Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Besplatne akcije "Telekoma Srbija" i Aerodroma "Nikola Tesla" stižu do kraja 2010. godine
Posle januarske podele novčane naknade od 1.700 dinara i potvrde o vlasništvu nad po pet akcija "Naftne industrije Srbije", građani do kraja ove godine mogu da očekuju i slične potvrde za besplatne akcije "Telekoma" i Aerodroma "Nikola Tesla".

Građani su dobili po pet akcija NIS ukupne vrednosti 2.500 dinara, a tek kada bude urađena procena vrednosti kapitala "Telekoma" znaće se koliko im pripada od ovog preduzeća. Zasad je izvesno da će na 4,8 miliona ljudi biti podeljeno 15 odsto državnog vlasništva "Telekoma" i Aerodroma "Nikola Tesla".

- Koliki će biti tačan udeo bivših i sadašnjih zaposlenih u "Telekomu", znaće se kada se uradi procena vrednosti kapitala - kaže Nebojša Ćirić, državni sekretar Ministarstva ekonomije.

- Zakonom je određeno da se besplatne akcije prenesu građanima i zaposlenima u roku od šest meseci od privatizacije ili izmene vlasništva.

Procena vrednosti "Telekoma" trebalo bi da bude urađena uskoro, a u naredna tri meseca Vlada Srbije izabraće konsultanta koji će uraditi taj posao. Država je, inače, odlučila da na međunarodnom tenderu proda polovinu od svih 80 odsto u kapitalu "Telekoma". Plan je i da prodaja tog udela bude urađena na sličan način javno, pred kamerama, kao i kod prodaje "Mobtela".

Za pravo na besplatne akcije "Telekoma" u leto 2008. godine prijavilo se 38.848 bivših i sadašnjih radnika "Pošte" i "Telekoma". Prema zakonu o besplatnim akcijama, oni mogu da računaju da će dobiti akcije koje će vredeti po 200 evra za svaku godinu radnog staža. Ranije je bilo reči da zaposlenima pripada od 12 do 15 odsto kapitala u "Telekomu".

Osim 1.700 dinara novčane naknade iz ranijih privatizacija, koliko je dobio svako od 4,8 miliona ljudi, građani bi, kako je najavljeno, od kraja juna mogli i da trguju svojim akcijama NIS. Preduslov za to je da NIS iz zatvorenog pređe u otvoreno akcionarsko društvo.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta