Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srpska inflacija u martu 1,2 odsto
Inflacija u Srbiji u martu bila je 1,2 odsto, mereno metodologijom Evropske unije, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije (RZS).Kako se navodi u saopštenju, u martu je godišnja inflacija bila 4,7 odsto, a u prva tri meseca 2010. godine indeks potrošačkih cena je iznosio dva procenta.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

U martu su najviše poskupeli stanarina, voda, struja, gas i druga goriva - u proseku za 5,3 odsto. Transport je poskupeo za 1,1 procenat, rekreacija i kultura skuplji su za 0,7 odsto, a hrana i bezalkoholna pića bili su za 0,5 odsto skuplji u martu nego u februaru.

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojim se meri kretanje cena na malo, inflacija u Srbiji u martu bila je 1,6 odsto, dok je u prva tri meseca 2010. iznosila tri procenata. Godišnja inflacija u martu, prema toj metodologiji, bila je 7,4 odsto.


Domaći grade krak Koridora 10
Konzorcijum koji čine Preduzeće za puteve Beograd, Putevi Užice, Planum i Borovica dao najbolju ponudu za nastavak gradnje na Koridoru 10, saznaje B92.
Najbolja ponuda na tenderu za izgradnju severnog kraka autoputa Horgoš - Novi Sad iznosi oko deset milijardi dinara, a rok izgradnje 110 kilometara puta je 270 dana. Kako saznajemo, rok plaćanja je 30 meseci. U Ministarstvu za infrastrukturu kažu da bi izgradnja trebalo da počne za manje od mesec dana.

Drugu ponudu dostavili su hrvatska "Hidroelektrogradnja" i Vojput iz Subotice , koja je bila veća za milijardu i po dinara, a rok izgradnje duži za pet meseci od prvoplasiranog i rokom plaćanja od 24 meseca. Treća ponuda bila je od slovenačkog "Primorja", takođe sa većom cenom i rokom izgradnje od čak 300 dana više od prvoplasiranog na tenderu i rokom plaćanja od 12 meseci.

Kada se uzmu u obzir svi kriterijumi, PZP Beograd je najuspešnije na tenderu sa 100 poena, Konzorcijum Hidroelektre ima 79,85 poena , a Primorje 64,18.

Očekuje se da će tenderska komisija će zvanične rezultate saopštiti u toku sutrašnjeg dana , ali već sada se sa sigurnošću može reći da će levu trasu autoputa Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada graditi samo srpska preduzeća okupljena u konzorcijumu oko PZP Beograd, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Izgradnja 110 kilometara poluautoputa na Koridoru 10 obuhvata deonicu od Horgoša do 28. kilometra od granice, zatim deonicu od 38. do 98. kilometra puta Horgoš-Novi Sad i deonicu izmedju Kelebije i Subotice. Izgradnja tih deonica trebalo je, prema ugovoru, da počne u martu ove godine, a prema uslovima tendera trajaće maksimalno 22 meseca.

Odluka o pobedniku odlagana nekoliko puta

Odluka, koja je trebalo da bude ranije doneta, odložena je zbog naknadno prispele žalbe konzorcijuma hrvatske firme Hidroelektroniskogradnja i subotičkog Vojputa. Najpovoljniji ponuđač nije izabran ni 7. aprila, jer je ponuda zagrebačkog konzorcijuma, kako su mediji spekulisali, čekala na pisarnici Vlade Srbije.Domaći konzorcijum na čelu sa Preduzećem za puteve "Beograd" dao je 7. aprila najpovoljniju ponudu, u okviru pregovaračkog postupka javne nabavke za izgradnju leve trake autoputa Horgoš-Novi Sad, rečeno je ranije u "Nibens grupi", u čijem sastavu posluje lider domaćeg konzorcijuma.

Na tenderu, koji je održan sredinom februara kroz otvoreni postupak, konzorcijum domaćih firmi je ponudio najnižu cenu od 9,97 milijardi dinara i najkraći rok za izgradnju od devet meseci, ali je u ponudi navedeno da će cena naknadno biti uskladjena sa inflacijom. Hrvatska "Hidroelektroniskogradnja" ponudila je izgradnju te deonice za 11,55 milijardi dinara, a slovenačko "Primorje" za 13,47 milijardi.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je ranije izjavio da "nijedna ponuda nije bila sasvim do kraja dobra", što je bio razlog da se poništi otvoreni postupak i pređe na pregovarački. Završetkom izgradnje novog mosta kod Beške i obilaznice oko Novog Sada, kompletna deonica Beograd - Novi Sad trebalo bi da bude gotova do sredine 2011. godine, najavio je Mrkonjić i rekao da su domaća preduzeća prošle godine stekla potrebna iskustva, izgradivši ukupno 50 kilometara poluautoputa - 20 kilometara na jugu, 20 na severu i 10 kilometara na obilaznici oko Beograda.Od izvoza agrara dve mlrd. dolara
Ove godine se može očekivati da izvoz sprskog agrara bude bar na prošlogodišnjem nivou, u vrednosti oko 1,9 milijardi dolara.


Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran kaže da bi taj nivo izvoza poljoprivrednih proizvoda bio pre svega koristan za domaća preduzeća i zemljoradnike, ali i za ukupan trgovinski bilans naše zemlje.

Prostran je podsetio da oko 47 odsto izvoza hrane iz Srbije "ide" na tržište zemalja CEFTE, pre svega Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, a ostalo je usmereno ka kupcima iz Evropske unije, "gde ćemo verovatno i ubuduće imati potrebu i nameru da budemo više prisutni".

"Ono što želimo je da se poveća naš izvoz na tržište Ruske federacije", naglasio je Prostran, dodajući da se jabuke, koje su naš sve značajniji eksportni proizvod, sve više plasiraju upravo na to tržište .

"Logično je i da se izvoz usmerava u okruženje koje je i najprihvatljivije sa stanovišta troškova transporta i pre svega prepoznavanja naših proizvoda i njega treba i ubuduće negovati i učiniti sve da ga sačuvamo", kazao je Prostran.

Rast izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u prva dva meseca ove godine za 17 odsto, u odnosu na isti period lane, sigurno je dobra vest, ističe Prostran, uz napomenu da je to dobar signal i za celu 2010.

Srpska poljoprivreda je, inače, prošle godine imala je jako dobru godinu sa spoljnotrgovinskim suficitom većim od 650 miliona dolara i oko 1,9 milijardu dolara izvoza, podsetio je Prostran.


PM names candidate for NBS chief
Prime Minister Mirko Cvetković today revealed that Dejan Šoškić is the ruling coalition's candidate to become the new NBS governor.

Cvetković told reporters in Belgrade that Šoškić is a qualified and non-partisan candidate for the top central bank spot.

Šoškić is currently president of the Council of the National Bank of Serbia (NBS).

Outgoing NBS Governor Radovan Jelašić announced his resignation last month, and said it came for personal reasons.


Tender for Telekom sale adviser
The Finance Ministry has announced a tender for selecting an adviser for the sale of 40 percent of the state-owned shares of Telekom Srbija.

According to the tender conditions, the potential adviser must be an investment bank that is well known around the world, or a consortium that is led by an investment bank.

The conditions also call for the potential adviser to have handled at least one transaction of a telecommunications company from Europe, the Middle East, or the Commonwealth of Independent States in the last three years worth more than EUR 500mn.

The deadline for sending in a bid is 30 day from April 9, which is the date the tender was published.

The selection of the best bid will be made based on experience of the bidder, the working plan and the price offered, the tender states, adding that the potential advisors are obligated to present the plan to the Finance Ministry.

Once the commission for public procurement assesses the technical part of the bid and the bidder fulfills all conditions, they will be called in for the public opening of the financial part of the auction. The Finance Ministry’s State Secretary Slobodan Ilić heads this commission.

The state decided on March 26 to sell 40 percent of its shares in Telekom Srbija, which is half the shares it owns in the telecommunications company.

The other 20 percent is owned by Greek OTE, of which Deutsche Telekom is a 30 percent shareholder.

It was announced that a special budget fund would be created with the money earned from the sale for investments in significant infrastructure projects.


Inflation two percent in first quarter
The inflation figure in Serbia measured by the consumer price index amounted to two percent in the first quarter of 2010.

This is according to an announcement today in Belgrade from the Statistical Office.

The inflation in March was 1.2 percent compared to February 2010, whereas the year-on-year figure amounted to 4.7 percent, the statement said.

The consumer price index is defined as a measure of average change of retail prices of goods and services used for personal consumption.


Unemployment figures out for February
A total of 1,843,153 people were employed in Serbia in February, according to a bulletin published by the Serbian Chamber of Commerce.

The data from the Serbian Statistical Office showed that the number of employed persons in February 2010 decreased by 0.42 percent in relation to January, whereas compared to February 2009 it dropped by 6.47 percent.

In February 2010, there were 767.418 unemployed persons in the country. The number increased by 2.84 percent compared with February 2009, and by 2.11 percent compared to January 2010.

Based on the data of the National Employment Service, the registered unemployment rate in February 2010 amounted to 26.98 percent, whereas in January it totaled 26.5 percent.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta