Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Šoškić: NBS oštrija zbog inflacije
Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da bi u 2011. godini politika obaveznih rezervi banaka mogla da bude restriktivnija
On objašnjava da je namera da se inflacija vrati u predviđene okvire od 4,5 plus - minus 1,5 odsto.

"Rast cena u drugom delu 2010. godine delom je prouzrokovan naglim smanjenjem referentne kamatne stope i obavezne rezerve, što je NBS uočila i u avgustu počela da postepeno pooštrava monetarnu politiku", rekao je Šoškić.

Prema njegovoj oceni, inflacija u Srbiji krajem ove godine neprihvatljivo je visoka, medju najvišim u Evropi, tako da on kao guverner ne može biti zadovoljan ukoliko situacija na tom planu ne počne bitno da se popravlja u sledećoj godini.

"Referentna kamatna stopa je osnovna mera monetarne politike. NBS može koristiti i obavezne rezerve, kao i intervencije na deviznom tržištu. Po svakom od ovih osnova moguće je kontrolisati količinu dinara u opticaju. Ipak, svaki aspekt restriktivne monetarne politike ima svoju cenu", predočio je Šoškić.


Pad proizvodnje industrije od 0,5%
Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru je bila za pola procenta manja nego u istom mesecu 2009. dok je u odnosu na prosek 2009. bila veća za 10,3 odsto.
U periodu januar-novembar ove godine u poređenju sa istim periodom prethodne ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 3,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano po sektorima, u novembru su rast na godišnjem nivou ubeležili sektor vadjenje ruda i kamena, od četiri odsto, i sektor prerađivačke industrije, od 2,1 odsto, a pad je imao sektor proizvodnje i distribucija struje, gasa i vode, od 11,4 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju da je u novembru ove u poređenju sa novembrom prošle godine pad proizvodnje registrovan kod kapitalnih proizvoda, od 15,9 odsto, i energije, od 8,9 odsto.

Rast je zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, od 6,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, od 5,2 odsto, i intermedijarnih proizvoda, osim energije, od 3,3 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u novembru je u odnosu na isti mesec 2009. ubeležio pad kod 12 oblasti koje imaju učešće u strukturi industrijske proizvodnje od 63 odsto a rast kod 17 oblasti.

Novembarskom padu industrijske proizvodnje najviše su doprineli pad u proizvodnji električne energije, motornih vozila i prikolica, derivata nafte, osnovnih metala i proizvodnji uglja.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u novembru 2010. u odnosu na prosek 2009. kod ukupne industrijske proizvodnje bila veća 9,9 odsto a kod prerađivačke industrije 13,4 odsto.


Panasonik počinje rad 10. januara
Svilajnac -- Japanska kompanija Panasonik, koja je u novembru osnovala preduzeće sa sedištem u Svilajncu, počinje proizvodnju 10. januara 2011. godine.
Panasonik i njena fabrika iz Lidenšajda u Nemačkoj su još ranije saopštili da je PEWVS (Panasonik Elektric Works Voshloh - Schwabe Serbia) prvi projekat ove kompanije u Srbiji, a ima za cilj "povećanje proizvodnih kapaciteta elektronskih prigušnica u LD modulima" za tržište Evrope.

Iznos investicija za 2010. godinu je 580.000 evra, a kapitalna vrednost PEWVS iznosi milion evra, saopšteno je tada.

Milanović je podsetio da Panasonik u januaru treba da sa opštinom Svilajnac potpiše sporazum o zakupu zemljišta i izgradnju vlastite fabrike veličine 18.000 kvadratnih metara, najveće u ovom delu Evrope.

Zamenik predsednika opštine Svilajnac je napomenuo da očekuje da u narednoj godini na lokaciji "Veliko Polje", gde se nalazi Panasonik, konačno počne da radi i Reum i Mesna industrija Globus.


This year's inflation in Serbia at 11.5%
- Inflation in Serbia reached 11.5% in 2010 - the Republic Statistics Institute (RSI) announced today.

Retail prices of goods and services in December grew by an average of 0.7% against the previous month.

As the Institute (www.stat.gov.rs) announced, retail prices in December were 11.5% higher than in the same month last year.

Living expenses in Serbia were 0.7% higher than in November and 10.4% higher than in December 2009.

A difference between inflation and living expenses, as the RSI points out, is a consequence of a different influence of the growth of prices of certain products on formation of these indexes.

The data for the Province of Kosovo and Metohia are not available to the Republic Statistics Institute of Serbia since 1999.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta