Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Maloprodaja porasla skoro 15 odsto
Beograd -- Promet robe u trgovini na malo u Srbiji, u oktobru 2010. godine bio je za 14,6 odsto veći nego u istom mesecu prošle godine, kada je bio 90,6 milijardi dinara.
Kako je objavio Republički zavod za statistiku, promet robe u maloprodaji u tekućim cenama u oktobru bio je za 6,8 odsto veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih 10 meseci ove godine promet u maloprodaji u Srbiji bio je za pet odsto veći nego u istom periodu 2009. godine, kada je iznosio 859 milijardi dinara.

Republički zavod za statistiku je naveo da su podaci o prometu robe u trgovini na malo dobijeni na osnovu redovnog mesečnog statističkog istraživanja i da može doći do izvesnih korekcija na osnovu dobijenih rezultata u tromesečnom statističkom istraživanju.


Dve mlrd. dolara od izvoza hrane
Beograd -- Srbija je za deset meseci ove godine ostvarila suficit u trgovini hranom sa svetom od 893 miliona dolara, za 13,9 odsto veći nego u isto vreme prošle godine.
Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio je gotovo 14 procenata veći nego u isto vreme prošle godine.

Stopa pokrivenosti srpskog poljoprivredno-prehrambenih uvoza izvozom je u posmatranom periodu ove godine bila 211,5 odsto, saopštila je Privredna komora Srbije.

Procene ukazuju da će poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije u 2010. ostvariti izvoz vredan oko dve milijarde dolara, uvoz od oko milijardu i rekordan suficit od milijardu dolara.

Izvoz hrane u periodu januar-oktobar vredeo je 1,69 milijardi dolara i bio je 8,7 odsto veći nego u istom periodu 2009. U ukupnom robnom izvozu Srbije izvoz hrane je u posmatranih deset meseci ove godine učestvovao sa 21,6 odsto.

Srpski uvoz hrane za deset meseci vredeo je 801 milion dolara i bio je 3,5 odsto veći nego u periodu januar-oktobar 2009, a u ukupnom robnom uvozu je učestvovao sa 5,9 odsto.

U posmatranih deset meseci najvažniji proizvodi agrarnog porekla u srpskom izvozu bili su kukuruz, šećer, smrznuta malina i merkantilna pšenica dok su u uvozu dominirali sirova kafa, banane i pomorandže.

PKS je ocenila da su dobri rezultati srpske poljoprivrede u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvareni zahvaljujući pogodnostima preferencijalnog statusa na tržištu EU, sporazumu CEFTA i oporavku na svetskom tržištu. Doprinela je i depresijacija dinara, kao i ograničena tražnja na domaćem tržištu zbog niskog životnog standarda.


Weather Investments interested in Telekom
BELGRADE -- The Weather Investments telecommunications company, registered in Italy, is interested in acquiring Telekom Srbija, Serbian government sources told Beta.

According to the sources, Weather Investments wishes to participate in the tender for the acquisition of 51 percent of the Serbian state-owned telecommunications comany shares but, before that, the commission that is carrying out the tender procedure has to grant them permission to buy the documents required for participation in the procedure.

Weather Investments is a private telecommunications company in which an Egyptian, Naguib Sawiris, holds a 97 percent stake.

Weather Investments is also the owner of the Egyptian company Orascom Telecom, the third largest mobile phone operator in Italy, the Wind Telecomunicazioni, and the third largest mobile operator in Greece, WIND Hellas.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta