Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinkić: Impol Seval prošao recesiju
Užice -- Valjaonica aluminijuma Impol Seval jedna je od prvih firmi u Srbiji koja je u praksi izašla iz recesije, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da "to budi optimizam da će putem Impol Sevala krenuti uskoro kompletna srpska privreda, u čemu će imati podršku vlade i nadležnih ministarstava". On je najavio i da očekuje brz oporavak srpske privrede.

Impol Seval je, prema rečima generalnog direktora Ninka Tešića, u prvom kvartalu povećao proizvodnju za 53,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je na inostrano tržište izvezeno robe u vrednosti od 20,5 miliona evra.

Tešić je rekao da se, pored rekordne proizvodnje, očekuje i rekordan izvoz u ovoj godini, vrednosti oko 100 miliona evra, objasnsivši da taj optimizam gradi na činjenici da je kompletna proizvodnja rasprodata do kraja jula, od čega više od 90 odsto za stranog kupca.

Ministar Dinkić je pozvao i druge kompanije u Srbiji da slede primer Impol Sevala, koji je za rekordnu proizvodnju i izvoz adekvatno povećao zarade zaposlenima, koje su, prema njegovim rečima, za oko 50 odsto više od republičkog proseka.

Za proteklih sedam godina, od kada je većinski vlasnik valkjaonice aluminijuma postala slovenačka firma Impol iz Slovenske Bistrice, u proizvodne pogone Sevala investirano je 37 miliona evra, što je rezultiralo višestrukim povećanjem proizvodnje, produktivnosti i vrednsosti izvoza, a ove godine započinje novi investicioni ciklus, u oviru kojeg je predviđeno ulaganje još 13 miliona evra.

Obrazlažući namere Vlade Srbije da do jeseni smanji porez na plate na 10 odsto i da poveća deo nepozorevane zarade do iznosa od 16.000 dinara, Dinkić je rekao da je to jedna od mera poreske reforme, čiji je cilj da se napravi još konkurentnija domaća industriju i podstakne zapošljavanje


Vozom preko grada za par minuta
Beograd -- Obnova petog i šestog koloseka na beogradskoj železničkoj stanici Prokop biće završena do kraja juna, kaže sekretar za saobraćaj Beograda Dragoljub Đakonović.

Đakonović je kazao će u obnovu dva koloska, na osnovu ugovora Železnice Srbije i Energoprojekta, biti uloženo 335 miliona dinara, i dodao da se poboljšani režim rada gradske železnice Beovoz može očekivati do kraja ove godine.

"Očekujemo da remont devet elektromotornih vozova bude završen tokom leta i da najkasnije do kraja godine zaživi prva faza modernizacije Beovoza, kada će vozovi od Zemuna do Pančeva saobraćati u intervalu od 15 minuta", istakao je on.

Đakonović je naveo da će se, nakon modernizacije, na primer, od stanice Novi Beograd do stanice Karađorđev park stizati za šest minuta, što će u vreme obnove mosta Gazela biti odlična alternativa za prelazak iz jednog u drugi deo grada.

Vozovi Beovoza stajaće na stanicama Zemun, Tošin bunar, Novi Beograd, Prokop, Karađorđev park, Vukov spomenik i Pančevački most i biće usklađeni sa ostalim linijama javnog gradskog prevoza, navodi se u saopštenju.

Tokom 2011. godine mreža će biti proširena od Zemuna do Batajnice, a u planu je i modernizacija Beovoza do Ripnja i od Pančevačkog mosta do Krnjače. Za dve do tri godine Beovoz će biti produžen od Resnika do Lazarevca, odnosno Mladenovca i od Rakovice do Umčara, ističe se u saopštenju.

Prokop se sprema i za metro

Đakonović je naglasio da je potrebno učiniti sve kako bi se stanica Prokop konačno kompletno završila. Procenjuje se da je za taj projekat, istakao je Đakonović, potrebno oko 110 miliona evra, koji bi se mogli obezbediti iz ruskog kredita. Đakonović je dodao da ispod ove stanice postoji prostor za stanicu budućeg beogradskog metroa.


Đelić: Srbija postiže dogovor sa MMF
Beograd -- Srbija će uspeti da postigne dogovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekao je Božidar Đelić

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelićnajavio je da će do kraja sledeće nedelje toj međunarodnoj finansijskoj organizaciji biti upućen vladin plan.

Srpska delegacija je u Vašingtonu predstavila je MMF-u šta je urađeno u prvom tromesečju 2010. godine, u sklopu priprema za majski dolazak misije Fonda u Srbiju, a Đelić je rekao da su u prvom kvartalu prihodi i rashodi bili na predviđenom nivou.

"Razgovarali smo i o tome šta će biti ključni elementi diskusije u drugoj polovini maja", rekao je Đelić gostujući u "Jutarnjem dnevniku" Radio-televizije Srbije i dodao da će najbitnija biti ocena reforme penzionog sistema i zakona o fiskalnoj odgovornosti.

"Moramo da se dogovorimo oko načina na koji ćemo izaći iz perioda zamrzavanja plata i penzija. Ali je važno da se to na odgovarajući način uradi. Ne možemo da najavljujemo istovremeno veliko smanjenje poreza, a sa druge strane povećanje plata i penzija", ocenio je on.

Đelić je potvrdio da Srbija od Svetske banke očekuje 580 miliona dolara u sledećih 12 meseci.On je najavio da 23. maja kreće petogodišnji ciklus finansiranja naučnih projekata vredan 500 miliona evra.

Od tog iznosa će će 400 miliona dolara biti namenjeno za budžet, po 200 miliona za ovu i za sledeću godinu, rekao je Djelić i najavio da će 50 miliona dolara biti namenjeno za Koridor 10, 10 miliona dolara za revitalizaciju Borskog okruga, a 30 miliona dolara za sprečavanje poplava.

Za Timočku krajinu, Toplicu i Aleksinac je namenjeno sedam miliona dolara, a predviđena su i sredstva za Jadar.

Đelić, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj, je povodom potpisivanja Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji sa SAD, prošlog petka, ocenio da se Srbija pojavila na svetskoj naučno-tehnološkoj mapi.


Metals banka postala Razvojna banka Vojvodine
Beograd -- Metals banka promenila je ime u Razvojnu banku Vojvodne odlukom akcionara na vanrednoj sednici koja je danas održana.

Time je, praktično, opredeljena poslovna orijentacija Banke, koja će u budućnosti daleko veći značaj pridavati finansiranju razvojnih i infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine, navodi se u saopštenju.

Banka je od jula 2009. godine, u pretežnom vlasništvu Izvršnog veća AP Vojvodine koje je u posedu 61,9 % od ukupnog broja akcija Banke.

Udruživanjem potencijala sa fondovima čiji je osnivač Vlada AP Vojvodine, koje je nedavno započeto potpisivanjem sporazuma sa Fondom za razvoj i Garancijskim fondom AP Vojvodine, “Razvojna banka Vojvodine” će u budućnosti obezbeđivati značajan finansijski podsticaj projektima od razvojnog značaja za Pokrajinu.

Odluku o primenovanju i promeni poslovne orjentacije banke prošle sedmice najavio je pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić, koji je rekao da će biti favorizovani oni projekti koji podstiču zapošljavanje.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da će preko Metals banke biti realizovana kreditna linija za koju su planirana sredstva u iznosu od tri milijarde dinara. Angažovanjem tih sredstava preduzeća sa sedištem u Vojvodini u prilici su da dobiju kratkoročne ili dugoročne dinarske kredite, sa kamatnom stopom od oko 10 odsto na godišnjem nivou.

Krediti se odobravaju u iznosima od milion do 50 miliona dinara, sa rokom vraćanja kredita od šest meseci do godinu dana.

Sporazumom o poslovnoj saradnji sa Garancijskim fondom Vojvodine obezbedjena je kreditna linija u iznosu od 200 miliona miliona dinara i garantni potencijal fonda u iznosu od 300 miliona. Krediti u iznosu od 500.000 do 10 miliona dinara, indeksirano u evrima, biće namenjeni poljoprivrednicima za finansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, uz fiksnu kamatnu stopu od 7,5 odsto. Rok otplate kredita je sedam godina, sa rokom mirovanja do 15. decembra 2010. godine.


Finance minister: Balanced budget by 2015
BELGRADE -- Finance Minister Diana Dragutinović announced reforms of the tax system, which would be one of the key topics of discussion with the IMF.

She said that Serbia needs to have a balanced budget by 2015, which would be done by decreasing public spending percentage-wise in the gross domestic product (GDP) over the next five years.

Dragutinović, who met with IMF and World Bank officials in Washington recently, said that the tax system would also be reformed, which would be one of the main topics of discussions when the International Monetary Fund’s delegation visits Serbia again.

She expects that the IMF and World Bank would be supporting the fiscal policy reforms and the policies for public spending.

“The direction of the tax reforms must be discussed with the IMF. We must see in what direction we will form the concept of the entire tax system, however, tax reform will be most important to them. A consensus must be reached. It is clear that all countries are heading in the direction of pension reforms, long-term decreased in pension payments and public production,” Dragutinović said.

The first draft of the law for fiscal responsibility has already been forwarded to the International Monetary Fund for an expert analysis. The draft defines the allowed limit of the public debt and how much the state can take out in loans each year.

“We will have a period until 2015, and in this period we will decrease public spending every year for about 0.75 so that in this period we will be able to balance the budget,” she said, adding that the public debt cannot by greater than 40 percent of the GDP, and a limit will be put on the credit of the state which will not be able to be greater than 2.5 percent of the GDP.

The IMF mission is expected to be in Belgrade in mid-May, and the main topics of discussion will be tax reforms and the reform of the pension system.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta