Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vranjanci uspešni - "Alfa plam" povećao proizvodnju, prodaju i izvoz
Vranjski "Alfa plam" izvezao je ove godine na tržišta Italije, Austrije i Nemačke robu u vrednosti 3 mil EUR, odnosno 12.000 aparata, što je mnogo bolji rezultat nego 2009, rekao je danas direktor te fabrike Velin Ilić.

Direktor proizvođača peći, štednjaka i aparata za domaćinstvo je za Betu izjavio da su svi poslovni parametri "Alfa plama" u 2010. godini unekoliko poboljšani u odnosu na prethodnu godinu jer je povećana i proizvodnja i prodaja.

Ipak, nije ostvareno sve što je planirano pošto su otežavajuće okolnosti bile rast cena materijala, nestabilnost kursa dinara i, kako je rekao Ilić, poplava uvozne robe sumnjivog kvaliteta na domaćem tržištu.

- Možemo biti zadovoljni 2010. jer smo u ovoj godini imali i 5,5 mil EUR investicija iz sopstvenih sredstava - kazao je Ilić.

On je naveo da je najveća pojedinačna investicija bila kupovina hale u Vranju od bivše "Koštane" za 4,4 mil EUR, čime je "Alfa plam" dobio 22.000 m2 prostora od čega 11.000 pod krovom za skladištenje proizvoda.

Ilić je da dodao da je "Alfa plam" do sada za skladištenje proizvoda van sezone koristio prostor u Sremskoj Mitrovici, Luci "Beograd", Nišu i Novom Sadu, što je ukupno koštalo 300.000 EUR godišnje.

- Ove godine smo tržištu ponudili novi proizvod - štednjak na pelet, uz peć na pelet koju smo već imali u programu. Oba proizvoda su visokoautomatizovana, mogu se ukjučivati i na daljinu slanjem SMS-a, a koriste presovano drvo u granulama visoke kalorične moći - rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, osim na tržišta Srbije, Italije, Austrije i Nemačke, aparati za domaćinstvo, peći, kamini i štednjaci "Alfa plama", koji zapošljava 850 radnika, u 2010. su imali dobru prođu i na tržištima bivših jugoslovenskih republika.


Beogradska berza očekuje privlačenje novih investitora u 2011.
Ako se ostvare očekivanja da se akcije "Telekoma Srbija" i Aerodroma "Nikola Tesla" uključe na tržište Beogradske berze u 2011.godini, to će biti ozbiljan podsticaj daljem razvoju tržišta kapitala Srbije, kroz atraktivnu ponudu i privlačenje novih investitora, izjavila je Tanjugu direktorka Berze Gordana Dostanić.

Ona je ocenila da bi Beogradska berza u 2011. mogla da zadrži nivo ovogodišnjeg prometa, a s obzirom na cenovnu potcenjenost, cene bi, mereno berzanskim indeksom najlikvidnijih akcija, mogle blago da rastu.

Govoreći o planovima, Dostanić je rekla da će se raditi na daljem tehničko-tehnološkom osavremenjavanju i primeni savremenih svetskih standarda berzanskog poslovanje, kao i na podsticaju izdavaocima za emisiju izvedenih finansijskih instrumenata, kakvi su prisutni na razvijenim tržištima kapitala.

- Radiće se na ohrabrivanju izdavalaca za izdavanje novih vrsta dužničkih hartija od vrednosti, kao što su municipalne obveznice, ukoliko se stvore neophodni regulatorni preduslovi, kao i na podsticaju kreiranja finansijskih derivata kojima bi se obogatila ponuda našeg tržišta - objasnila je Dostanić i dodala da, ukoliko se otklone regulatorne kočnice, u narednoj godini bi se mogla dogoditi i prva inicijalna javna ponuda akcija neke od naših kompanija.

Ona je najavila da Beogradsku berzu i druge institucije tržišta kapitala u narednoj godini očekuje reorganizacija u skladu sa najavljenim novim Zakonom o tržištu kapitala koji na drugačiji način uređuje tržište i njegove institucije, što zahteva organizaciono i normativno prilagođavanje i Beogradske berze. Pripremljen je Nacrt zakona o tržištu kapitala i očekuje se da nakon prolaska kroz propisanu proceduru, njegovo usvajanje bude na prvom redovnom skupštinskom zasedanju u 2011 godini, istakla je Dostanić.

- Ako bi se ostvario taj plan, već od marta ili aprila naredne godine sve institucije tržišta kapitala morale bi da započnu rad na promeni ili izmenama i dopunama akata i na reorganizaciji u smislu usaglašavanja sa novim zakonskim propisima - dodala je ona i zaključila da bi, u tom slučaju, početak funkcionisanja tržišta kapitala Srbije, po novim propisima, mogao biti od kraja naredne godine.

Dostanić je napomenula da se očekuje da se taj zakon usvoji istovremeno sa Zakonom o privrednim društvima, jer i njegove odredbe imaju bitnog uticaja na tržište kapitala.


Uvođenje strateškog partnera u lanac "Delta Maxi" početkom 2011.
Prodaja udela u trgovinskom lancu "Delta Maxi" trebalo bi da bude završena početkom 2011. godine, izjavila je direktorka "Delta holdinga" za korporativne komunikacije Jelena Krstović.

Ona je agenciji Beta rekla da su pregovori o tome da strateški partner preuzme 50% kapitala "Delta Maxi" u završnoj fazi, ističući da bi dogovor mogao biti "potpisan u prvih par meseci naredne godine".

- Tehnički nije izvodljivo da se dogovor postigne do kraja ove godine, pošto počinju novogodišnji i božićni praznici. Očekujemo dogovor odmah posle Nove godine - rekla je Krstović.

Direktorka "Delta holdinga" za korporativne kominikacije istakla je da ne može da govori o tome s kim se pregovara i o detaljima pregovora, s obzirom na to da je potpisan ugovor o ekskluzivitetu i poverljivosti informacija.

"Delta Maxi" grupa jedna je od kompanija "Delta holdinga". Posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji, a u ovoj godini očekuje ukupan promet od 1,56 mlrd EUR.

Ovaj trgovinsksi lanac zapošljava 13.000 radnika i trenutno ima 449 prodajnih objekata, od čega 322 u Srbiji, 31 u Bosni i Hercegovini, 18 u Crnoj Gori, 16 u Albaniji i 40 u Bugarskoj.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta