Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Danas o rezultatima posete MMF-a
Beograd -- Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završiće danas razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije u okviru treće revizije kreditnog aranžmana.

U Vladi Srbije bi trebalo da bude održana završna konferencija za novinare, na kojoj će se javnosti obratiti potpredsednici vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka za finansije Diana Dragutinović i guverner NBS Radovan Jelašić, a u ime Misije MMF njen šef Albert Jeger.

Radi se o redovnim konsultacijama na osnovu člana 4. Statuta MMF-a, po osnovu nanjovijeg trogodišnjeg aranžmana s Fondom, "teškog" oko 2,9 milijarde evra. Od ishoda dvonedeljnih razgovra zavisi da li će Srbija moći da koristi deo tog kredita vredan 350 miliona evra, pošto je već povukla dve tranše tog zajma u ukupnom iznosu od oko 1,12 milijardi evra.

Tokom dvonedeljnih razgovora, Vlada Srbije dobila je pozitivne ocene za realizaciju preuzetih obaveza iz stend baj aranžmana, počev od uspešno sprovedenih mera za ublažavanje negativnih posledica krize, preko boljih makroekonomskih pokazatelja od drugih zemalja istočne Evrope, do pozitivnog mišljenja za dosadašnje aktivnosti u reformi penzionog sistema.

Misija MMF-a je ocenila, na samom početku razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i članovima njegovog kabineta, da se svi elementi kreditnog aranžmana sa Fondom u potpunosti sprovode i odala je puno priznanje na predloženim merama vlade za reformu penzionog sistema.
Predstavnici MMF-a su posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem odali posebna priznanja za uspešno objedinjavanje do sada postojeća četiri fonda u jedinstven penzioni sistem.

Predložene izmene u saglanosnosti su sa evropskim standardima i obezbedjuju dugoročno održiv penzioni sistem koji neće ugrožavati ekonomsku stabilnost zemlje, ocenjeno je posle sastanka predstavnika MMF-a i potpredsednika vlade Krkobabića.

Predstavnici MMF-a i Vlade Srbije postigli su visok stepen saglasnosti o većini odredaba novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i ostalo je da se u nastavku pregovora usaglasi još nekoliko detalja, rekao je Albert Jeger u razgovoru sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem.

Jeger i Ljajić su se saglasili da je najava donošenja novog zakona o platama u javnom sektoru dobra vest, jer će se uvodjenjem platnih grupa i razreda omogućiti ravnomernija raspodela plata za iste ili slične poslove u različitim oblastima, a utvrdiće se i princip prema kome će visina zarade zavisiti prevashodno od učinka zaposlenog.

Ljajić je delegaciju MMF-a upoznao sa koracima koje Vlada Srbije preduzima u oblasti reforme socijalne zaštite i najavio da će u ovoj godini biti donet novi zakon o socijalnoj zaštiti, kojim će biti regulisane sve vrste socijalnih davanja i čija će primena omogućiti bolje odredjivanje korisnika, kako bi ta davanja bila što pravednije rasporedjivana. On je dodao i da će socijalna davanja u 2010. godini biti redovna, iako nije predvidjeno njihovo nominalno povećavanje.

Guverner Jelašić je na početku razgovora sa Misijom ocenio da se ne radi samo o reviziji aranžmana već i o sagledavanju šire makroekonomske situacije u Srbiji, ukazujući da Srbija treba, prema sugestijama MMF-a, više da uradi na uvećanju investicija i smanjenju potrošnje, rastu proizvodnje razmenjivih dobara i podsticanju izvoza.
 
-------------------------------------------------------------------------------
 
 
Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predvidja i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ministarka finansija Diana Dragutinović nedavno je izjavila da je Vlada Srbije uradila sve na šta se obavezala aranžmanom sa MMF-om i da je najvažnija tačka pregovora reforma penzijskog sistema.


Obustava tendera za deo Koridora 10
Beograd -- Ministarstvo za infrastrukturu odlučilo da obustavi postupak javne nabavke za izvođenje radova na severnom kraku Koridora 10, saznaje RTS.

Postupak javne nabavke za izvođenje radova na severnom kraku Koridora 10, dužine 107 kilometara trake autoputa Horgoš-Novi Sad i Subotica-Kelebija biće obustavljen, odlučilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Na tender su se prijavile tri firme, domaći konzorcijum koji predvodi preduzeće "Putevi Beograd", Slovenačko "Primorje" iz Ajdovščine, zagrebačka "Hidroelektra" sa "Vojvodina putem" iz Subotice, ali nijedna nije ispunila uslove. Rok za podnošenje žalbi je osam dana.

Najnižu ponudu dao je domaći konzorcijum putarskih firmi, 9,97 milijardi dinara, što je gotovo milijardu manje od drugoplasirane ponude hrvatskog konzorcijuma. U sastavu tog konzorcijuma su i Putevi Užice, Planum, Borovica transport, Partizanski put kao i putari iz Novog Sada, Zrenjanina i Pančeva. Hrvatska firma ponudila je izgradnju te deonice za 11,55 milijardi dinara, a slovenačka za 13,47 milijardi dinara.

Inače, odmah nakon što su otvorene ponude predstavnik "Vojvodina puta" Duško Dražić je najavio žalbu navodeći da konzorcijum srpskih preduzeća sa Preduzećem za puteve Beograd na čelu, nije uskladio cenu sa rastom inflacije, a u tenderu se navodi da je neophodno da je u ponudi neophodno navesti fiksnu cenu.

Sa druge strane, direktor inžinjeringa Nibens grupe, kojoj pripada Preduzeće za puteve Beograd, Aleksandar Stanović je kazao tada da "ne mora cena da bude fiksna, u tenderu postoje tri kvalifikacije za ponderisanje odnosno proračun najpovoljnijeg, a to su cena, rok i uslovi finansiranja... Nismo uračunali inflaciju zato što ne znamo kolika će biti“.

"Drago nam je što smo uspeli da formiramo konzorcijum na nacionalnom nivou. Naša ponuda je kvalitetna i u skladu sa uslovima tendera", rekao je tada Stanović i dodao da će "na izgradnji ove deonice biti direktno angažovano više od deset domaćih građevinskih firmi, što znači siguran posao za naše radnike u narednih godinu i po dana".

Prema rečima Stanovića, reč je o preduzećima koja upošljavaju oko 10.000 radnika, ali s obzirom na to da će u posao biti posredno uključeni i kamenolomi iz područja koja se nalaze uz trasu, kao i druge firme neophodne za prateće radove, na izgradnji Koridora 10 kroz Vojvodinu moglo bi da bude uposleno oko 100.000 radnika. „To nam je omogućilo da dostavimo ponudu sa najnižom cenom i najkraćim rokom izgradnje“, objašnjava Stanović.
 
------------------------------------------------------------------------------------
 
Vlada Srbije je krajem prošle godine raspisala javni tender za izgradnju 110 kilometara poluautoputa severnog kraka Koridora 10. Tender je raspisan za učešće u izgradnji druge trake auto-puta od Novog Sada do Horgoša i to na deonici između Horgoša i 28. kilometra od granice i između 38. kilometra i 98. kilometra, kao i deonici između Kelebije i Subotice. Inače, dokumentaciju za izgradnju tog dela Koridora 10 je otkupilo 25 firmi.


Gradiće se i Južni i Severni tok
Istanbul -- Gasprom bi mogao da prihvati ponudu Ukrajine za učešće u vlasništvu nad njenim sistemom za transport prirodnog gasa.

Ipak, to neće uticati na planove za gradnju "Severnog toka" i "Južnog toka", kaže zamenik generalnog direktora ruske gasne kompanije Aleksandar Medvedev.

Realizacija izgradnje dva gasovoda koji će zaobilaziti Ukrajinu - "Severnog toka" i "Južnog toka" - teći kao što je planirano, rekao je Medvedev.

"Taj gasni konzorcijum je bio oformljen, ali su Ukrajinci čitav posao obustavili za vreme vladavine Juščenka. Mi smo zapazili izjavu Janukoviča da bi želeo da oživi tu ideju i sada očekujemo da vidimo u kom će obliku taj projekat biti predložen", objasnio je on.

Prema rečima Medvedeva, `Južni tok` i `Severni tok` će u svakom slučaju biti nastavljeni jer ne postoji alternativa za diversifikaciju puteva za tranzit izvoznog gasa. „Izgradnja `Severnog toka` će početi u aprilu, dok će gas `Južnim tokom` poteći 2015“, rekao je Medvedev.


Pompea ulaže 4 mil. EUR u Zrenjanin
Zrenjanin -- Fabrika Modital, koja je u vlasništvu italijanske Pompee, planira da uloži četiri miliona evra u proizvodni pogon za farbanje u Zrenjaninu.

Direktorka ljudskih reursa te kompanije za proizvodnju donjeg veša i čarapa Aleksandra Jakšić je kazala da je već počela izgradnja proizvodnog pogona i da je u planu da počne sa radom u aprilu.

"To je najkomplikovaniji posao koji radimo u Srbiji. Time bismo objedinili veći deo proizvodnje u Srbiji, a u pregovorima smo sa gradskim čelnicima u Zrenjaninu da uzmemo u zakup još jedan deo terena gde bi se izgradio logistički centar", kazala je ona.

Fabrika u Zrenjaninu trenutno ima 176 zaposlenih radnika, a godišnji kapacitet proizvodnje je 63 miliona čarapa. Planirano je da u pogonu farbare za početak bude zaposleno 25 novih radnika, a za nekoliko meseci posla će biti za još 70 ljudi.

Pompea je prvi strani investitor u Zrenjaninu, proizvodnju je počela 2007. godine i medju vodećim je izvoznicima u Srednjobanatskom okrugu.


Fijat stao u Italiji, ne i u Srbiji
Beograd -- Kako je za BBC izjavio portparol Fijata Ričard Gadezeli, zatvaranje fabrika Fijata u Italiji nema nikakve veze sa eventualnim sličnim potezima u Kragujevcu.

"Ne postoji veza između pogona u Italiji i onog u Srbiji ili sa bilo kojom drugom fabrikom u svetu", rekao nam je portparol Fijata i dodao da on ne može da predvidi šta će se događati u budućnosti , pa da tako ne zna ni šta će biti sa proizvodnjom u Kragujevcu.

No kao bitnu stavku napomenuo je to što su proizvodni kapaciteti Fijata u Kragujevcu, kako je rekao “trenutno mali i što se u Srbiji proizvode automobili namenjeni jedino domaćem tržištu, dok se u Italiji prave automobili za celu Evropu”.

Italijanski automobilski gigant Fijat odlučio je da, zbog pada potražnje, na dve nedelje zatvori šest svojih fabrika u Italiji. Uprava kompanije kaže da je na to primorana zato što je zbog završetka programa "staro za novo" u Evropi, došlo do strmoglavog pada novih porudžbina. Zatvaranjem fabrika u Italiji biće pogođeno oko 30 hiljada radnika.


Srbija i MMF dogovorili reviziju stend baj aranžmana
Srbija i Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigli su dogovor o trećoj reviziji kreditnog stend baj aranžmana, što će omogućiti povlačenje treće rate kredite od 350 mil EUR, saopšteno je danas (23. februar 2010. godine) u Vladi Srbije.

Kako je saopšteno, Odbor MMF-a razmatraće krajem marta izveštaj misije MMF-a, posle dvonedeljnih razgovora koji su vođeni u Beogradu od 9. do 23. februara.

Procena MMF-a je da će u Srbiji rast BDP u ovoj i narednoj godini biti 2 odnosno 3%, a očekuje se pad inflacije.

Tokom boravka Misije MMF-a u Srbiji razmatrana su fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija dogovorenih strukturnih mera.

U okviru redovnih godišnjih konsultacija, koja se obavljala istovremeno sa revizijom stend-baj aranžmana od 2,9 mlrd EUR, analizirana je i srednjoročna strategija ekonomske politike Srbije.

Srbija je do sada povukla dve rate kredita u ukupnoj vrednosti 1,12 mlrd EUR.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.


"Serbia not making full use of Russian opportunities"
BELGRADE -- Serbian Chamber of Commerce (PKS) President Miloš Bugarin says Serbia has failed to fully exploit the advantages of its free trade agreement with Russia.

The quantity of goods and continuity of their delivery by Serbian exporters have not met the demands of the huge Russian market, Bugarin told the Tuesday edition of Belgrade daily Blic.

Asked if the political situation in Serbia is the reason why the Russian Duma has still not ratified the document, Bugarin said that “what is important for Serbia's export economy is that the arrangement can be implemented in full.”

Bugarin said that “Serbia needs to focus on the customs union which will be formed by Russia, Belarus and Kazakhstan and which will create a market of 200 million consumers.”

“If we could up production both in Serbia and the region, the sky would be the limit for food exports to this market. The trade liberalization is far greater with Belarus than with Russia, and it is time we start negotiating free trade with Kazakhstan,” Bugarin assessed.

Bugarin said that “energy is the cornerstone of Serbia and Russia's strategic cooperation, and that this does not comprise only the privatization of oil company NIS, but also the South Stream gas pipeline, the oil pipeline, the gas storage in Banatski Dvor and the establishment of a mixed company for insurance and risk sharing in the Serbian and Russian markets.”

There is also talk of building hydropower plants and restoring thermal power plants. Serbia must improve its energy efficiency, because it ranks lowest in Europe, Bugarin said.


Government, IMF reach agreement
BELGRADE -- The Serbian government and IMF mission have reached an agreement for the third revision of the stand-by agreement.

The final decision is expected to be made by the International Monetary Fund (IMF) in March.

This should enable Serbia to withdraw the third tranche of its loan worth EUR 350mn, which will support foreign reserves in the country.

The total value of the arrangement is EUR 2.9bn.

IMF mission chief Albert Jaeger said that Serbia has stayed with the obligations the country took up in its arrangement with the IMF and that the IMF board or directors will give its decision on the third revision in late March.

He said that Serbia can expect an increase in the GDP of two percent this year and up to three percent in 2011.

Jaeger said that Serbia will no longer be able to expect high growth rates of five to six percent annually, as it was seen in the last several years, and that the model of handling the economy will have to be changed.

“That means that public spending must be cut, production of goods for exports must be increased and the domestic currency must strengthen in relation to the euro if Serbia wants credit activity to increase,” he said.

He reminded that the high growth of the GDP over the last several years also resulted in increases in the current balance deficit.

Finance Minister Diana Dragutinović said that it was agreed with the IMF to reform the pension system.

She said that the dynamics of pensions growth will follow the dynamics of wages in the private sector, and that all this will be made clear during the fourth loan arrangement revision.

Dragutinović said that a law on fiscal responsibility will be adopted, followed by a law on pension-disability insurance.

She said that the government fulfilled all the criteria related to 2009 and that a budget deficit of RSD 134bn was planned, but that it ended up being RSD 121bn.

Economy Minister Mlađan Dinkić stated today that new room has been made with the negotiations for unfreezing wages in the public sector in the second half of the year.

He said that if the industry improves faster than expected, wages will also go up, but added that they will remain frozen in the first half of the year.

NBS Governor Radovan Jelašić said that it was stated in the negotiations that the inflation rate in Serbia last year was lower than planned, adding that it will be on target in the first half of 2010 as well.


Exchange rate reaches RSD 100 mark
BELGRADE -- The Serbian dinar (RSD) has reached a new record low value against the euro, with the official exchange rate at RSD 99.13.

In exchange offices on Tuesday, one euro will be sold for exactly RSD 100.

Businesspeople are worried, while government officials are sure that prices will not be going up despite the decrease in value of the domestic currency.

Trade Minister Slobodan Milosavljević said that he does not believe that prices will increase.

“These are not oscillations that should lead to an increase in prices, and there is no reason for this because buying power is such that it does not give us the right to make risks with the placement and realization of products on the market. In any case, this is not good news and we must do everything we can to stop it as soon as possible,” he said.

However, the business community is concerned, because the plans they made envisaged an exchange rate that now must be altered.

“Our whole system is made based on a predicted increase in the euro’s worth or a stable rate, now that must be changed. We must reset the system if the exchange rate will continue to slide like this,” Toplica Spasojević of ITM Group said.

“We need a stable rate that should be at the level of inflation, give or take one percent of the inflation level,” Slobodan Vučićević of Droga Kolinska stated.

The National Bank of Serbia (NBS) did not intervene on the inter-banking foreign currency market for forming the exchange rate, though it has already sold EUR 371.5mn since the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta