Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ĐELIĆ: U prvih devet meseci 715 mil EUR investicija
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je Srbija u prvih devet meseci ove godine imala 715 mil EUR stranih investicija, što, kako je naveo, nije loše.

Đelić je u Beogradu na Forumu Srpske aocijacije menadžera rekao da će Srbija sledeće godine ako proda "Telekom" imati tri do četiri milijarde evra stranih investicija.

Ministar je ponovio da novac od prodaje "Telekoma" ne treba koristiti za isplaćivanje plata i penzija već za razvoj putne infrastrukture i vraćanje "skupih dugova države".

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Đelić je rekao da se "Srbija suočava s nelikvidnošću", ali je istakao da "moramo da se borimo" i da "ne smemo da kukamo".

- Inflacija će ove godine biti blizu 10%, a rast bruto društvenog proizvoda neće dovesti do značajnijeg pada nezaposlenosti - rekao je on.

Trenutna nezaposlenost u Srbiji je oko 20%.

Đelić je rekao da Srbija mora da završi proces restitucije kako bi se konačno postigla imovinska stabilnost.

On je najavio da će naredne godine biti donet zakon o javnoj svojini kojim će biti vraćena imovina pokrajinama i lokalnim samoupravama.

- Vlada će naredne godine ograničiti visine lokalnih taksi kako bi se povećala konkurentnost za ulaganje u lokalnim samoupravama - rekao je ministar za nauku i tehnološki razvoj.


DRAGIN: Izvoz poljoprivrednih proizvoda 3 mlrd USD
Srbija će, prema procenama stručnjaka, ove godine izvesti poljoprivrednih proizvoda u vrednosti 3 mlrd USD, a suficit će biti milijardu dolara, izjavio je u Beogradu ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Dragin je na godišnjoj proslavi novinarskog udruženja Agropress rekao da sa "strepnjom" očekuje predlog budžeta za 2011. godinu, ali je dodao da je "optimista" i da veruje da će poljoprivreda dobiti dovoljno sredstava.

Dragin je ocenio da Srbija ovogodišnji privredni rast duguje poljoprivrednoj proizvodnji. Privredni rast Srbije ove godine je između 1,6 do 2%.

Dragin je podsetio da je prošle godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije bio dve milijarde dolara, što je najbolji rezultat do sada, uz suficit od 650 mil USD.

Udruženje "Agropress" je na proslavi šest godina od osnivanja saopštilo da osniva Fond za promociju srpskih poljoprivrednih proizvoda u svetu.

Predsednik Udruženja Goran Đaković je rekao da će novac u Fond moći da prilože pojedinci i udruženja i da će rad fonda biti transparentan.

Đaković je dodao da će oni koji prilože novac preko sajta Agropressa, www.agropres.org.rs, biti obaveštavani o načinu trošenja novca.

Počasni član udruženja Agropress postao je šef Evropske delegacije u Srbiji Vensan Dežer, koji je bio na proslavi, a dodeljene su i nagrade novinarima.

Za najaktivnijeg novinara nagradu je dobio urednik emisije "Domaćin" koja se emituje na TV prva Goran Veljković, a specijalnu nagradu za deset godina postajanja dobila je emisija "Otkos" nezavisne produkcije koja se emituje na raznim televizijama.

Godišnju nagradu za najboljeg mladog novinara za izveštavanje o poljoprivredi dobila je novinarka agencije Tanjug Svetlana Đurović.

"Agropress" ima više od 90 članova i jedno je od najvećih udruženja tog tipa u svetu. U maju 2011. to udruženje će u Srbiji ugostiti najbolje svetske novinare koji prate poljoprivredu.


Republika Srpska kupuje 400 vagona od kraljevačke fabrike?
Republika Srpska želi da kupi 400 teretnih vagona, vrednih oko 80 miliona maraka. A pregovaranje sa srpskim vlastima je pri kraju.

Da se već duže vreme pregovara sa Fabrikom vagona iz Kraljeva, potvrdio je pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Marinko Biljanović.

- Ako postignemo dogovor, u prvoj turi nabavili bismo 200 teretnih vagona, a posle nastojali da nabavimo još nekoliko stotina. Zapravo, strateški cilj je da se u budućnosti "Železnicama RS" nabavi još 800 novih teretnih vagona - kaze Biljanović.

Za nabavku novih vagona za "Železnice RS" čeka se odobrenje Vlade Srbije, a da su između RS i Srbije intenzivirani razgovori o nabavci novih vagona, nedavno je potvrdio i ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

U Ministarstvu saobaraćaja i veza RS kažu da su vagoni ŽRS poprilično stari i potrošeni, zbog čega je neophodna nabavka novih teretnih kompozicija.

Nabavka novih vagona iz Srbije trebalo bi da se sprovede po sličnom modelu nabavke 200 teretnih vagona iz Poljske, čija je vrednost 20 mil EUR. Ovaj projekat kreditirala je Vlada Poljske, a vagoni bi početkom naredne godine trebalo da stignu u Srpsku.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović ranije je najavio dugoročno ulaganje u sistem železnica RS, u vrednosti od 500 mil EUR.

- Vlada je odlučna da stvori savremeni železnički transportni sistem, koji će biti osnova privrednog i ekonomskog razvoja Srpske - rekao je Čubrilović.


Investments worth 60 million euros in ICT incubators
Serbia will invest 60 million euros in the development of four IT incubators in Belgrade, Nis, Kragujevac and Novi Sad, Serbian Deputy Prime Minister and Minister of Science and Technological Development Bozidar Djelic said today.

He said to the press at the Regional Forum for ICT Research Promotion that 8 million euros would be invested in a supercomputer that was going to be located in Block 29 in New Belgrade.

- Information technologies are among the key elements of development in the 21st century and Serbia has no choice but to become a player in that sector- Djelic stated and pointed out that aforementioned investments would help Serbia achieve that goal.

According to his, each of the four IT incubators will cost 15 million euros, and the money for that purpose has been earmarked within extra-budgetary funds worth 400 million euros, which are intended for investments in scientific and technological infrastructure in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta