Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Tigrova" gumena obuća za evropska i svetska tržišta - Vrednost izvoza u 2010. dostigla 14 mil EUR
Vrednost ovogodišnjeg izvoza pirotske korporacije "Tigar" dostigla je 14 mil EUR i za 66%, odnosno 8 mil EUR, veća je nego prošle godine.

Za sledeću godinu "Tigar" planira rast izvoza od 112%, na 30 mil EUR, od čega bi 20 miliona trebalo da bude ostvareno izvozom na tržište EU, najavila je danas na konferenciji za štampu direktorka za korporativno upravljanje u "Tigru" Jelena Petković.

- Na tržište EU ove godine je planiran izvoz oko 700.000 pari obuće u vrednosti od 9,7 mil EUR, a sledeće godine planiramo da na to tržište izvezemo 1,1 milion pari obuće za 19,2 miliona- kazala je Petković.

Ona je navela da je fabrika obuće u 2010. proizvela milion i po pari obuće, kao i da je osvojeno 180 novih modela od kojih se 140 proizvodi.

- U ovoj godini smo dobili četiri izuzetno značajna kupca - dansku kompaniju "Ilse Jakobsen", vodećeg proizvođača modne obuće i odeće u severnoj Evropi, francuski trgovački lanac IJS, zatim "Dekalton" i italijanskog proizvođača "Martinelo"- rekla je
Petkovićeva.

Ona je kazala da je rast proizvodnje zabeležen i u fabrici Tehnička guma, koja tokom 2009. gotovo da nije radila, i dodala da će proizvodnja osnovnog programa u toj fabrici biti 1.500 tona a proizvoda od reciklata 1.240 tona.

Predsednik Korporacije "Tigar" Dragan Nikolić kazao je da je kompanija opredeljena za tržišnu utakmicu.

- Prisutni smo na svim tržištima, ne samo Evrope, nego i sveta. Bijemo tešku bitku sa konkurencijom i najboljima u svetu. Izlazimo na kraj i imamo pozitivne trendove, posebno u izvozu- kazao je Nikolić.


Od besplatnih akcija još 45 evra
Beograd -- Oko pet miliona građana Srbije početkom 2011. godine dobiće besplatne akcije, ukupne nominalne vrednosti od 4,450 dinara.
Građanima bi trebalo da bude podeljena po jedna akcija Aerodroma „Nikola Tesla” i po sedam akcija iz Akcionarskog fonda.

Stručnjaci naglašavaju da građani ne bi trebalo da budu preterani optimisti, jer je realnije da za te hartije od vrednosti dobiju manje novca na berzi.

Očekivanja su da bi akcija Aerodroma „Nikola Tesla” mogla da dostigne nominalnu vrednost od 600 dinara, ali i da bi sedam akcija Akcionarskog fonda na Beogradskoj berzi moglo da dostigne ukupno oko 3.850 dinara.

„Aerodrom „Nikola Tesla” je zbog monopolske situacije u prilici da i ove godine ostvari dobit od oko 15 miliona evra, što može dobro da se odrazi na vrednost akcije Aerodroma. Treba znati da je to malo preduzeće, pa će cena akcije koja se formira na berzi biti tačno oko tih 600 dinara“, procena je Nenada Gujaničića, brokera „Sinteza grupe”.

„Što se tiče akcija iz Akcionarskog fonda, u njemu se nalaze akcije koje država nije mogla pojedinačno da proda, pa ne znam kako onda očekivati da se prodaju u paketu. Ali nije isključeno da država promeni sadržaj paketa, pa da i njegova atraktivnost na berzi skoči“, dodaje on.

S druge strane, Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju, smatra da će tržišna vrednost akcija koje će dobiti građani biti znatno veća od nominalne.

„Kada je reč o podeli akcija Telekoma Srbija, realno je očekivati njihovu podelu nakon okončanja prodaje te telekomunikacione kompanije i završetka finansijske transakcije, a to je između prvog i drugog kvartala naredne godine", rekao je Cvetković.

Ostaje, naravno, da se vidi kakve će obaveze preuzeti novi većinski vlasnik Telekoma. Da li će se, kako kaže Cvetković, obavezati, kao što je to bio slučaj s NIS, da u nekom roku ima obavezu da otkupi te akcije.


Rail on hold - 800 million USD Russian loan uncertain
Will the "Serbian Railways" get Russian loan of 800 million USD we won't find out until spring. According to official information, Traffic Institute CIP was ordered to complete by March, 1st, the preliminary designs for the finalization of the Belgrade railway junction, the construction of the railway Valjevo - Loznica and restoration of Belgrade-Bar railway line to Vrbnica.

Only when the design documents with specification of works and calculations are provided to the Russian side, we can expect a response. However, according to "Novosti"s sources, the question is whether the project documentation will be completed within this period, because the contract between the Serbian Railways and CIP hasn't been signed yet.

According to Dejan Lasica, Deputy Minister of infrastructure, the technical part of the credit agreement is responsibility of the Ministry and the Serbian Railways, while the financial part, or conditions of the loan for railway infrastructure are negotiated by the Ministry of Finance. When the Russians get project documentation, the Ministry of Infrastructure expects that it will quickly get the response on whether Russian companies in general are interested in projects on the Serbian railway network.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta