Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada predlaže četiri finansijska zakona za zaštitu investitora i liberalizaciju tržišta
Vlada Srbije je juče utvrdila predloge četiri zakona iz oblasti finansijskog sistema, koje će omogućiti stvaranje povoljnijeg i manje rizičnog ambijenta za strane investitore.

Kako se precizira u saopštenju Ministarstva finansija Srbije, usvojeni su predlozi zakona o tržištu kapitala, izmenama Zakona o investicionim fondovima, izmena i dopunama Zakona o deviznom poslovanju i izmenama Zakona o finansijskom lizingu.

Cilj novog zakona o tržištu kapitala je, kako se ističe, veća zaštita investitora i liberalizacija tržišta. Taj zakon će stvoriti ambijent u kojem će više domaćih i stranih investitora moći da učestvuje u trgovini i razvoju srpskog tržišta kapitala, navodi se.

Ministarstvo finansija Srbiije ističe da su najveće promena koje donosi taj zakon drugačije strukturisano tržište kapitala, uvođenje pojma takozvane multilateralne trgovačke platforme i mogućnosti da se kupoprodaja akcija obavi preko otvorenog tržišta kapitala.

Prama navodima Ministarstva, izmenama Zakona o deviznom poslovanju biće omogućeno da inostrane finansijske institucije izdaju u Srbiji dugoročne dinarske obveznice.

To će, kako je saopšteno, pomoći razvoj domaćeg tržišta kapitala, povećati ponudu kredita u dinarima i stimulisati ulaganja u Srbiji.

Biće uveden jedinstven registar deviznih računa pravnih lica i preduzetnika, što će olakšati njihovu kontrolu. Usvojenim izmenama i dopunama, zakon će biti usklađen sa pravilima i principima Svetske trgovinske organizacije, navedeno je u saopstenju.

Usvojenim predlogom o izmenama i dopunama zakona o finansijskom lizingu, omogućava se lizing nekretnina i ukida minimalni rok od dve godine na koji mora da glasi ugovor o lizingu. Te dve promene su bile naznačene kao neophodne i u izveštaju o sprovođenju Sveobuhvatne reforme propisa.

Ciljevi izmena i dopuna zakona o finansijskom lizingu su veća pravna sigurnost, otklanjanje problema u poslovanju finansijskog lizinga, pružanje adekvatnije zaštite, razvoj tržišta lizinga i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.


Građanima po jedna akcija Aerodroma
Beograd -- Svi građani koji imaju pravo na besplatne akcije, dobiće posle Nove godine po jednu deonicu Aerodroma Nikola Tesla i po sedam akcija iz Akcionarskog fonda.
Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković najavio je da će akcija Aerodroma Nikola Tesla nominalno vredeti 600 dinara, a da će pojedinačna nominalna cena akcije iz Akcijskog fonda biti 550 dinara.

Cvetković je rekao da očekuje da građani sa tim akcijama izađu na berzu i otpočnu trgovinu u drugoj polovini januara iduće godine.

On je, istovremeno, izrazio uverenje da će tržišna vrednost akcija, koje će dobiti građani, biti "značajno veća od nominalne."

Građani će dobiti samo jednu akciju Aerodroma Nikola Tesla, jer nije reč o velikom privrednom društvu, objasnio je čelnik Agencije za privatizaciju.

Akcije Telekoma posle prodaje

Kada je reč o podeli akcija Telekoma Srbija, realno je očekivati njihovu podelu nakon okončanja prodaje te telekomunikacione kompanije i završetka finansijske transakcije, a to je između prvog i drugog kvartala naredne godine, rekao je Cvetković.

Direktor Agencije za privatizaciju istakao da će se tek nakon te privatizacije znati "šta je to što je najbolja vrednost Telekoma, a samim tim i akcija", pa će tako i građanima biti jasno ispod koje cene ne bi trebalo da ih prodaju.
Ostaje, naravno, da se vidi kakve će obaveze preuzeti novi većinski vlasnik Telekoma, da li će postojati neka obaveza, kao što je to bio slučaj sa Naftnom industrijom Srbije (NIS), da u nekom roku od dve godine ima obavezu da otkupi te akcije, kazao je Cvetković.

On je podsetio i da će većinski vlasnik NIS obavezao i da uputi ponudu za preuzimanje preostalih akcija NIS-a, koje su podeljene građanima.

"Veoma brzo će, kako smo obavešteni, svi građani koji su ostvarili prava na besplatne akcije NIS imati priliku da svoje akcije unovče", dodao je Cvetković, misleći na zakonsku obavezu objave ponude za preuzimanje od strane Gaspromenjefta do kraja februara naredne godine.

Agencija je angažovano radila na pripremi procesa besplatne podele akcija i drugih preduzeća, a sa tim poslom će nastaviti da se bavi i u narednoj godini, rekao je Cvetković.


NBS odgovara kamatom na inflaciju
Beograd -- Narodna banka Srbije koristiće kamatnu stopu kao osnovni instrument u suzbijanju inflacije, kako bi ona ostala u ciljanom okviru od tri do šest odsto.
Njena visina će se menjati na održiv, dosledan i predvidiv način zavisno od ekonomskih kretanja i projekcija inflacije, saopšteno je iz centralne banke.

Pored toga, NBS će koristiti i sve druge raspoložive instrumente, predviđene Memorandumom.

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je nedavno da postoji mogućnost da godišnja inflacija u martu sledeće godine dostigne i 14 odsto, ali da bi do kraja 2011. trebalo da se vrati u ciljani okvir.

Iz NBS su istakli i da će nastaviti da sprovode režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Visok nivo deviznih rezervi Narodne banke Srbije obezbediće stabilnost deviznog tržišta.

„Intervencije na deviznom tržištu centralna banka će sprovoditi radi smanjenja prekomernih dnevnih oscilacija kursa ili stimulisanja obima prometa, kao i u slučaju ugroženosti finansijske i cenovne stabilnosti“, kažu u NBS.

„Narodna banka Srbije će u 2011. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja i da, u saradnji s bankama, stvara uslove za dalje unapređenje međubankarskog tržišta novca“, dodaje se u saopštenju.

Narodna banka Srbije nastaviće, kako se navodi, da sprovodi proces dinarizacije s obzirom na to da je stepen evroizacije u Srbiji i dalje veoma visok.


Telekom starting price set at EUR 1.4bn
BELGRADE -- The Serbian government decided on Thursday to set the minimum starting price for the sale of its 51 percent stake in Telekom Srbia at EUR 1.4bn.
The government tasked the Finance Ministry and the working group for conducting the tender for the sale of state-owned telecommunications company shares with informing all participants in the tender for the privatization of the Serbian company about the initial price.

The tender documents have so far been purchased by Deutsche Telekom, France Telecom, Telekom Austria, Amerika Movil, Weather Investments, Turkcell and VimpelCom.

The tender for the sale of Telekom Srbija tender was announced on February 20 this year, and the deadline for submitting binding bids is February 21, 2011.

Meanwhile, Greek OTE, which now holds a 20 percent stake in Telekom, said it would sell its shares "if they have a good price".


IMF approves new review of deal
WASHINGTON -- The Executive Board of the International Monetary Fund (IMF) completed on Wednesday the sixth review of the standby deal with Serbia.

It enables which enables the immediate disbursement of EUR 373 million, the IMF released.

Drawing the full amount would bring total disbursements under the deal to about EUR 1.9bn, it has been announced.

Serbia’s initial 15-month standby was approved on January 16, 2009, in the amount of about EUR 409.5mn. On May 15, 2009, the arrangement was extended by one year and augmented to about EUR 3bn to support the government's economic program amid a sharper than expected impact from the global financial crisis.

Following the Executive Board's discussion on Serbia, First Deputy Managing Director and Acting Chair John Lipsky said that the Serbian authorities’ implementation of the IMF-supported program has been broadly satisfactory.

"Continued vigilance will be critical as macroeconomic stability risks have increased, including from a surge in inflation, continued high trade deficits, and potential adverse spillovers from regional developments," Lipsky stressed.

"The authorities have appropriately tightened monetary policy in line with the inflation-targeting framework. With inflation risks remaining tilted on the upside, the authorities should continue to use all tools available to contain inflation expectations and bring inflation back within the National Bank of Serbia’s tolerance band," he underscored.

Lipsky said that fiscal policy has remained in line with the program, and that the 2011 budget targets a deficit consistent with the new fiscal responsibility framework.

"Determined efforts will be needed to achieve the 2011 fiscal targets, in view of growing pressures for higher spending. It will be important to pursue structural fiscal reforms. The current pension reform is a step in the right direction. Further reforms will be needed in future to ensure the sustainability of the pension system," he pointed out.

Lipsky added that banking sector reforms have been commendable, and that Serbia’s banking system is well buffered to absorb the deterioration in corporate balance sheets.


Grčki OTE spreman da proda akcije "Telekoma Srbije"
Grčka telekomunikaciona kompanija OTE najavila je juče da će prodati 20% akcija u "Telekomu Srbije" ako dobije dobru cenu.

- OTE namerava da proda akcije u "Telekomu Srbije" ako ponuđena cena bude u okviru koji je odredilo poslovodstvo kompanije - izjavio je novi generalni direktor grčke kompanije Mihail Camaz.

Kako je objavljeno na berzanskom sajtu Foreks Pros (www.forexpros.com), najveća grčka telekomunikaciona kompanija namerava da proda akcija "Telekoma Srbije" da bi prikupila gotovinu za smanjenje dugova i investicije u nove optičke mreže.

- Ne možemo mnogo da uradimo sa 20% akcija (Telekoma) - kazao je Camaz i dodao da "OTE ne bi želeo da bude manjinski vlasnik u Telekomu sa neki drugim akcionarima".

Na tender za prodaju 51% kapitala "Telekoma" Srbije prijavilo se sedam telekomunikacionih kompanija, među kojima je i "Deutsche Telekom", najveći akcionar u OTE.

Vlada Srbije, koja poseduje 80 odsto akcija Telekoma Srbije, ranije je najavila da će, prodati 31 odsto akcija Telekoma, ukoliko OTE bude spreman da proda svoj paket akcija u srpskoj telekomunikacionoj kompaniji, kako bi novi vlasnik imao većinski paket.

Na jučerašnjoj sednici Vlada Srbije odredila je minimalnu cenu za 51% akcija "Telekoma Srbije" od 1,4 mlrd EUR. Vrednost kompanije procenjena je na 2,43 mlrd EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta