Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Slaba trgovinska razmena sa Rumunijom - u 2009. godini 818,3 mil USD
Obim trgovinske razmene između Rumunije i Srbije u 2009. godini bio je 818,3 mil USD, od kojih je rumunski izvoz u Srbiju bio vredan 558,1 mil USD. Kako je saopštilo rumunsko Ministarstvo ekonomije, uvoz iz Srbije iznosio je 260,2 mil USD.

Celokupne investicije Rumunije u Srbiju iznose 51,5 mil USD, od kojih je prošle godine investirano 224.000 USD.

Srbija zauzima šesnaestu poziciju na listi spoljnotrgovinskih partnera Rumunije po izvozu, dok izvoz u Srbiju čini 1,4% ukupnog izvoza zemlje.

Uvoz iz Srbije čini 0,5% ukupnog uvoza Rumunije, a Srbija se nalazi na nezavidnom 29. mestu po vrednosti uvoza.

U Rumuniji je, inače, registrovano 765 preduzeća sa srpskim kapitalom, a vrednost investicija je 8,83 mil USD, tako da Srbija zauzima 59. mesto po vrednosti stranih investicija u Rumuniji.


Sprečiti "nameštene tendere" - Srbija ulaskom u EU ukida popust od 15% domaćim preduzećima
Država mora svim učesnicima na tržištu da obezbedi jednake uslove i spreči "nameštene tendere". Vođa projekta EU "Tehnička pomoć Komisiji za zaštitu konkurencije" u Srbiji Andrei Plahutnik kaže da "najkritičniju tačku čini formiranje kartela i zloupotreba dominantnog položaja na tržištu".

"Igra na tržištu mora biti `fer` i država je dužna svim igračima to da obezbedi", naglasio on i podsetio da se u Srbiji od novembra prošle godine primenjuje novi Zakon o zaštiti konkurencije.

On je istakao da će Srbija ulaskom u EU morati da izbaci iz svog zakonodavstva popust od 15% domaćim preduzećima na tenderima, jer je to diskriminacija ostalih ponuđača.

- Problem takođe predstavljaju tzv. prilagođeni tenderi, kada naručilac posla uradi tendersku dokumentaciju tako da unapred određuje ko će biti izabran - rekao je Plahutnik.

Potpredsednica PKS Vidosava Džagić je rekla da se u Srbiji još uvek malo zna o zaštiti konkurencije i da je veoma važno da se ta oblast uredi u skladi sa evropskim zakonodavstvom i praksom.

Ona je kazala da je PKS u prethodne dve godine organizaovala veliki broj seminara i skupova na tu temu kako bi upoznala privrednike sa pravilima EU u toj oblasti.


Još se "krčka" tender za TE-TO "Novi Sad"
Mada je najavljen za mart, za sada nije poznato kada će biti raspisan tender za izbor strateškog partnera za dogradnju i rekonstrukciju TE-TO "Novi Sad", saznaje "Dnevnik" u "Elektroprivredi Srbije". Strateški partner bi trebalo da unese oko 200 mil EUR i znanje u zajedničko preduzeće Novog Sada i EPS-a "Energija Novi Sad", a za sada je interesovanje pokazalo devet kompanija.

Na investitorskoj konferenciji održanoj krajem februara u TE-TO, potencijalni ulagači iz Kanade, Grčke, Italije, Rusije, Slovačke, Slovenije i predstavnici američko-poljskog preduzeća, detaljnije su se upoznali sa zahtevima koje će pred njih postaviti tender, a pomoćnik generalnog direktora EPS-a i ujedno predsednik Upravnog odbora ENS-a Zoran Manasijević tada je rekao da bi pobednik tendera trebao da bude poznat do jeseni.

- Sa stanovišta Novog Sada projekat je od velikog značaja, jer EPS ima i druge mogućnosti za proizvodnju i plasman električne energije, ali za grad je ovo postrojenje veoma važno, kako za kvalitet grejanja, tako i za ekonomičnost proizvodnje i za cenu grejanja - naveo je tom prilikom Manasijević.

Prema najavama prilikom formiranja ENS-a u julu prošle godine, novi gasno-parni blok bi trebao da bude završen do 2012. godine, imaće snagu od 450 megavata i 300 termičkih megavata za sistem daljinskog grejanja u Novom Sadu i trebalo bi da donese godišnju uštedu za daljinsko grejanje između 200 i 400 miliona dinara.


"Fiat" započeo velike radove u Kragujevcu
U kompaniji "Fiat automobili Srbija" (FAS) uveliko traju ili su u pripremi građevinski i infrastrukturni radovi na izgradnji novih objekata i rekonstrukciji fabričkih pogona, koji sa potonjim instaliranjem nove proizvodne opreme, treba da budu okončani do kraja prvog kvartala 2011. kada će biti stvoreni uslovi za početak probne proizvodnje prvog novog "Fiatovog" modela. U kompletnu rekonstrukciju pogona "Fiat" će uložiti više stotina miliona evra.

U FAS-u će, odmah nakon predstojećih Uskršnjih praznika, saznaje "Danas", startovati izgradnja nove energane. Reč je o objektu koji će Fiatovoj kompaniji u "Zastavi" obezbeđivati toplotu, energente i fluide za proizvodnju 300.000 automobila godišnje. U FAS-u je nedavno započeta izgradnja novih trafo staniica. Predviđeno je da svaki proizvodni proces, odnosno svaka fabrika FAS-a ("Karoserija", "Montaža", "Lakirnica", "Preseraj" i pogon "Magneti Marelli") ima autonomno snabdevanje električnom energijom.

Osim ovoga, u FAS-u se trenutno rekonstruišu krovne konstrukcije u pojedinim pogonima. Startovalo se sa Mehaničkom obradom, gde će Magneti Marelli locirati proizvodnju delova od plastike i gde se oko 10.000 metara kvadratnih krovne konstrukcije podiže za nešto više od tri metra zbog instaliranja nove opreme. Oko 16.000 kvadrata krovne konstrukcije Karoserije podiže se na visinu od 8,5 metara. Uskoro će početi i podizanje krovova nad "Montažom" i "Lakirnicom", čija rekonstrukcija je, naručivanjem nove opreme za bojenje i lakiranje automobila, već započela. U izgradnju nove "Lakirnice" biće uloženo oko 100 mil EUR.

Radnici se i dalje predomišljaju

Od 58 radnika koji su nedavno zatražili raskid ugovora o probnom radu u kompaniji "Fiat automobili Srbija", njih 30-tak se, saznaje "Danas", u međuvremenu predomislilo i sada žele da ostanu u "Fiatu". O toj mogućnosti nadležni u Ministarstvu ekonomije danas bi trebalo da razgovaraju sa generalnim menadžerom FAS-a Đovanijem de Filipisom. Podsetimo da su se radnici žalili na "ubitačni" ritam rada i nehuman odnos nižih rukovodilaca, regrutovanih među "Zastavinim" kadrovima.


"Automatski stečaj" od 31. marta u Srbiji
U Srbiji danas (31. mart 2010. godine) počinje primena novog Zakona o stečaju koji omogućava automatsko uvođenje stečaja u firmama čiji su računi blokirani više od tri godine.

Tim postupkom sa tržišta će biti uklonjeno oko 7.000 nelikvidnih preduzeća, što će, kako navode u Ministarstvu ekonomije, doprineti sprečavanju širenja nelikvidnosti. Istovremeno, u skladu sa tim zakonom preduzeća mogu pokrenuti i redovan postupak stečaja, izvršiti reorganizaciju i oživljavanje kompanije.


BDP Srbije u 2009. opao za 3%
Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije je u 2009. godini opao za 3%, objavio je danas (31. mart 2010. godine) Republički zavod za statistiku (RZS).

Realni pad BDP u prvom kvartalu 2009. bio je 4,1%, u drugom kvartalu 4,2%, u trećem 2,3%, dok je u četvrtom kvartalu pad usporen na 1,6%.

Prema procenama Ministarstva finansija (www.mfin.gov.rs), vrednost BDP Srbije u 2009. godini bila je 2.953 milijarde dinara ili 31,5 mlrd EUR.

Na pad BDP od 1,6% u poslednjem kvartalu 2009. godine, kako se navodi, najviše su uticali trgovina, prerađivačka industrija i građevinarstvo.

Ublažavanju pada BDP u tom periodu su doprineli saobraćaj, sektor finansijskog posredovanja i ostale usluge, naveo je RZS.

Prema navodima tog zavoda, građevinarstvo je u četvrtom kvartalu imalo pad od 19,6%, ugostiteljstvo 16,6%, trgovina je zabeležila pad od 10,9%, prerađivačka industrija 6,9%, a sektor vađenja ruda i kamena 4%.

Najveći rast zabeležio je saobraćaj - 8,1% i finansijsko posredovanje, koje je u poslednjem tromesečju prošle godine imalo rast od 3,7%, dodaje se u saopštenju.

Podaci RZS Srbije o BDP se odnose na Srbiju bez Kosova i Metohije.


Tender za savetnika za prodaju akcija "Telekoma" oko 10. aprila
Tender za savetnika za prodaju akcija "Telekoma Srbija" biće objavljen oko 10. aprila, saopštilo je juče (30. mart 2010. godine) Ministarstvo finansija. Prema planiranoj dinamici, do polovine juna trebalo bi da bude zaključen ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem.

Savetnik će pripremiti tendersku dokumentaciju na osnovu koje će se znati koja imovina pripada "Telekomu Srbija", a koja, uključujući i infrastrukturu, ostaje u državnoj svojini.

Ministarstvo finansija saopštilo je da su konstituisane radna grupa i komisija za javnu nabavku koje će pratiti prodaju dela akcija "Telekoma Srbija". Na čelu obe ove grupe je državni sekretar Slobodan Ilić.

- Prodajom dela akcija u svojini države, stvaraju se uslovi i za otpočinjanje aktivnosti na raspodeli besplatnih akcija sadašnjim i bivšim zaposlenim radnicima "Telekoma" i građanima Srbije - kazao je Ilić, a prenosi agencija Beta.

"Telekom Austria" mogao bi da učestvuje na tenderu za kupovinu 40% akcija "Telekoma Srbija", objavio je juče bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat" . List navodi da "Telekom Austria" već ima u našoj zemlji kompaniju za mobilnu telefoniju i da bi tender "mogao da izazove interesovanje za kupovinu fiksnog operatera "Telekoma Srbija".

Preko svoje kompanije "Vip mobile", inače, "Telekom Austria" je učestvovao na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, kad je pobedio norveški "Telenor". Kupovinom 40% udela u "Telekomu Srbija", "Telekom Austria" bi došao do licence za fiksnu mrežu. Na taj način mogla bi da se sprovede nova strategija spajanja fiksne mreže sa mobilnim proizvodima, navodi "Virtšaftsblat".


"Head of NBS Council DS favorite"
BELGRADE -- Current President of the Council of the National Bank of Serbia (NBS) Dejan Šoškić is the most serious candidate to succeed Radovan Jelašić.

This is according to Belgrade daily Blic, which says Šoškić is favored by "the top levels of government".

Jelašić, of G17 Plus, resigned from the position last week for personal reasons.

Now according to the newspaper, the ruling coalition is a step away from deciding to choose Šoškić as the candidate.

Member of NBS Council and former Vice-Governor Milojko Arsić and chief economist of the World Bank Dušan Vujović are also on the shortlist, the same article says.

Several candidates were interviewed last week, but the choice came down to these three, Blic claims and continues that G17 plus, which had previously suggested Vujović, "in general agrees" that Šoškić should be the next governor.

According to the daily, Šoškić will be proposed by Democratic Party (DS) which will, according to the coalition agreement, nominate the governor in this mandate.

However, the final decision has not been made yet. The candidate's name should be announced by the end of the week.

But, no one can say with certainty when this would happen. For that reason, Blic writes, its source talked about Šoškić "not as the news governor", but as someone "being seriously considered“ for the post.

When asked whether a completely new name could appear among the previously mentioned candidates, the source said it was not very likely.

“Šoškić and Arsić are definitely on the shortlist, and Dušan Vujović is also among the candidates. But if we estimate who currently has the most chance, then that's Šoškić,“ the source said.


GDP down 3 pct in 2009
BELGRADE -- The total annual GDP of Serbia in 2009, obtained as the sum of four quarters, decreased by three percent when compared with 2008.

This is according to a Statistical Office statement in Belgrade this Wednesday.

The drop in the GDP was higher that in the first half of the year, whereas in the second it started to recover, the statement said.

According to this, in the first quarter the drop amounted to 4.1 percent, in the second 4.2 percent, in the third 2.3, and in the fourth 1.6 percent.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta