Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država odustala od prodaje "Galenike"
Država je odustala od privatizacije "Galenike". Dve indikativne ponude koje su dostavile indijski "Surya Pharmaceutical Limited" i kiparski investicioni fond "RPG Partners Limited" dokaz su da nije momenat za prodaju. Ove dve kompanije su ispod "Galenikinog" renomea i zato obustavljamo proces prodaje, rekao je 30. aprila za "Blic" Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Ovakva odluka bila je i očekivana. Nedavno je ministar Dinkić i naglasio da će "Galenika" biti prodata samo ako za nju bude zainteresovana neka prvoklasna kompanija iz farmaceutske industrije. U slučaju da se javi druga liga, naglasio je, tender neće biti raspisan. Stav, nakon otvaranja dve ponude, nije promenio.

- "Galeniku" do daljeg nećemo prodavati. To je kompanija koja ostvaruje profit i ima ugovorene izvozne poslove. Imali smo nameru da je privatizujemo ukoliko nađemo strateškog partnera i ako je iz prve svetske farmaceutske lige. Tržište je pokazalo da sada nije momenat za prodaju - naglasio je Dinkić.

Agencija za privatizaciju je saopštila da su indijski "Surya Pharmaceutical Limited" i kiparski investicioni fond "RPG Partners Limited" poslali indikativne ponude za privatizaciju "Galenike". Nakon analize, Agencija za privatizaciju će u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja uputiti predlog Vladi o daljim aktivnostima prodaje ove farmaceutske kuće. Upravo predlog da se odustane od prodaje je potvrdio i sam resorni ministar.

Agencija za privatizaciju navela je da je "Surya Pharmaceutical Limited" značajan indijski proizvođač farmaceutskih proizvoda, dok je kiparski investicioni fond deo "Bakala Crossroads Investment Group" i osnovan je za ulaganja u centralnoj i istočnoj Evropi.

Farmaceutska kompanije "Surya Farmaseutikal Limitid" osnovana je 1992, sa vizijom da unapređuje život i blagostanje i ubrzo se razvila u vodeću integrisanu farmaceutsku kompaniju u Indiji. Njeno poslovanje je orijentisano na proizvodnju farmaceutskih proizvoda i usluga i njihovu prodaju klijentima širom sveta, dok asortiman njenih proizvoda obuhvata čitav niz aktivnih farmaceutskih sastojaka, gotovih formula lekova, biljnih proizvoda i derivata mente/menola. Ova kompanija je i jedna od najvećih izvoznika derivata mente/mentola.

„Galenika“ je lider i ona treba da nađe partnera ravnog sebi. Interes i „Galenike“ i Srbije jeste da dođe multinacionalna kompanija kako bi se „Galenici“ povećao ugled u svetu - rekao je juče Nenad Ognjenović, generalni direktor domaće farmaceutske kuće.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta