Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Yura" gradi još jedan pogon u Nišu - Posao za 300 radnika
Gradonačelnik Niša Miloš Simonović razgovarao je juče sa direktorom kompanije "Yura" Jong Vu Namom o novoj investiciji sestrinske firme ove korejske kompanije. Gradonačelnik je rekao da očekuje da će već do kraja godine biti doneta i zvanična odluka o izgradnji još jednog proizvodnog pogona u radnoj zoni "Donje Međurovo". Nova fabrika, koja se takođe bavi proizvodnjom delova za autoindustriju, uposliće oko 300 ljudi.

Gradonačelnik Simonović razgovarao je sa direktorom kompanije "Jura" i o dinamici radova na izgradnji fabrike ove korejske kompanije u kojoj će biti zapošljeno oko 1.800 ljudi u radnoj zoni "Donje Međurovo". Nam je potvrdio da će izgradnja fabrike biti završena do proleća naredne godine i da će prvi radnici pohađati obuku već krajem naredne zime.

Gradonačelnik Niša je rekao da je izuzetno zadovoljan dinamikom radova za realizaciju ove investicije i posebno naglasio da sve radove izvode niške firme.


Trgovinski deficit Srbije 4,27 mlrd EUR za 10 meseci - Pad u odnosu na 2009.
Trgovinski deficit Srbije za prvih deset meseci ove godine bio je 4,27 mlrd EUR, što je za
5,6% manje nego u istom periodu 2009, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, izvoz Srbije od januara do oktobra ove godine iznosio je 5,96 mlrd EUR, što je za 21% više nego u istom periodu 2009, dok je istovremeno uvoz povećan za 8,2% na 10,2 mlrd EUR.

Pokrivenost uvoza Srbije izvozom za deset meseci ove godine bila je 58,2%, dok je iznosila 52,3% u istom periodu prethodne godine.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-oktobar vredela je 16,2 mlrd EUR i bila je 12,6%veća nego u istih deset meseci prošle godine.

Rastu izvoza od januara do oktobra ove godine najviše je doprinelo povećanje izvoza proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivrednih proizvoda.

"To ohrabruje da će se pozitivne tendencije nastaviti, s obzirom na značaju tih proizvoda u strukturi izvoza Srbije", ocenio je Republički zavod za stastistiku i dodao da su na izvoz uticali slabljenje dinara, porast industrijske proizvodnje u Srbiji i privrednih aktivnosti u svetu.

I u izvozu i u uvozu prednjače, gledano po nameni, proizvodi za reprodukciju, odnosno repromaterijali, a sledi roba za široku potrošnju.

Srbija je tokom prvih deset meseci ove godine najviše izvozila u Italiju (902,9 mil USD), Bosnu i Hercegovinu (890,1 mil USD) i Nemačku (828,2 mil USD), a najviše je uvozila iz Rusije (1,7 mlrd USD), Nemačke (1,45 mlrd USD) i Italije (1,16 mlrd USD).

Najveći suficit u razmeni zabeležen je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, dok se najveći deficit javlja u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata.

Gledano prema proizvodima, najveće učešće u izvozu Srbije imaju gvožđe i čelik, obojeni metali, električne mašine i aparati, povrće i voće i žitarice i proizvodi od njih. Ti proizvodi daju trećinu izvoza.

U uvozu najveće učešće imaju nafta i derivati, prirodni gas, obojeni metali, električne mašine i aparati i gvožđe i čelik. Uvoz tih proizvoda čini 25,7% ukupnog.

Republički zavod za statistiku je naveo da je izvoz Srbije u oktobru iznosio 682,3 mil EUR, što je 20,6% više nego u istom mesecu 2009, dok je uvoz iznosio 1,03 mlrd EUR i povećan je za 1,9%.


DJELIC: 715 million euros worth of investments in first nine months of 2010
Serbian Deputy Prime Minister Bozidar Djelic stated that Serbia had received 715 million euros worth of foreign investments in the first nine months of year 2010 and that it was not bad.

Djelic said at the Forum of the Serbian Association of Managers (SAM) in Belgrade that Serbia would have between 3 and 4 billion euros worth of foreign investments in 2011 if it sold Telekom.

The Minister reiterated that the money from the sale of Telekom should not be spent on salaries and pensions but on investments in the development of road infrastructure and repayment of "expensive debts of the state".

Speaking of the economic situation, Djelic said that Serbia was facing illiquidity, but he also pointed out that we must stop complaining and start fighting.

- Inflation will be close to 10% this year, while the growth of the gross domestic product will not lead to a significant drop in the unemployment rate - he said.

The current unemployment rate in Serbia is about 20%.

Djelic said that Serbia must finish the process of restitution in order to finally achieve the ownership stability.

He announced that the Public Property Law would be adopted in 2011, which would stipulate returning of the property to provinces and local self-governments.

- The Government will limit the amounts of local taxes next year in order to raise the competitiveness for investments in local self-governments - said the Minister of Science and Technological Development.


Liberalizacija deviznog poslovanja
Beograd -- Izmenama Zakona o deviznom poslovanju biće omogućeno da inostrane finansijske institucije izdaju u Srbiji dugoročne dinarske obveznice.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić kaže da će „izdavanje tih hartija od vrednosti, koje već planira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pomoći razvoju domaćeg tržišta kapitala, povećaće ponudu kredita u dinarima i stimulisati ulaganje u Srbiji".

Biće uveden jedinstven registar deviznih računa pravnih lica i preduzetnika, što će olakšati njihovu kontrolu i vođenje finansijskih istraga o imovini proistekloj iz krivičnih dela.

Ilić je naglasio da će izmene Zakona o deviznom poslovanju biti usklađene sa pravilima i principima Svetske trgovinske organizacije (STO), a pomoći će da se efikasnije koristi pomoć Evropske unije jer će biti širi spisak slučajeva gde će biti dozvoljeno plaćanje u devizama u Srbiji.

Novim propisima biće ukinuta obaveza za preduzeće da u roku od 180 dana u zemlju unesu devize zarađena prodajom roba i usluga u inostranstvu, a ako u roku od godinu dana ne naplate izvoz to će morati da prijave kao kreditni posao.
Predviđeno je prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu spoljnotgovinskih poslova, a biće ukinuta obaveza unosa dobiti u zemlju od investicionih radova u inostranstvu već će samo preduzeća o tome morati da obeveste Devizni inspektorat.

Ilić je rekao da će Vlada najverovatnije u četvrtak usvojiti predlog izmena i dopuna Zakona o platnom prometu, kako bi se povećala finansijska disciplina. Biće ukinuta obaveza pravnim licima da narednog dana uplate gotovinu na svoj računa jer će za to imati rok od sedam dana.

Uvodi se obaveza registra menica koji će voditi Narodna banka Srbije, a menice koje su u opticaju moraće da budu registrovane u roku od 120 dana od početka primene novih propisa i to će moći da učine i dužnici i poverioci.

"Prinudna naplata potraživanja je moguća samo ako su menice evidentirane u registru", naglasio je Ilić i dodao da je predviđeno da se istovremeno blokiraju svi dinarski i devizni računi pravnog lica koje je u blokadi a biće onemogućeno da dužnik otvori u drugoj banci novi račun.

Svi menični dužnici, kada se usvoje izmene i dopune Zakona o platnom prometu, biće registrovani na jednom mestu: u Registru menica i ovlašćenja. Biće to javna elektronska knjiga, koja će se nalaziti na sajtu Narodne banke Srbije. I jedino ako je menica registrovana na tom mestu, biće moguća i njena prinudna naplata.

“Kada se zakon usvoji, biće dat rok od 120 dana da se registruju i one menice koje se trenutno promeću”, navodi Vladan Manić, savetnik ministra finansija, objašnjavajući da je to sasvim dovoljno vremena, s obzirom na to da registraciju mogu da obave i dužnik i poverilac.

U izmenama Zakona o platnom prometu, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, predviđena je i novina koja se odnosi na prinudnu naplatu od dužnika. Naime, kada se stekne osnov za blokadu računa, sve banke gde pravno lice ima sredstva blokiraće sve dinarske i devizne račune, a novi računi neće moći da se otvaraju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta