju u godini.

Ona je navela da je ove godine poslovanje na berzi, ako se meri obimom prometa, lošije nego prethodne godine.

Ona se osvrnula i na očekivanja za narednu godinu, ističući da je potrebno napraviti "ponudu tržišnog materijala na berzi" koja će biti kapitalno jaka i dati mogućnost investitorima za lakši ulazak i izlazak na tržište sa ozbiljnim sredstvima.

Zbog toga je potrebno da se na tržištu pojave velike kompanije iz oblasti kao što su energetika i telekomunikacije, rekla je Dostanić.

Podsećajući da su akcije "Naftne industrije Srbije" (NIS) već na berzi i da to jeste značajna promena u ovoj godini, ona je napomenula da trgovanje nije na zavidnom nivou.

NIS-ovu akciju, međutim, prate određene specifičnosti, dodala je Dostanić, jer se očekuje da većinski vlasnik u februaru da ponudu za preuzimanje i ponudi cenu po kojoj će otkupljivati te akcije.

- Sigurno je da to stvara određeni zastoj u ponudi tih akcija - rekla je ona i navela da očekuje da se na berzi pojavi "Telekom Srbije", posle privatizacije, kao i Aerodrom "Nikola Tesla".


Vlada usvojila reblans budžeta za 2010. - Deficit 120 milijardi dinara
Vlada Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2010. godinu kojim su predviđeni prihodi od 660 milijardi i rashodi od 780 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 120 milijardi dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade da su u odnosu na prvobitni budžet prihodi veći za 3,5 milijardi, rashodi su povećani za 16,5 milijardi, pa je deficit veći za 13 milijardi dinara.

- Ovo je šesti budžet Srbije za 28 meseci rada aktuelne vlade, što žnaci da je budžet usvajan svaka četiri meseca - naglasila je Dragutinovićeva i dodala da je rebalans bužeta za 2010. pravljen po principu "štedimo koliko možemo, a trošimo koliko moramo".

Najveći deo uvećanih izdataka budžeta, prema njenim rečima, namenjen je najugroženijim građanima, zatim najsiromašnijim opštinama, a deo će biti isplaćen za subvencije privredi.

Ministarka finansija je navela da je za obrazovanje rebalansom dodatno obezbeđeno 892 miliona dinara, dok su za subvencije kreditiranja privrede izdaci povećani za 2,1 milijardu, a za uvećanje premija za mleko dodatno je obezbeđeno 650 miliona dinara.

Regulisanjem starog duga, kako je kazala, obezbeđeno je redovno grejanje u gradovima i opštinama, odnosno nabavka mazuta i gasa za toplane.

Prema njenim rečima, rebalansom budžeta dodatno je za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obezbeđena 1 milijarda dinara, kako bi se isplatili bonusi policajcima.

Dragutinovićeva je istakla da su uvećani rashodi budžeta usaglašeni sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da očekuje da će u narednih nekoliko dana sa tom finansijskom institucijom biti usaglašen i predlog budžeta za iduću godinu.

Najveće uštede iz kojih su obezbeđeni dodatni rashodi budžeta postignute su u Ministarstvu finansija, uglavnom na ime neisplaćenih troškova za eksproprijaciju zemljišta, dok su u Ministarstvu za NIP rashodi bili 1,2 milijadre dinara manji nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Iz budžeta Srbije će za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu, kako je kazala prema trenutnim procenama, biti potrebno izdvojiti oko milijarda dinara.

Ministarka finansija je istakla da su ukupni godišnji troškovi Vlade Srbije 150 miliona dinara, dok su dugovi budžetskih korisnika po osnovu raznih komunalnih obaveza 3,1 milijardu dinara i da je rebalansom predviđena njihova isplata.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta