Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italijani rade plan za Beograd-Bar
Podgorica -- Studija o rekonstrukciji železničke pruge Bar-Beograd biće gotova do septembra ove godine, najavljeno je iz Vlade Crne Gore.

U izradi studije učestvovaće italijanska firma Italferr i Saobraćajni institut u Beogradu. Za izradu studije, kako je saopšteno, Italija će izdvojiti milion evra.

Crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar razgovarao je u Trstu sa predstavnicima italijanskog Ministarstva za infrastrukturu o ekonomskoj izvodiljivosti rekonstrukcije železničke pruge Bar-Beograd.

On je sa predstavnicima Italije posebno ukazao na značaj pomorske veze Bara i Kotora sa Trstom, saopšteno je iz crnogorske vlade.


Počeli zvanični razgovori sa MMF
Beograd -- Predstavnici Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda počeli su razgovore o trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana.

Misiju MMF-a predvodi Albert Jeger, a zvanični razgovori počeli su uvodnim plenarnim sastankom u NBS. Prvog dana su planirani i razgovori u Vladi Srbije sa premijerom Mirkom Cvetković i ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Delegaciju Vlade Srbije čine potpredsednici Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, ministar energetike Petar Škundrić, predstavnik Srbije u MMF-u Srboljub Antić, član Ekonomskog saveta premijera Stojan Stamenković, guverner NBS Radovan Jelašić i viceguverneri Ana Gligorijević, Mira Erić-Jović i Bojan Marković. Delegaciju MMF-a na plenarnoj sednici predvodi šef Misije Albert Jeger, a u razgovorima će učestvovati i stalni predstavnik Fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Posle plenarne sednice, premijer Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović imaće u Vladi Srbije odvojene razgovore s Misijom MMF-a.

Pored kredita analiziraće se i ekonomska politika Srbije

Kako je najavila Narodna banka Srbije (NBS), tokom boravka Misije MMF-a u Beogradu, do 23. februara, biće razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija dogovorenih strukturnih mera.

U okviru redovnih godišnjih konsultacija, koja se obavlja istovremeno sa revizijom stend-baj aranžmana od 2,9 milijardi evra, biće analizirana i srednjoročna strategija ekonomske politike Srbije.

Analiziraće se i adekvatnost mera ekonomske politike, izazovi u fiskalnoj politici, okvir monetarne politike, navodi se i dodaje da će biti ocenjena konkurentnost i stabilnost Srbije, kao i održivost spoljnog duga zemlje.

Krkobabić će insistirati na usklađjivanju penzija s rastom zarada

Inače, potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić insistiraće tokom predstojećih razgovora sa misijom MMF-a da se penzije ubuduće usklađuju i s rastom zarada, a ne samo sa troškovima života, pozivajući se na potpisani koalicioni dogovor o formiranju aktuelne vlade, izjavio je predsednik Upravnog odbora Fonda PIO Đuro Perić.

Perić, koji je i poslanik PUPS-a u Narodnoj skupštini, izjavio je za "Politiku" da očekuje da će pregovori s MMF-om biti teški, ali da se od tog zahteva neće odustati, bez obzira što se misija ne slaže s tim.

Misija sugersiše da se penzije usklađuju samo s rastom troškova života, i to tek pošto BDP poraste četiri odsto.

Na konstataciju da će u tom slučaju biti teško da se udeo penzija u BDP sa sadašnjih 13 odsto svede na 10 odsto, Perić je rekao da ima više opcija usklađivanja penzija s rastom zarada i da će sve one biti predočene MMF-u.

Upitan da li je novim nacrtom zakona o reformi penzijskog sistema propisana donja granica, ispod koje prosečna penzija u prosečnoj zaradi neće padati, on je odgovorio da toga nema, već da je samo određena donja granica za najniže penzije.

Nikolić: MMF je za stabilan režim kursa

Ekonomski analitičar Goran Nikolić očekuje da će razgovori sa MMF-om biti uspešni jer se pokazuje spremnost da se krene sa reformom penzionog sistema, što delegaciju iz Vašingtona najviše i interesuje.

"Radi se o dva elementa, beneficiranom radnom stažu i o budućem modelu po kojem će se usklađivati penzije. Po svemu sudeći, to će biti potrašačke cene ili troškovi života, s korekcijom ukoliko rast bruto domaćeg proizvoda bude veći od četiri procenta, da se tako utiče na penzije u smislu njihovog povećanja za razliku rasta od tih četiri procenta", rekao je Nikolić.

Nikolić očekuje da će MMF još jednom tražiti garancije od Vlade da će budžetske rupe biti popunjene kako je i obećano.

"Kada je u pitanju kurs dinara, znam da poslednji put na sastanku sa MMF-om nije bilo nikakvog uslovljavanja u tom pogledu, ali oni su zainteresovan za stabilan režim kursa", kaže Nikolić.

Nikolić navodi da je dovoljno da u jednom tromesečju bude zabeležen privredni rast što će označiti kraj recesije i tvrdi da na osnovu dosadašnjih trendova u pojedinim privrednim granama možemo očekivati blag privredni rast.

„To je formalno tačno zato što po trendovima u industriji i drugim delatnostina: građevinarstvo i telekomunikacije koje imaju veliku udeo u BDP mi možemo očekivati blagi rast u prvom kvartalu i to je doboljno za kraj recesije. Dovoljno je da imate rast u jednom tromesečju i to je kraj recesije“ objašnjava Nikolić.

Uprkos ovakvim prognozama, Nikolić upozorava da će građani lošije živeti. S jedne strane, kako kaže zbog toga što zarade neće rasti, a sa druge zbog rasta inflacije od šest do osam odsto.


Prodaje se Merkator
Ljubljana -- Osam kompanija je poslalo ponude za kupovinu više od trećine akcija najvećeg slovenačkog lanca prehrambenih prodavnica Merkatora, saopštila je ta firma.

Sledećeg meseca će biti saopšteni uži izbor od četiri do pet kompanija od kojih se očekuje da su u mogućnosti da izvrše kupovinu.

Osam slovenačkih banaka prodaje svoj udeo od 36,35 odsto u vlasništvu Merkatora i očekuje se da će posao biti okončan u prvoj polovini godine.

Procenjuje se da imovina Merkatora vredi gotovo 630 miliona evra, sa objektima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji.

Merkator planira da u naredne dve godine uđe na tržišta Kosova i Makedonije, javlja Rojters.


Zastava napravila prvi elektromobil
Beograd -- U kragujevačkoj Zastavi je proizveden prototip putničkog vozila na električni pogon na platformi automobila Zastava 10, saopštio je tim eksperata Zastave.

Tehnički detalji prvog kragujevačkog elektromobila, čije se vozne karakteristike ispituju, još nisu saopšteni, a prema prvim informacijama, vozilo će moći da ostvari brzinu od 120 kilometara na sat i pređe 100 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

Predsednik Skupštine tima eksperata Zastave Zoran Radojević kaže da je "alarmantno stanje u oblasti životne sredine u svetu" nametnulo temu razvoja automobila sa električnim pogonom, ali će se, kako je rekao, na njihovu masovnu proizvodnju sačekati još nekoliko godina.

"Procenjujemo da će biti potrebno nekoliko godina do stvaranja uslova za visokoserijsku proizvodnju ovih vozila, a mi smo izabrali optimalni niskobudžetski pristup, uz maksimalno korišćenje postojećih modela prilikom konverzije klasičnih automobila sa unutrašnjim sagorevanjem u elektromobile", naglasio je Radojević.


Jat nudi svoju zgradu na prodaju
Beograd -- Srpska aviokompanija Jat ervejz je poslala obaveštenje da prodaje poslovnu zgradu na adrese više od 200 najuspešnijih preduzeća i banaka u Srbiji.

Kako se navodi, u tom obaveštenju zainteresovani za kupovinu "vrhunskog poslovnog prostora", površine 8.590,48 kvadratnih metara, pozvani su da kontaktiraju nadležne službe Jat ervejza.

Odluku o prodaji Poslovne zgrade u Novom Beogradu neposrednom pogodbom donela je Skupština Jat ervejza, pošto prodaja javnim nadmetanjem u dva navrata, sa početnom cenom od 2.121 i 1.200 evra po kvadratnom metru nije uspela.

Generalni direktor Jat ervejza Srđan Radovanović je ocenio da će transparentnom prodajom viška imovine koja se ne koristi u punoj meri biti ubrzano sprovođenje najavljenih reformskih mera, kao I rekonstrukcija i modernizacija srpske državne aviokompanije.

Rukovodstvo "Jat ervejza" će se nakon prodaje zgrade preseliti u prostorije koje nacionalni avioprevoznik poseduje na Aerodromu "Nikola Tesla“ gde će biti bliže zaposlenima, ali i korisnicima svojih usluga.

Novac dobijen prodajom i kredit, koji će na osnovu toga biti uzet od banke, biće iskorišćen za zakup dva nova boinga 737-700 i osposobljavanje svih aviona koji trenutno ne lete, odnosno nabavku neophodnih delova, navodi se u saopštenju Jata.


Bez rasprave o prodaji Telekoma
Beograd -- Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kaže da Vlada nije raspravljala o privatizaciji kompanije Telekom Srbije.

"Vlada Srbije nije raspravljala o toj temi i nemam nikakav komentar o tome", kazala je Matićeva.

Telekom Srbije je zatvoreno akcionarsko društvo u kojem država preko Javnog preduzeća PTT Srbije ima 80 odsto akcija, a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke telekomunikacione kompanije OTE.

Prema navodima beogradskih medija, o privatizaciji Telekoma pregovara se sa nemačkom kompanijom Dojče telekom (Deutće), koja ima udeo u grčkom OTE-u.

Građani Srbije i bivši i sadašnji zaposleni u Telekomu trebalo bi da polovinom ove godine dobiju besplatne akcije te telekomunikacione kompanije, na osnovu Zakona o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća. Predviđeno je i da se akcije Telekoma Srbije nađu na berzi.


"Gazprom" povećava cenu gasa za Evropu
Ruska kompanija "Gazprom" juče (8. februar 2010. godine) je saopštila da će povećati prosečnu cenu za isporuke prirodnog gasa Evropi u ovoj godini za 10%, sa 296 USD za kubik u 2009, na 326 USD za hiljadu kubnih metara.

Smanjenje proizvodnje gasa i velika tražnja stvoriće idealne uslove za povećanje udela "Gazproma" na tržištu Evrope, navedeno je na prezentaciji te kompanije za investitore. "Gazprom" planira, kako je predočeno, da poveća udeo kompanije na evropskom tržištu na 28% u 2010, sa 25% lane i na 32% u 2020.

Kompanija planira i da u ovoj godini poveća izvoz gasa u Evropu za 15%, na 161 milijardu kubnih metara, prenela je agencija RIA Novosti.


"Serbia officially overcoming recession"
BELGRADE -- Serbia will officially overcome the recession in the first quarter of this year, says Economy Minister Mlađan Dinkić, according to Beta.

At a Business Council meeting with entrepreneurs he said that statistical data had confirmed Serbia was overcoming the recession and underlined that the level of economic activity in the first quarter of this year would be higher than it had been in the same period in 2009.

The level of Serbia`s gross domestic product (GDP), as underscored by the minister, had returned to what it was last year. Dinkić said that GDP growth this year would certainly be 1.5 percent, but, he emphasized, it could be even more if the government implemented appropriate measures.

According to him, Serbia`s budget deficit last year was 4.3 percent of the GDP, but he added that the government considered that to be too high.

This year the budget deficit is planned to be four percent, which is 50 percent less than the European Union average, said Dinkić, adding that Serbia`s public debt, which was 32 percent of the GDP, was also 50 percent less than the EU average.

Dinkić said that Serbia should not take on additional debt in 2011, apart from loans which had already been withdrawn and guarantees which were envisaged by the 2010 budget.


EBRD approves loan to Srbijagas
LONDON -- The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) has approved a loan worth EUR 150mn to the Serbia`s state-run gas monopoly Srbijagas.

The money will be used for financing of the modernization of the gas transmission network in Serbia and construction of new gas storage, EBRD stated on Tuesday.

The storage located at one of the gas deposits near Itebej, a village in the Central Banat District, will have the capacity of up to one billion cubic meters and will be used for strategic and commercial purposes while Srbijagas will be its only operator.

EBRD will also finance the reconstruction of 49 percent of the Serbian gas distribution network as part of the project, while part of the funds will be used for refinancing of Srbijagas`s short-term loans which will enable the company improve its capital structure and free recourses for the key strategically important projects whose aim is to link Serbia`s gas transmission network with those of the neighboring countries.

This is the third gas storage project in the region financed by EBRD.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta