Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Misija MMF-a 8. februara u Beogradu
Misija Međunarodnog monetarnog fonda doputovaće u Beograd u ponedeljak, 8. februara, povodom treće revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom, rečeno je u Narodnoj banci Srbije. Predviđeno je da razgovori predstavnika Vlade Srbije i NBS sa delegacijom MMF-a traju od 9. do 23. februara.

MMF je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kredit od 2,9 mlrd EUR za jačanje deviznih rezervi. Do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti 1,12 mlrd EUR. Povlačenje treće tranše kredita od 350 mil EUR zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine. Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.


Vlada o garancijama za kredit EBRD "Srbijagasu" oko 15. februara
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio je danas (5. februar 2010. godine) da će Vlada Srbije za desetak dana razmatrati ugovor i državne garancije za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 150 mil EUR tom javnom preduzeću.

- Očekujem da će tada biti usklađeni svi detalji i da će biti na bordu direktora EBRD-a odmah potom - rekao je Bajatović agenciji Beta.

Upravni odbor EBRD-a je dva puta odlagao razmatranje pozajmice "Srbijagasu", zbog kašnjena Vlade Srbije u imenovanju komisije za pregovore o kreditu.

Pozajmica od 150 mil EUR prvobitno je trebalo da bude odobrena "Srbijagasu" na sednici Odbora 12. januara.

Upravni odbor EBRD-a zaseda svakog drugog utorka. Poslednja sednica je održana 26. januara, što znači da bi prvi termin kada bi EBRD mogao da razmatra kredit "Srbijagasu" mogao da bude 23. februar.

"Srbijagas" bi kredit EBRD trebalo da iskoristi za organizaciono i finansijsko restrukturiranje kompanije, kao i za pobolj[anje upravljanja, navodi se na sajtu kreditora www.ebrd.com.

Prema ranijim najavama, kredit bi trabalo da se iskoristi za razvoj gasovodne mreže, povezivanje sa mrežama susednih zemalja i izgradnju novog podzemnog skladišta gasa.


"Galenika" jedina veća privatizacija u farmaceutskom sektoru u regionu
Prodaja srpske farmaceutske kompanije "Galenika" jedini je veliki javno najavljeni posao privatizacije u toj oblasti u regionu jugoistočne Evrope.

Rok za pretkvalifikaciju koji je odredila srpska Agencija za privatizaciju je 19. februar 2010. godine i od ponuđača se zahteva, kako se podseća, da imaju najmanje pet godina iskustva u farmaceutskoj industriji i prihode od prodaje farmaceutskih proizvoda za 2008. godinu veće od 100 mil EUR. Finansijskim investitorima koji su imali više od 250 mil EUR sredstava kojima su upravljali u 2008. godini takođe je dozvoljeno da podnose ponude.

Prema dosadašnjim informacijama, među zainteresovanim firmama nije nijedna od kompanija sa sedištem u jugoistočnoj Evropi, naveli su analitičari "Erste grupe". Prema njihovoj oceni, činjenica da region jugoistočne Evrope dostiže druge regione, u sprezi sa demografskim faktorima kao što su populacije koje stare, rastuća svest o zdravstvu i neprekidan napredak u iznošenju inovativnih lekova na tržište, trebalo bi da u godinama koje dolaze pokreću tržišta farmaceutskih proizvoda.

Analitičari "Erste grupe" smatraju da su najbolje farmaceutske kompanije iz regiona spremne da pruže solidne poslovne rezultate, mada bi, usled restriktivnih mera za cene lekova koje će se refundirati, tempo mogao da bude malo usporen u odnosu na dane pre krize.

Takođe, u 2010. godini će akcije farmaceutskih kompanija iz regiona, koje predstavljaju utočište u vremenima turbulencija i neizvesnosti, nesumnjivo i dalje da pokreću promenljivo raspoloženje investitora, ocenjeno je u analizi. Sa sadašnjim vrednostima koje su znatno ispod ranijih maksimuma, akcije najboljih farmaceutskih kompanija iz jugoistočne Evrope zadržavaju dugoročnu privlačnost, ocenjuje se u analizi.


O ruskom kreditu od 800 mil USD u februaru - srpska strana kasni sa predlogom investicija
Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin kaže da bi u februaru trebalo da definitivno budu izabrani objekti koje će obuhvatiti infrastrukturni deo ruskog kredita.

- Nažalost, srpska strana je zakasnila sa slanjem dopunskih materijala, neophodnih za realizaciju ovog posla, što automatski pomera rokove njegovog završetka - rekao je Konuzin, podsećajući da se radi o kreditu u iznosu od 800 mil USD.

- Računamo, ipak, da je sledeći zajednički sastanak za definitivni izbor objekata u februaru, posle čega će srpska strana biti informisana o našoj odluci - rekao je Konuzin.

Srpska strana je, prema rečima Konuzina, navela četiri projekta za koje planira da iskoristi ruski kredit - razvoj beogradskog železničkog čvora, uključujući završetak izgradnje stanice Prokop, rekonstrukcija deonice Beograd-Bar, izgradnja pruge Valjevo-Loznica i medernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad.


Ukidanje dodatnog poreza od 10% na mobilnu telefoniju u 2010.
Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je danas (5. februar 2010. godine) da očekuje da će dodatni porez na upotrebu mobilne telefonije od 10% biti ukinut u 2010. godini.

Matić je novinarima rekla da u ovom trenutku ne može da proceni kada će to tačno biti i dodala da očekuje da će se budžet stabilizovati, kako bi taj porez mogao da bude ukinut.

Prema njenim rečima, poslednje procene privrednog rasta su bolje od očekivanih.

- EBRD predviđa rast BDP-a u ovoj godini od 2,4%, što bi trebalo da znači da će budžet biti u dobrom stanju i dobroj formi i da će moći da se ukine ta privremena mera - navela je Matić.

Vlada Srbije je u junu prošle godine uvela porez na mobilnu telefoniju od 10% u okviru mera za smanjenje budžetskog deficita pri rebalasnu budžeta. Nastavak te mere predviđen je i budžetom za 2010. godinu.


"Srbijagas" i "Gazprom" potpisali ugovor za "Banatski dvor"
Javno preduzeće "Srbijagas" i ruski "Gazprom" potpisali su danas (5. februar 2010. godine) ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa "Banatski dvor".

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je novinarima da će sve aktivnosti na kompletiranju preuzimanja nove vlasničke strukture biti završene do 31. marta.

"Gazprom" će imati 51% kapitala u zajedničkom preduzeću, a "Srbijagas" 49%, prema sporazumu koji su te dve državne kompanije potpisale prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji u oktobru 2009. godine.

Bajatović je naveo da su investicije "Srbijagasa" bile 23 mil EUR, dok će Rusi biti u obavezi da utisnu 300 miliona kubika gasa, ulože u instalaciju gasnog kompresora i preostale tehničke detalje.


Gazprom, Srbijagas ink gas storage deal
BELGRADE -- Serbia`s public gas company Srbijagas and Russia`s Gazprom today signed a contract to set up a joint company for the underground gas storage in Banatski Dvor.

Srbijagas General Director Dušan Bajatović and Gazprom Germania Executive Director Andrei Biryulin signed the contract.

The first meeting of the managing board of the new company is scheduled to be held in Banatski Dvor today.

The initial agreement on setting up the joint-venture company was signed by Bajatović and Gazprom President Aleksei Miller in Belgrade on October 20, in the presence of Serbian President Boris Tadić and Russian President Dmitry Medvedev.

According to Bajatović`s earlier statements, Srbijagas will own 49 percent of the shares in the new company, named Banatski Dvor Joint Venture, while Gazprom will have a 51 percent stake.


IMF official on salary freeze
BELGRADE -- IMF Resident Representative in Serbia Bogdan Lissovolik spoke about the government’s policy regarding the freezing of salaries in the public sector.

Despite the agreement with the International Monetary Fund (IMF), the government has set aside another RSD 12bn for the salaries in the administration, Lissovolik warned.

He said that there was concern that expenditures for salaries in the public sector had been increased, which was jeopardizing the savings plan “we had made not only for 2010 but for next years, too”.

“So far we have had savings based on the freezing of wages and pensions. In order for the increase in salaries not to jeopardize the savings plan, other measures like rationalization of the state administration must be implemented. The delay that ocurred in implementation, which was supposed to be completed by the beginning of the year according to the initial plan, can represent a problem in achieving the savings strategy,” the IMF resident representative said.

He added that there were risks regarding the implementation of the agreed measures, but that the arrangement between Serbia and the IMF had not been jeopardized by any move made by the government.

“Of course, it should be emphasized that the program envisages that the wages and pensions remain frozen until the end of the year, so we are assuming that the Serbian government knows that,” Lissovolik noted.

The government has announced that it will fulfill its obligations regarding the scaling down of the administration by the end of the month.

The “systematization” of some ministries was adopted at the government session yesterday, and the procedure will be done in other ministries by the end of February.

Serbia was approved a EUR 2.9bn loan via a stand-by arrangement with the IMF to strengthen the country’s foreign exchange reserves and a total of EUR 1.12bn has been drawn already.

It will depend on the new IMF report whether Serbia will be able to take out the third tranche of the loan, worth EUR 350mn.

A mission of the International Monetary Fund will start a visit to Belgrade on February 8 as part of the third review of Serbia’s economic performance under a program supported by the stand-by arrangment, the IMF Resident Representative Office in Serbia told Tanjug on Thursday.

The delegation will be headed by mission chief Albert Jaeger.

The talks between the IMF delegation, the Serbian government and the National Bank of Serbia will start on February 9 by a plenary session and will last until February 23, the office said.


U 2010. građani dobijaju besplatne akcije "Telekoma", Aerodroma "Nikola Tesla" i iz Akcionarskog fon
Građani Srbije koji su stekli pravo na besplatne akcije ove godine će dobiti akcije "Telekoma" i Aerodroma "Nikola Tesla", kao i akcije iz Akcionarskog fonda, najavio je 5. februara direktor Centra za podršku privatizaciji u Agenciji za privatizaciju Boris Majstorović.

Pravo na besplatne akcije ima 4,8 miliona građana kojima je početkom janura ove godine besplatno podeljeno po pet akcija Naftne industrije Srbije (NIS), ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara.

Besplatne akcije Elektroprivrede Srbije (EPS) trebalo bi da budu podeljene u 2011. godini.

Podela besplatnih akcija državnih preduzeća pre njihove privatizacije, kao i objedinjenih akcija Akcionarskog fonda, predviđena je izmena Zakona o besplatanim akcijama i Zakona o Agenciji za privatizaciju, koje Vlada Srbije usvojila 4. januara 2010.

Majstorović je u razgovoru sa novinarima objasnio da će građani moći da na Beogradskoj berzi prodaju akcije NIS-a, "Telekoma" i Aerodroma posle 31. juna, jer do tada te kompanije imaju obavezu da se organuzuju kao akcionarska drusstva, a za EPS je taj rok kraj 2010. godine.

Besplatne akcije mogu da se prodaju mimo berze, sklapanjem kupoprodajnih ugovora, ali je Ministarstva ekonomije vlasnicima tih akcija preporučilo da to ne čine, jer se bolja cena postiže na berzi.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, do sada je manji broj akcija NIS-a koje su besplatno podeljene promenio vlasnika, i uglavnom se radilo o sklapanju ugovora o poklonu.

Akcionarski fond, iz kojeg će se besplatno deliti akcije privatizovanih društvenih i državnih preduzeća, biće osnovan kad se usvoje izmene privatizacionih zakona.

U Fondu će biti objedinjene akcije i udeli iz Privatizacionog registra, iz sadašnjeg Akcijskog fonda, kao i iz drugih javnih preduzeća i privrednih društava sa državnim kapitalom koja kasnije budu privatizovana.

Majstorović je naglasio da Akcionariski fond neće imati organe upravljanja, niti zaposlene, a njegovim portfeljom akcija i udela u firmama upravljaće Agencija za privatizaciju.

Građani će moći da na berzi prodaju akcije Akcionarskog fonda, a njihovu cenu će određivati tržište

- Prva prodaja besplatno podeljenih akcija, ako se obavi do kraja 2012. godine, takođe će biti besplatna - rekao je Majstorović, navodeći da će građani moći da u poštama gde imaju račune daju nalog za berzansku prodaju akcija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta