Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Počeo veliki oporavak Bora

U obnovu metalurških i rudarskih postrojenja, garancijom srpske vlade, biće uloženo 200 miliona evra, a u ekološku sanaciju još 43 miliona dolara


Bor – Ova godina u Boru ostaće upamćena kao početak velike proizvodne, ali i ekološke obnove. Najpre je odlukom Skupštine Srbije, poslednjeg dana novembra, i zvanično ratifikovan ugovor s Kanadskom razvojnom bankom (EDC) o kreditu od 135 miliona evra za gradnju nove topionice bakra u Boru, a potom je 10. decembra u Boru, na velikom skupu kreditora, investitora i graditelja, dogovorena obnova flotacije u rudniku bakra „Veliki Krivelj” i dinamika korišćenja izuzetno povoljnog kredita Svetske banke za sanaciju posledica višedecenijskog ekološkog zagađivanja Bora i okoline.

Na tom skupu borski domaćini susreli su se sa potpredsednikom srpske vlade Mlađanom Dinkićem i njegovim saradnicima, predstavnicima Svetske banke, Kanadske razvojne banke i kanadske kompanije „Lavalin”. Potvrđeno je i zvanično, nakon posete pogonima kombinata, da će Bor u narednoj deceniji u obnovu rudarske mehanizacije i topioničkih postrojenja uložiti 200 miliona evra kanadskog i srpskog kredita, a u ekološku sanaciju i zapošljavanje još 43 miliona dolara kredita Svetske banke.

Predstavnike Borskog kombinata i njegovog direktora Blagoja Spaskovskog posebno je obradovala poseta Boru Džejn Armitidž, direktora Svetske banke za istočnu Evropu. Ona se ovde i neposredno uverila da su borski projekti ekološke sanacije dobro sačinjeni i usklađeni sa razvojnim projektima ove kompanije.

Najpre će, još u toku iduće godine, biti završena rekonstrukcija i potpuna automatizacija flotacije rudnika bakra u Velikom Krivelju, u šta će biti uloženo 17 miliona evra. Do kraja 2013, ulogom od 175 miliona evra, biće izgrađene nove topionica bakra i fabrika sumporne kiseline. Za veliki iskorak u proizvodnu i ekološku obnovu Bora važno je i to što su u toku ove godine rudnički kopovi u Boru i Majdanpeku, posle mnogo godina, dobili dvadesetak najsavremenijih kamiona, bagera, utovarivača i druge mehanizacije, a do kraja iduće godine dobiće još desetak. Sve su to investicije koje će doprineti da Borski kombinat već 2014. dostigne godišnju proizvodnju od 75.000 tona bakra, tri puta veću od ovogodišnje i da Borani, istovremeno, žive u neuporedivo boljim ekološkim uslovima.

Najbrže će se, rekao je direktor Spaskovski gostima, prilikom posete rudniku u Velikom Krivelju, isplatiti ulog u rekonstrukciju i modernizaciju ovdašnje flotacije. Kada poduhvat bude završen, flotacije će povećati preradu rude sa 8,5 na 11 miliona tona godišnje i povećati proizvodnju bakra i zlata za 25 odsto, a ulog u obnovu, najveći od puštanja nove flotacije u rad 1984, isplatiće se za samo nekoliko meseci. U obnovljenoj flotaciji znatno će se smanjiti i potrošnja struje.

Dinkić je rekao da će i kredit kanadske banke od 135 miliona evra i kredit Svetske banke od 43 miliona dolara (u ekološku sanaciju i zapošljavanje) doprineti povećanju proizvodnje u kombinatu i posebno ekološkom oporavku Bora. On je rekao da treba iskoristiti sve te uloge i posebno trenutnu izuzetno povoljnu cenu bakra na svetskom tržištu (oko 9.000 dolara za tonu) da se u što kraćem roku realizuju svi dobri proizvodni i ekološki projekti. Rekao je da će već ove godine Bor od kanadske banke dobiti 23 miliona evra, iduće godine još sto, a ostatak, do 135 miliona, u toku 2012. godine. Bor će se ubrzo, ulogom Svetske banke, rešiti i svih svojih jalovišta sa više od 500 miliona tona otpada i izgraditi novi kolektor otpadnih rudničkih voda dužine 4,5 kilometara.Fabrika, žičara i hotel

U Boru su, 10. decembra, u zgradi borske opštine, potpisana i dva ugovora o aktiviranju fabrike obuće u Boru i žičare na Crnom vrhu. U napuštenim pogonima Borskog kombinata bakra fabrika obuće „Sanč” iz Vranja otvoriće pogon za proizvodnju obuće u kome će posao dobiti još 50 radnika. Na Crnom vrhu biće montirana žičara, koja će ovamo, po dogovoru sa JP „Skijališta Srbije”, biti preseljena sa Kopaonika.

Dinkić je kazao da je vlada pomogla oba ova poduhvata i da se preseljenjem žičare sa Kopaonika stvaraju uslovi za brži razvoj turizma u borskoj opštini. Tome će, rekao je, doprineti i rekonstrukcija velikog hotela „Jezero” na Borskom jezeru, u toku iduće godine'Metalac' to open a firm in Ukraine
Metal processing industry Metalac, the largest exporter in Gornji Milanovac, will open in three months its own company in Ukraine, announced today the company's CEO, Petrasin Jakovljevic.

Headquarters of "Metalac" firm will be in Kiev, Jakovljevic stated at the news conference and he stressed that the Ukrainian market, which has 50 million inhabitants, was similar to the Serbian but with almost ten times higher number of population.

He estimated that durin this year, when it appeared that the crisis would be over, Metalac made a profit of EUR 4.5 million, which was 5% more than in 2009.

As Jakovljevic said to BETA agency, it is in plan to increase the revenue by 8% compared to this year's, which is almost three times higher growth than the increase on the level of Serbia, which is expected to be 3.1%.


Izvoz Metalca 4,5 mil. evra u 2010.
Gornji Milanovac -- Metalac će u ovoj godini ostvariti dobit od najmanje 4,5 miliona evra, kaže generalni direktor tog gornjomilanovačkog preduzeća Petrašin Jakovljević.
Četiri proizvodna preduzeća Metalca iz Gornjeg Milanovca zabeležila su u ovoj godini rast proizvodnje za deset procenata, a za toliko je porastao i izvoz ove kompanije.

Trgovačka preduzeća poslovala su lošije, pa će rast na nivou cele kompanije, u odnosu na prošlu godinu iznositi pet procenata.

"Izvoz na finsko tržište je bio oko pola miliona evra. Imamo porudžbine i za prvi kvartal naredne godine. Taj posao otvara nam šanse da se ozbiljnije pozicioniramo i na tržišta Danske, Norveške i Švedske", rekao je Jakovljević.

Značajnih investicija u ovoj godini nije bilo, jer je Metalcu, prema njegovim rečima, bio potreban predah, pa je investirano samo u neophodne proizvodne linije i alate koji na tržište izbacuju nove proizvode.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta