Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS ostvario dobit od 2,7 milijardi dinara - Proizvodnja nafte povećana za 30%
Generalni direktor "Naftne industrije Srbije" (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas da je 2010. godina bila dosta teška i složena, ali i prelomna i uspešna za tu kompaniju, koja je za devet meseci uspela da ostvari čistu dobit od 2,7 milijardi dinara.

- Ako do kraja decembra vrednost dinara ozbiljnije ne padne, ovogodišnja dobit kompanije NIS biće još veća, dok EBITDA (profit pre plaćanja poreza, kamata i amortizacije) neće biti manji od 25 milijardi dinara - naveo je Kravčenko.

On je podsetio da je 2010. bila prva godina rada kompanije za koju u potpunosti odgovara novi tim menadžera, za razliku od 2009. kada je tim radio samo devet meseci i nije mogao da pokrije gubitke prvog kvartala.

kravčenko je objasnio da je 2010. godina bila teška za poslovanje, pre svega, zbog nepredviđenog pada dinara prema evru, rasta cene sirove nafte i nepredviđenog pada tražnje na tržištu.

- Bez obzira na sve to, uspeli smo da u devet meseci (zaključno sa septembrom), ostvarimo čistu dobit od 2,7 milijardi dinara, kao i rast u svim segmentima, povećali smo proizvodnju nafte za više od 30%, povećali smo i prodaju, što je uvećalo naš udeo na tržištu za 2% - rekao je generalni direktor kompanije NIS.

Kravčenko je ukazao da je ta kompanija smanjila i dugovanje bankama za 32% i kreditnu zaduženost za 40%.


Vlada Vojvodine se uključuje u rešenje problema GIK "Banat"
Vojvođanski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin najavio je juče da će Vlada Vojvodine naredne sedmice preduzeti korake da se sačuva zrenjaninsko građevinsko preduzeće "Banat".

Vasin je u razgovoru sa radnicima GIK "Banat", koji su u šrtrajku više od 70 dana, kazao da će većinskom vlasniku Ljubomiru Ćubiću uputiti zahtev za stastanak pod pretnjom da će država zbog dugova pokrenuti stečajni postupak u tom preduzeću.

On je naveo da GIK "Banat" ima potencijale, da je od izuzetne važnosti da se očuva firma koja ima kvalitetnu i stručnu radnu snagu i dobre poslovne reference, kao i da će u pronalaženju poslova učestvovati i pomoći i pokrajinska Vlada.

- Nisam siguran da će se vlasnik odazvati pozivu, a od toga zavise dalji koraci - dodao je Vasin.

Sastanku s radnicima prisustvovali su i gradonačelnik Zrenajnina Mileta Mihajlov, predsednik Skupštine Zrenjanina Aleksandar Marton i predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Zrenjaninu Saša Santovac.

Mihajlov je naveo da bi kao pomoć GIK "Banat" mogao da dobije posao gradnje 100 stanova u Zrenjaninu.

Radnici GIK "Banat", njih 228, gotovo svakodnevno su protestovali ulicama grada jer im osim nepovezanog radnog staža vlasnik duguje 11 zarada i, kako navode, nalaze se u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Zahvaljujući pokrajinskom sekretarijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova juče su im uručeni paketi hrane, a ta pomoć, kako je rekao Vasin, biće im upućivana sve dok se ne nađe rešenje problema.


Promet u maloprodaji u novembru 16,9% veći nego lane
Promet robe u trgovini na malo u Srbiji, u novembru 2010. bio je za 16,9% veći nego u istom mesecu prošle godine, kada je iznosio 83,9 milijardi dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema podacima Zavoda, promet robe u maloprodaji u tekućim cenama u novembru bio je za 5,4% manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih 11 meseci ove godine promet u maloprodaji u Srbiji bio je za 6,1% veći nego u istom periodu 2009. godine, kada je iznosio 943 milijarde dinara.

Republički zavod za statistiku je naveo da su podaci o prometu robe u trgovini na malo dobijeni na osnovu redovnog mesečnog statističkog istraživanja i da može doći do izvesnih korekcija na osnovu dobijenih rezultata u tromesečnom statističkom istraživanju.

Svi podaci u tekstu odnose se na promene prometa u tekućim cenama.


Panasonic's plant in Svilajnac starts production on January 10, 2011
Japanese company Panasonic, which formed in November a company for production of energy-efficient electronic components for lighting systems in Serbia, with the headquarters in Svilajnac, is going to start production on January 10, 2011.

- The plant is ready, machines are installed, and 65 people has been employed - said Svilajnac Deputy Mayor Predrag Milanovic.

Milanovic explained that Panasonic would not start the production on January 1st, as announced earlier, because of the Christmas holidays.
This is the first project of this company in Serbia, aimed at increasing the capacities for production of electronic dimmers for LD modules for the market of Europe. e


Action plan adopted for meeting European Commission's recommendations
- The Government of Serbia has adopted a plan for implementing the recommendations of the European Commission in ten fields, among which are: cooperation with the Hague Tribunal, restitution of property, and security of property rights - the Government's EU Integration Office announced yesterday.

The plan also includes regional cooperation, monitoring of fulfillment of visa regime liberalization obligations, continuation of fight against corruption, functioning of regulatory bodies, prevention of discrimination, especially when it comes to Roma people, reform of judicial system and economic reforms that include restructuring, unemployment, cases of termination of privatization contracts, privatization of national companies, too much administration that affects the business environment, competition policy, and infrastructure bottlenecks.

The Government has also promised to implement some recommendations that concern the functioning of executive authorities. Recommendations from the domain of work of two other branches of power - legislative and judicial, as well as those concerning independent and regulatory bodies, are listed at the bottom of the table, but only as a systematized review, which should make it easier for competent institutions to improve the condition, the Government's EU Integration Office announced.

Meeting the recommendations of the European Commission is important for acquiring the status of a candidate. The EU Integration Office of Serbia stated that it would submit reports on fulfillment of the Action Plan to the Government in March, June and September 2011.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta