Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Metalac Bojler" može u Evropu - Kompletan asortiman proizvoda dobio CE znak
Preduzeće "Metalac Bojler" dobilo je potvrdu evropske usaglašenosti (Conformite Europeene) i za program velikolitražnih bojlera, navedeno je u saopštenju te kompanije. Sada kompletan asortiman bojlera "Metalac" ispunjava preduslov za izvoz u zemlje EU, pošto je preduzeće "Metalac Bojler" prošle godine dobilo CE znak za program malolitražnih bojlera.

Sva potrebna ispitivanja izvršila je akreditovana slovenačka kuća "SIQ". Osim što je CE znak preduslov za izvoz u EU, istovremeno je i potvrda da je proizvod proizveden i dizajniran u skladu sa važećim odredbama direktive EU.

Za najmlađe "Metalčevo" preduzeće ovim je otvorena ozbiljna šansa da proširi izvozne ambicije. Do sada su bojleri "Metalac" osim na domaće, uglavnom odlazili na tržišta u okruženju i Rusiju.


Subotička "Mlekara" dobila izvoznu dozvolu za Evropsku uniju
Subotička "Mlekara", koja posluje u sastavu "Danube Foods Group", dobila je pozitivnu ocenu Evropske komisije i od sada se nalazi na listi privrednih subjekata koji mogu da izvoze na tržište Evropske unije. Osim već postojećih međunarodnih standarda koje ova mlekara ispunjava: ISO 9001, HACCP, BRC i Halal, za ovu odluku bilo je potrebno usaglašavanje kompletnog sistema otkupa, dovoza, prijema i prerade sirovog mleka sa regulativama Evropskog saveta i parlamenta.

- Da bi mleko sa neke farme moglo da se prerađuje u proizvode za izvoz na tržište EU, ta farma pre svega mora da ima rešenje Veterinarske inspekcije, da objekti za uzgoj mlečnih krava ispunjavaju propisane veterinarsko-sanitarne uslove. U ovom momentu od 185 farmi, preko 25% farmi su tzv. registrovane farme, tako da je preko 20% ulaza mleka zadovoljava standarde kvaliteta Evropske unije - navedeno je u saopštenju "Mlekare".

Kako je saopšteno, svi parametri bitni za kvalitet finalnog proizvoda podvrgnuti su kontrolama koje su u saglasnosti pre svega sa dobrom proizvođačkom praksom, dobrom higijenskom praksom, specifikacijama proizvoda, tehnološkim procesima, planovima kvaliteta i kontrolisanja, radnim instrukcijama, HACCP planovima i drugim internim standardima kao i prema odgovarajućim regulativama EU. U toku je finalizacija priprema za izvoz u zemlje EU, koji se očekuje u 2011. godini.


"Sagem" gradi fabriku u Nišu u martu 2011.
Francuska kompanija "Sagem" najverovatnije će u martu 2011. godine početi izgradnju fabrike u Nišu, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Niša Miloša Simonovića.

On je na prijemu za novoimenovanog ambasadora Francuske Fransoa Gzavija Denia kazao da je francuska kompanija podnela aplikaciju za korišćenje subvencije za investiciju u Nišu, navodi se u saopštenju.

- Grad Niš će ispuniti sve neophodne uslove i pružiti potpunu logistiku francuskoj kompaniji kao što je to bio slučaj sa kompanijama "Yura" i Dytec" - rekao je Simonović i rekao da očekuje da će izgradnja fabrike, kompanije "Sagem", početi u martu 2011. godine.

Ambasador Francuske Denio rekao je da grad Niš ima veliki privredni i ljudski potencijal i da će zbog toga "Sagem" svoje poslovanje razvijati i u Nišu.

Vlada Srbije i Grad Niš potpisali su 27. marta 2009. godine sa kompanijom "Sagem" protokol o saradnji koji je trebalo da omogući otvaranje pogona za proizvodnju električnih brojila francuske kompanije u niškoj Elektronskoj industriji.

Protokol još nije realizovan, a glavna prepreka bio je tender za zamenu električnih brojila koji još nije raspisan u Srbiji. Prema ranijim najavama iz kabineta gradonačelnika, francuska kompanija koja se bavi proizvodnjom elektronske i komunikacione opreme visoke tehnologije zainteresovana je i za izgradnju fabrike za set-ap boksove za digitalnu televiziju.


EBRD i IFC dokapitalizuju Čačansku banku sa 8 mil EUR
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finasijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, zajednički će dokapitalizovati Čačansku banku ulaganjem 8 mil EUR, objavila je juče Vlada Srbije.

EBRD u dokapitalizaciji učestvuje kupovinom običnih akcija u vrednosti od 2,1 mil EUR, dok će ostatak od oko 6 mil EUR investirati IFC, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

- Dokapitalizacija banke vršiće se putem zatvorene emisije običnih akcija sa pravom upravljanja, a Republika Srbija ima mogućnost da u naredne dve godine izvrši dokapitalizaciju banke i zadrži postojeće učešće u kapitalu - rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Slobodan Ilić.

Ilić je podsetio da učešće Republike Srbije u kapitalu banke iznosi 38,8%, učešće drugog najvećeg akcionara - EBRD je 25%, a ovom dokapitalizacijom IFC će učestvovati sa 19,9% u kapitalu.

Dokapitalizacija Čačanske banke "nije vanredna okolnost", već sprovođenje strategije u upravljanju akcijama u bankama u kojima Republika Srbija ima vlasništvo, naveo je on.

Dokapitalizacija će, kako je istakao, omogućiti nastavak stabilnog poslovanja i rasta Čačanske banke, očuvanje vrednosti kapitala, lakši pristup međunarodnim kreditnim institucijama i finasijskom tržištu i doprineti boljem dugoročnom finasiranju.

- Republika, kao pojedinačno najveći akcionar Čačanske banke, želi da se očuva i poveća tržišna vrednost banke u partnerskom odnosu sa EBRD i IFC, ali i da sa tim profesionalnim investitorima upravlja bankom u skladu sa najboljom međunarodnom praksom - rekao je on.

Precizirao je da Čačanska banka sa 267,3 mil EUR ukupne aktive ima učešće od 1,2% na bankarskom tržištu Srbije, depozit iznosi 132,9 mil EUR odnosno 1,02% tržišnog učešća, a ukupni kapital banke iznosi 37,8 mil EUR, što prestavlja učešće na tržištu od 0,83%.

Direktorka EBRD u Srbiji Hildegard Gacek kazala je da je dokapitalizacija namenjena obnovi i razvoju banke, odnosno pomoći pre njene privatizacije, koja bi podrazumevala prodaju strateškom partneru u naredne tri godine od dokapitalizacije.

Predstavnik IFC za Jugoistočne Evropu Edvard Struderman potvrdio je da je cilj da se podrži dugoročni plan za privatizaciju te banke koja zapošljava 400 ljudi i ocenio da će to biti važan korak finasijski sektor u Srbiji.

Predsednik Izvršnog odbora Čačanske banke Dejan Jovanović kazao da će EBRD i IFC pored dokapitalizacije obezbediti toj banci i kreditne linije od po 5 mil EUR namenjene za finasiranje malih i srednjih preduzeća.

Podsetio je da je prethodna dokapitalizacija Čačanske banke, koju je 2006. uradio EBRD, dala odlične rezultate, jer je bilansna aktiva banke sa 3,8 milijardi porasla šest puta na 28,3 milijarde dinara, kreditni portfolio banke porastao je sedam puta na 21,5 milijardi, a
depozitni potencijal banke je povećan na 14,1 milijardu dinara.

- Banka je u saradnji sa EBRD, Evropskom investicionom bankom i drugim finansijskim institucijama obezbedila klijentima više od 2.800 kredita u ukupnom iznosu od oko 150 mil EUR - rekao je on.


"Gazpromneft" do kraja decembra objavljuje ponudu za otkup akcija NIS po ceni od 4,8 EUR?
"Gazpromneft", vlasnik kompanije NIS, do kraja ovog meseca mogao bi da objavi ponudu za otkup akcija od malih akcionara po ceni od 4,8 EUR, nezvanično saznaje "Blic".

Ova informacija toliko je odjeknula među ozbiljnim trgovcima na berzi da su dnevni promet akcijama naftne kompanije podizali i do tri puta. Deonice je najviše kupovao Miodrag Kostić čije je vlasništvo u preduzeću NIS juče vredelo oko 50 miliona dinara i koje bi mu prodajom moglo doneti zaradu od nekoliko miliona dinara.

Objavom ponude naftne kompanije, vlasnici akcija bili bi više nego sigurni da će svoje deonice najdalje do februara moći da prodaju po ceni od 4,8 EUR. Juče je ova akcija vredela 484 dinara ili 4,5 EUR, pa jednostavna računica govori da bi se najdalje do kraja februara na svakoj akciji moglo zaraditi po 0,3 EUR. Ceo posao još je ozbiljniji, znajući da se akcija do skora mogla kupiti po 4,3 EUR, ali i da je otkupna vrednost deonice vezana za evro, što je oslobađa rizika od kursa dinara. I sve to u vreme kada je zbog krize na tržištu kapitala zaraditi na berzi prava umetnost.

Sudeći po podacima Centralnog registra, ovakvom matematikom najviše su se bavili ozbiljni strani i domaći ulagači. Sa više od 100.000 akcija, Kostić je juče bio deveti najveći akcionar kompanije NIS. U petak, dakle, samo jedan trgovački dan ranije, ovaj srpski biznismen je imao 76.000 akcija. Njihova vrednost bila je 38 miliona dinara. U brokerskoj kući "M&V Investments" koja je u vlasništvu Kostića, još ranije su potvrdili za "Blic" da akcije preduzeća NIS kupuju sa ciljem da ih prodaju i zarade. Među velikim kupcima kompanije NIS bili su i hrvatski investicioni fond "ZB invest" čije akcije u preduzeću NIS vrede više od sto miliona dinara, ali i kompanija za osiguranje "Dunav Re" koja u akcijama naftne kompanije ima više od 50 miliona dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta