Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Obnova HE “Đerdap 1" teče po planu
Beograd -- Revitalizacija šestog agregata u HE "Đerdap 1" teče po planu i treba da bude završena do 31. avgusta ove godine, kaže direktor HE "Đerdap I" Ljubiša Jokić.

"Svi delovi tog agregata su demontirani i sledi njihovo otpremanje u Rusiju, a ujedno se otpremaju i delovi za revitalizaciju u domaćim fabrikama", rekao je Jokić i dodao da se radovi na revitalizaciji agregata broj šest u Đerdapu odvijaju po predviđenoj dinamici i izrazio očekivanje da će oni biti završeni u planiranom roku.

On je podsetio da bi instalisana snaga šestog agregata, posle revitalizacije, trebalo da bude veća za deset odsto i napomenuo da je dosadašnja snaga tog agregata iznosila 190 megavata.

Jokić je napomenuo da je planirano da revitalizacija agregarta broj pet u hidroelektrani Đerdap počne 1. septembra ove godine, kada bi trebalo da agregat broj šest već bude na mreži.

Ugovor o revitalizaciji hidroelektrane "Ðerdap 1" potpisali su 19. marta prošle godine generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković, direktor Hidroelektrane Ðerdap Goran Knežević i direktor za plasman ruske kompanije "Silovije mašini" Sergej Agejenkov.

Ukupna vrednost investicije je oko 168 miliona dolara. Od toga je 139,8 miliona dolara vrednost radova ruske kompanije "Silovije mašini", a 28 miliona dolara radova koje treba da realizuje privredno društvo HE Ðerdap.

Finansiranje je obezbeđeno iz dva izvora - iznos od 100,5 miliona dolara iz klirinškog duga nekadašnjeg SSSR-a prema bivšoj SFRJ, dok će EPS, odnosno HE Ðerdap, obezbediti preostali iznos od približno 67,2 miliona dolara.


Blokirani računi 15% firmi u Srbiji
Beograd -- Od ukupno 425.000 registrovanih firmi i preduzetnika u Srbiji, računi čak 15 odsto pravnih lica i preduzetnika su u blokadi.

Poslednji podaci Narodne banke Srbije kažu da je, zbog nemogućnosti plaćanja dugova koji su ukupno dostigli 261 milijardu dinara zamrznuto 66.438 računa ."Od ukupno blokiranih računa čak 94 odsto odnosi se na preduzetnike, mala preduzeća i razna udruženja građana, mesne zajednice, kućne savete, škole", kažu u Narodnoj banci Srbije.

Od ukupnog iznosa blokada, čak 75 odsto otpada na mala i srednja preduzeća. A, preduzetnici u ovom “kolaču” učestvuju samo sa pet odsto ukupnog iznosa blokada.

"Posmatrano prema dužini trajanja, odnosno broju dana nelikvidnosti, više od 67 odsto je blokirano duže od jedne godine", ističu u NBS.

S druge strane, oko 36 odsto blokiranih firmi i preduzetnika u tom statusu je duže od tri godine. S obzirom na odredbe upravo usvojenog Zakona o stečaju, sve firme koje su duže od tri godine u blokadi, od marta meseca ove godine biće automatski brisane iz registra privrednih subjekata. Zakon se ne odnosi na preduzetnike.

U Narodnoj banci Srbije podsećaju da su decembra prošle godine izmenom Odluke o načinu sprovođenja prinudne naplate s računa klijenta pokušali, bar delimično, da reše problem nelikvidnosti.

"Ovim izmenama banke su, između ostalog, obavezane da za svoja potraživanja odvojeno evidentiraju menice od glavnog dužnika i jemaca, kao i da momentom naplate glavnog duga, dakle odmah, izvrše deblokadu i glavnog dužnika i jemca", ističu u NBS.

Na ovaj način, obezbeđuje se bolji uvid u iskazivanju potraživanja banaka po glavnom dugu u blokadi i izbegava prikazivanje multiplikovanog iznosa jednog istog duga, što nije davalo pravu sliku likvidnosti privrede.


Firme utajile 850 miliona evra
Beograd -- Otkrivenim utajama poreza budžet Srbije je u poslednjih šest godina oštećen za 83,5 milijardi dinara, što je više od 850 miliona evra.

Poreska policija je na ime ove štete od oktobra 2003. do kraja prošle godine podnela 9.271 krivičnu prijavu protiv 11.850 osoba. Samo 206 prijava do sada je finalizovano zatvorskom kaznom, od kojih je najveća od šest godina zbog utaje pedeset miliona dinara poreza, piše Blic.

„U prošloj godini Sektor poreske policije podneo je tužilaštvima 1.967 krivičnih prijava kojima je izbegnuto plaćanje od 14,5 milijardi dinara poreza. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, broj podnetih prijava veći je za sedam odsto“, kaže dr Vesna Aleksić, glavni inspektor Poreske policije.

Tamo gde se utvrdi da je porez izbegnut s namerom, može se govoriti o krivičnom delu. Obim otkrivenih poreskih utaja u Srbiji u proteklih šest godina neprekidno raste, što se može oceniti i jačanjem kapaciteta službe poreske administracije na otkrivanju ovog vida kriminala, kaže Aleksić.

Ona navodi da je u poslednjih šest godina najviše prijava podneto zbog izbegavanja poreza po odbitku (52 odsto) i poreza na dodatu vrednost (27 odsto).

„Od uvođenja poreza na dodatu vrednost, januara 2005. godine, Srbija se susrela sa specifičnim oblicima poreskih utaja kroz osmišljavanje novih složenijih modela izvršenja krivičnih dela i znatno višeg stepena organizovanosti izvršilaca. Od 2005, prema podnetim krivičnim prijavama, izbegnuto je plaćanje PDV od 22,9 milijardi dinara. Porez na dodatu vrednost je i najslabija tačka poreskog sistema Srbije, zbog čega su tu i najčešće poreske zloupotrebe, bilo da je reč o utaji ili neosnovanom vraćanju PDV, što je direktna šteta za državu“, kaže Aleksićeva.

Ona objašnjava da najvažniju ulogu u izbegavanju PDV-a imaju fantomska preduzeća.

„Suzbijanjem nelegalnih transakcija fantomskih firmi i praćenjem poslovanja legalnih firmi sa ovakvim preduzećima, direktno ili preko posrednika u Srbiji je otkriveno 1.629 fantom firmi. Ove firme moraju biti u centru pažnje poreske administracije, zbog čega je i formiran jedinstven registar poreskih obveznika, kao najbolje sredstvo za borbu protiv utaje poreza. Registrom će biti omogućen uvid u svu imovinu i primanja preduzeća i građana, ali i unakrsna provera podataka, čime se smanjuje mogućnost utaje poreza“, kaže Aleksićeva.

Za utaju poreza 206 kazni zatvora

Za poresku utaju Zakonom su predviđene visoke zatvorske kazne. U zavisnosti od visine izbegnutog poreza, za utaju je predviđena novčana i kazna zatvora do osam godina. Za neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, Zakonom je predviđena zatvorska kazna do deset godina, novčana kazna, ali i zabrana obavljanja delatnosti od jedne do pet godina. Maksimalna zatvorska kazna, međutim, u Srbiji još nijednom nije izrečena, iako je bilo poreskih utaja većih i od milijardu dinara.

„Od 9.271 krivičnih prijava koje je podnela Poreska policija, nadležni sudovi doneli su pravosnažne odluke po 2.931 prijavi, od kojih su samo u 206 slučaja donete osuđujuće bezuslovne kazne zatvora“, kaže Aleksićeva. Najveća izrečena zatvorska kazna do sada je šest godina i to za utaju poreza od 50 miliona dinara.

„Od 83,5 milijardi dinara utvrđene poreske utaje, u ovom trenutku presudama je sankcionisano 2,7 milijarde dinara, što ukazuje da kaznena politika u praksi više stimuliše utaju poreza nego što deluje u cilju povećanja poreske discipline“, kaže Aleksićeva. Ona navodi da se nikad ne otkriju sve poreske utaje i prevare i da je ovu društveno opasnu pojavu koja ugrožava prihode budžeta teško izmeriti.


Na svakog radnika jedan penzioner
Beograd -- Kako će u budućnosti 1,8 miliona radnika izdržavati više od 730.000 nezaposlenih i 1,6 miliona penzionera - dilema je koja muči stručnjake.

Srbija se suočava sa sve većim brojem siromašnih i izdržavanih lica, a stopa uposlenih sve je niža. Stručnjaci još nemaju rešenje kako da se za te izdatke obezbedi novac u državnoj kasi.

„Ovakva je situacija sasvim neodrživa. Mora nešto hitno da se uradi, a jedini izlaz je podsticanje rasta društvenog proizvoda. Mi još nismo ni blizu nivoa koji smo imali osamdesetih, a ovim tempom ćemo društveni proizvod iz 1986. dostići tek 2025. godine! Sada nam je niži i životni standard i nivo društvene proizvodnje nego što smo imali u to vreme“, kaže ekonomista dr Zoran Popov.

U ovom trenutku u Srbiji oko 1,8 miliona ljudi faktički izdržava 2,3 miliona građana, koliko je ukupno penzionisanih i nezaposlenih. Radnika, naravno, ima daleko više, ali je mnogo njih u „sivoj zoni“, što državu samo dodatno košta. „Ni tih 1,8 miliona ne plaćaju doprinose na realne zarade, već mnogo njih prijavljuje minimalce“, dodaje Popov.

I u Uniji poslodavaca napominju da su opterećenja na zarade daleko veća od proseka koji je u ostalim zemljama. Tako i zaposleni i poslodavac na istu zaradu plaćaju po 11 odsto za PIO, zatim po 6,15 za zdravstveno, i po 0,75 za slučaj nezaposlenosti. Na platu se plaća i porez od dodatnih 12 odsto! Ova davanja, ma kako bila visoka, nisu dovoljna.

„Jedini izlaz je u rastu zaposlenosti, odnosno BDP“, zaključuje dr Popov. Ovaj plan, međutim, daleko je od ostvarivog. To potvrđuju i predviđanja Nacionalne službe za zapošljavanje.

Odlazeći direktor Vladimir Ilić prognozirao je da se efekti aktivnih mera zapošljavanja, koje upravo sprovodi njihova služba, neće osetiti sve do polovine godine, jer se upravo ovaj sektor najteže oporavlja od posledica ekonomske krize.
 
Prihodi i planovi

Nacionalna služba za zapošljavanje planira da u 2010. godini od doprinosa prihoduje 16 milijardi dinara. Poreska uprava će od obveznika sakupiti oko četiri milijarde, Penzijski fond od doprinosa za socijalno oko 246 milijardi, a Zdravstveni fond oko 129 milijardi dinara. Ovaj novac, međutim, nije dovoljan za rashode koji se prave u svakoj od ovih institucija, pa ih dodatno finansira država iz budžeta.


Monetarni odbor NBS zadržao referentnu kamatu na 9,5%
Monetarni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas (22. februar 2010. godine) da referentnu kamatnu stopu zadrži na 9,5% godišnje.

Kako se navodi u saopštenju NBS, na sastanku Odbora je usvojen i Izveštaj o inflaciji za februar 2010. godine.

Naredna sednica Monetarnog odbora održaće se 5. marta.

Referentna kamata poslednji put je smanjena 29. decembra 2009. godine za pola procentnog poena, na 9,5%.

NBS kao referentnu kamatnu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije. U repo operacijama NBS prodaje hartije od vrednosti uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz kamatu.


Do kraja godine digitalni katastar nepokretnosti u Srbiji
Republički geodetski zavod će do kraja 2010. godine napraviti jedinstven digitalni katastar nepokretnosti u Srbiji, izjavio je danas (22. februar 2010. godine) direktor tog zavoda Nenad Tesla.

On je na regionalnoj konferenciji o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u zemljišnoj administraciji kazao da su svi podaci katastra nepokretnost dostupni na lokalnom nivou, a cilj je da se svima obezbedi dostupnost centralnom digitalnom registru.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej (Simon Gray) kazao je da modernizacija informaciono komunikacionih sistema predstavlja pitanje od ključnoj značaja za pružanje usluga i da će omogućiti transprarentnost, efikasnosti i dostupnost podataka o zemljištu.

On je kazao da dobar informacioni sistem omogućava pružanje sigurnih vlasničniki prava, masovnu procenu nepokretnosti i koordinaciju državnih institucija.

- Za efikasno tržište nepokrestni potreban je sređen katastar, koji podrazumeva sigurno vlasništvo nad nepokretnostima, a to je uslov razvojne ekonomije - ocenio je Grej.

Republički geodetski zavod od 2004. godine realizuje projektat unapređenja katastra nepokretnosti i upisa prava u Srbiji, koji se delom finasira iz kredita Svetske banke.

- Rezultati u poboljšanju sređivanja katastra koje je Srbija postigla do sada su impresivni - ocenio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.


NBS key rate remains at 9.5 pct
BELGRADE -- The Monetary Policy Committee of the National Bank of Serbia (NBS) discussed the current economic developments at a session on Monday.

The central bank decided to keep its key police rate at 9.5 percent.

The Committee also adopted the February 2010 Inflation Report.

The next session of the Committee will be held on March 5, 2010, the NBS statement said today in Belgrade.

The reference interest rate was reduced last on December 29, 2009, by 0.5 percent.


"Progress made" in talks with IMF
BELGRADE -- Economic expert Goran Pitić said that the reforms not implemented by the government now will be discussed the next time an IMF mission arrives.

The International Monetary Fund (IMF) is negotiating with Serbian officials regarding the third revision of the EUR 2.9bn standby arrangeemnt, and have been in Belgrade since February 8.

The talks were expected to last two weeks. The government has only had positive comments regarding the progress of the talks thus far.

Pitić, a former cabinet minister, said that he expects that Serbia will successfully finish the third revision of the arrangement, but that there will have to be serious work done towards restructuring public spending.

He said that it is not time for populism, but for a serious reform project.

“The Fund is no longer a ‘strict cop’ as it once was, but I think that it is time to be strict towards ourselves, in the segment in which it is important to restructure public spending, and to seriously deal with the reforms of the pension, health and education systems, to receive modern systems that have long-term and stable sources of financing,” Pitić said.

Pitić said that special attention should be put this year on infrastructure projects, that would animate private companies and encourage banks to invest, which would contribute to having wages in the private sector edge closer to public sector wages.

He said that the government needs to be very careful in choosing the right infrastructure projects.

“I think that time is very sensitive and that it is important for every dinar to spent in the best possible way,” Pitić said.

In the meantime, the Serbian Association of Banks has stated that there are signs pointing to Serbia is getting out of the economic crisis slowly after having a very bad 2008.


Spanair to introduce Belgrade-Barcelona flights
BELGRADE -- Spanish air carrier Spanair is starting the direct Belgrade-Barcelona service, with the first flight scheduled for April 15.

Return tickets will cost EUR 169, and can be purchased through the company's website.

There will be three flights a week – on Tuesdays, Thursdays and Saturdays, Belgrade daily Blic writes.

Spanair will fly Airbus A320 planes with 156 seats on the line. Belgrade will in this way have direct flights to Spain for the first time after 18 years.

Spanair is a Barcelona-based company, and does not fall into the low-cost category, but low prices can be ensured by purchasing tickets at a favorable moment.

“We have concluded by detailed market analysis and interviewing passengers that what's missing the most regarding the offer of the Belgrade airport were direct flights to Spain,” said Director of Nikola Tesla Airport Velimir Radosavljević.

“We are glad that the lifting of visa regime, expanding the capacity of our airport and meeting requests of air carriers have all contributed to attracting Spanair as another in a series of air carriers,” he said.

“The goal is to have two flights from Belgrade to Spanish cities every day, I have Barcelona and Madrid in mind primarily, but in the summer season, also to Valencia, Malaga and Palma de Mallorca. The conditions have been fulfilled for charter flights this summer not only to Palma, but also to Alicante and Costa Brava (Girona),” Radosavljević added.

With the announced direct air traffic to Barcelona in mind, many companies offering connecting flights from Belgrade to Catalonia’s capital have started to lower their prices.

The lowest total price offered by Lufthansa is EUR 200, but SWISS has the lowest overall price so far, offering tickets starting from EUR 158, however, only for those who plan to travel in early May.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta