Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS: Nova svop aukcija deviza
Narodna banka Srbije organizovala je nove tromesečne svop aukcije deviza radi obezbeđivanja likvidnosti na međubankarskom tržištu.


NBS je bankama svop prodala svih ponuđenih deset miliona evra, po prosečnim ponderisanim svop poenima od 17.024. Istovremeno je od banaka kupila svih traženih deset miliona evra, po prosečnim ponderisanim svop poenima od 18.062.

Na obe aukcije evidentirana je znatno viša tražnja banaka od ponuđene količine, što zajedno sa ponudjenim svop poenima, pokazuje da postoji značajan prostor da banke počnu da svop transakcije obavljaju medjusobno, bez posredstva NBS.

Centralna banka će naredne tromesečne svop aukcije deviza organizovati sledećeg utorka, navedeno je u saopštenju. U svop trgovini devizama banke kupuju ili prodaju devize, uz obavezu da ih u odredjenom roku i po odredjenoj ceni prodaju ili kupe.


Jelašić: Situacija bolja nego pre 6 meseci
Situacija u Srbiji mnogo je stabilnija nego pre šest meseci - devizne rezerve nikad nisu bile veće, godišnja inflacija je svega 4,7 odsto, imamo programe sa MMF, Svetskom bankom i podršku mnogih drugih međunarodnih finansijskih institucija, izjavio je za "Večernje novosti" guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

"To su najbolji dokazi da je naš brod u sigurnim vodama", poručio je guvrerner, četiri nedelje nakon što je podneo ostavku na mesto prvog čoveka NBS. Pre nego što i definitivno ode iz guvernerske fotelje, što očekuje da će se desiti do leta, Jelašiću ostaje da privede kraju još jedan važan posao - izmene Zakona o NBS, za koji kaže da treba da ojača nezavisnu poziciju guvernera, Saveta NBS i Izvršnog odbora.


On je najavio da u petak ide u Vašington, na godišnju skupštinu MMF-a. "Pripremamo teren za sledeću misiju MMF, koja dolazi u Srbiju sredinom maja. Tada će se koplja lomiti oko tekuće potrošnje, odnosno zarada i penzija".Na pitanje da li je došlo vreme da se odmrznu zarade i penzije, Jelašić je kazao da niko nije protiv većih plata, pa ni MMF, samo želi da vidi iz kojih izvora ćemo to pokriti.


"Kao što i stoji u dokumentu koji je Vlada usvojila, dogovor je da se povećanje rashoda razmatra samo ako bude većeg prihoda u državnoj kasi", rekao je on.


Jelašić je naveo da za prva tri meseca ove godine deficit budžeta nije smanjen i iznosi oko 20 milijardi dinara, što je na nivou plana i dodao da prihodi od jednokratne privatizacije i zaduživanja u inostranstvu nikako ne bi smeli da se koriste za "krpljenje" tekućih rashoda.


On je ocenio da bi najbolje bilo ili da se cela suma dobijena od "Telekoma" iskoristi za otplatu Londonskom klubu, kojem dugujemo oko milijardu dolara, ili da se time ojača "prvi stub penzionog sistema".


Kad je reč o izlasku iz krize, on je ocenio da ćemo ove godine imati rast BDP od 1,5 odsto, što je mnogo bolje od prošlogodišnjeg pada od tri odsto. Ali još treba dosta vremena dok građani na platama i penzijama ne osete da je kriza prošla.


"Tek 2011. godine bićemo tamo gde smo bili 2008. godine", ocenio je odlazeći guverner.


Punto uskoro u celom Magrebu
Kompanija Fijat automobili Srbija izvezla je prvi kontingent od 220 vozila „punto klasik“ u Egipat i Maroko. U FAS-u kažu da se planira izvoz „punta“ i u druge države severne Afrike, te da se pregovori o tim poslovnim aranžmanima privode kraju. Nakon Egipta i Maroka, „punto“ bi uskoro, saznaje naš list, trebalo da počne da se prodaje i u ostalim zemljama Magreba odnosno Alžiru, Tunisu i Libiji.
Kako je domaće tržište i pored subvencionisane prodaje sve „tesnije“ za plasman „punta“, u kragujevačkoj fabrici očekuju da će taj model u dogledno vreme početi da prodaju i u zemljama CEFTA sporazuma, koje čine bivše jugoslovenske republike (bez Slovenije), Albanija, Moldavija i Kosovo. Vlada Srbije bi sa tim zemljama do kraja godine trebalo da potpiše bilateralne ugovore o plasmanu „punta“. Tim ugovorima će biti definisane izvozne kvote, kao i cene automobila u svakoj od zemalja.

U Fijatu ni juče nisu želeli da komentarišu sve glasnije navode inostranih medija da će prvi novi Fijatov model koji će se proizvoditi u Kragujevcu biti manja limuzina „sedan“. U Fijatu s tim u vezi za Danas kažu da će u Kragujevcu proizvoditi „jeftin model automobila“. Više detalja o planovima do 2015. danas bi trebalo da saopšti izvršni direktor kompanije Serđo Markione.


Govt. to invest USD 400,000 in new airline
The Serbian government plans to invest USD 400,000 in a new airline to take over from Jat Airways as the national carrier.

This is according to State Secretary for Air Traffic in the Ministry for Infrastructure Miodrag Miljković.

According to the law on air traffic, any airline that wants to engage in regular traffic must have USD 400,000 in its account, he said.

The amount of USD 400,000 is needed for regular traffic and USD 200,000 for charter traffic, he added.

Miljković said that he does not yet know how the capital of the new company will be shared with the potential strategic partner.

However, the state will probably not have the greater share, he said.

Media have reported that Turkish Airlines has proposed to the Serbian government to create a new airline to be called Air Serbia.

According to these reports, Turkish Airlines is ready to exchange 10 new planes for 51 percent ownership of the new company.

Jat Airways, with its large debt, would then announce bankruptcy, according to media speculations.

Meantime, the company said that its latest losses, due to reduced flights on Friday, Saturday and Sunday, amount to EUR 900,000.


FAS exports 220 vehicles to Egypt and Morocco
FIAT Cars Serbia (FAS) based in Kragujevac has exported the first contingent of 220 "Punto Classic" vehicles to Egypt and Morocco.

The company said in a statement this Tuesday that megotiations on closing similar contracts with companies in North Africa were under way.

The car-assembling plant in FAS will be out of operation from April 21 to April 23 due to technical changes which will be aimed at extending the production lines.

Production will also be suspended from May 4-7 due to technical reasons.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta