Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pod istragom poslovi Hypo Alpe Adria banke na Balkanu
Specijalni istražni organi, koji rasvetljavaju slučaj Hypo Alpe Adria banke, trenutno preispituju poslovanje ove banke na Balkanu, piše bečki nedeljnik "Format".

Hypo je očigledno u Srbiji i Hrvatskoj "žonglirao" milionima i nekretninama, navodi list, ističući da je banka davala velikodušne kredite i kada je bilo poznato da se radi o problematičnim projektima.

Ova banka je pokušala da proda očigledno bezvredne nekretnine i placeve sopstvene firme koja se bavila nekretninama, ali je plan propao zbog veta koji je stavila osiguravajuća kompanija "Grazer Wecselseitigen", koja je deo "Grawe grupe".

Pravosudni organi trenutno analiziraju četiri, prema njihovom mišljenju, veoma sumnjiva projekta vezana za nekretnine. Tri projekta su išla preko hrvatskih firmi, a četvrti preko srpskog "Blok 67 d.o.o."

Ovo srpsko preduzeće bilo je uključeno u izgradnju jednog stambenog naselja u Beogradu, koju je trebalo da finansira Hypo banka, navodi "Format".

Nedeljnik citira nalog za pretres od prošle nedelje, u kojem piše da, "iako se ispostavilo da firma nije mogla da realizuje ovaj projekat zbog nastupajućih rizika, uprava "Hypo international" je pokušala da te nekretnine interno proda "Hypo Alpe Adria Imobilien AG".

Nakon sto je "Grawe" osiguranje stavilo veto, Hypo je sam otkupio celokupan projekat. Na prvobitno odobreno finansiranje dodato je još 17,5 mil EUR i troškovi projekta su eksplodirali sa 150 na 237 mil EUR, tvrdi "Format".

Kod srpskog preduzeća se, prema pisanju nedeljnika, radi o sestrinskoj firmi austrijske "CEE Invest Holding", čiji je je osnivač raniji poreskih savetnik Hypo.

Nejasno je, takođe, da li je on taj posao vodio kao poverenik ili ga je radio za sebe. Njegovo preduzeće negovalo je tesne veze sa bivšim šefom "Hypo" Ginterom Štridingerom. Štridingerovo preduzeće "Rubikon Invest AG" je od "CEE Investment Holding" dobilo veliku pozajmicu.

"Format" ukazuje da su i tri projekta u Hrvatskoj, koja su sumnjiva istražnim organima, vezani za slične probleme.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta