Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Putevi Užice će završiti Koridor
Beograd -- "Putevi" Užice su "tehnički i fainansijski" sposobni da u ugovorenom roku završe radove na izgradnji deonice od 29,5 km na severnom kraku Koridora 10.

Generalni direktor te firme Milan Bojović. rekao je da je konzorcijum srpskh preduzeća užičkim putarima poverio deonicu od 29,5 km od Subotice ka Novom Sadu.

Ukupna vrednost posla koji su ugovorili Užičani je oko 30 miliona evra što je, po oceni Bojovića, "najvredniji" posao koji je ova firma ikada dobila u Srbiji.

"Zbog obimnosti posla na samoj trasi puta, gde je predviđena i izgradnja devet objekata i mostova različite dužine od 10 do 60 metara, kao podizvodjače smo angažovali firme Putevi Požega i Novi Pazar Put", ističe Bojović.

"U cilju što bolje tehničke opremljenosti ovih dana ugovorili smo i kupovinu dve asfaltne baze u Nemačkoj, vredne oko milion evra, koje će biti u funkciji za tri meseca u okolini Subotice", rekao je Bojović ističući da je u planu i nabavka novih gradjevinskih mašsina vrednih više miliona evra.

"Putevi" su, kako je izjavio njihov generalni direktor, nedavno kupili i kamenolom u blizini Lajkovca iz koga će narednih meseci prema Subotici biti isporučeno oko 400.000 tona tampona i ostalih kamenih agregata.

"Finansijski smo sposobni da gradimo na odloženo plaćanje od 30 meseci, jer nemamo problema sa likvidnošću, a imamo ozbiljnu ponudu od četiri banke koje su zainteresovane da nam odobre kredite i učestvuju u ovom značajnom poslu", tvrdi Bojović.

Pored angažovanja na severnom kraku Koridora 10 gradjevinska operativa

"Puteva"angažovana je na mnogim poslovima u Srbiji i Crnoj Gori, čija je vrednost više desetina miliona evra, a u završnoj fazi su i neki tenderi u Alžiru, sa velim izgledima da užičani, prema očekivanju njihovog direktora, zaključe neke značajne radove.

Bojović je najavio da će "Putevi" učestvovati na tenderu za dve deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada, na kojima je predvidjena izgradnja nekoliko tunela, za koju je ova firma osposobljena.


Na svop aukcijama prodato 10 mi. €
Beograd -- Narodna banka Srbije (NBS) organizovala je tromesečne svop aukcije deviza na kojima je bankama prodala i od njih kupila po 10 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju NBS, redovna svop aukcija organizovana je da bi se pospešili medjubankarska trgovina devizama i razvoj tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

U svop trgovini devizama banke kupuju ili prodaju devize uz obavezu da ih u odredjenom roku, u ovom slučaju nakon tri meseca, po unapred odredjenoj ceni prodaju ili kupe.

Svop transakcije deviza, kao regularan instrument monetarne politike u Srbiji, prvi put su primenjene 6. aprila. NBS je organizovala nove tromesečne svop aukcije deviza radi obezbedjivanja dinarske i devizne likvidnosti na medjubankarskom tržištu.


Cvetković: Postignut dogovor sa MMF
Beograd -- "Pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom biće uspešno završeni", rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković i naglasio da će kurs dinara ostati fluktuirajući.

Prema njegovim rečima rezultat misije MMF koja se danas okončava, biće pozitivan, ali nije izneo detalje tog dogovora.

"Očekivanja za ovu godinu su da će rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto. Mi smo očekivali dva odsto i ovo je pesimističnija prognoza", rekao je naglasio je premijer Srbije.

Cvetković je naglasio da je sa MMF ranije dogovoreno, a to je sada i potvrđeno da se ne ide na odbranu kursa po svaku cenu već na ublažavanje velikih dnevnih oscilacija.

„Istina da je došlo do rasta kursa evra, on je sad 103 dinara. Smatram da je do slabljenja dinara došlo jer je se u toku pregovora sa MMF pojavila netačna informacija da pregovori idu u lošem pravcu. To nije tačno, sve je dobro, tako da ne očekujem da dinar dalje slabi. Mislim da će biti stabilan i manje više na nivou godine u skladu sa kretanjem inflacije“, rekao je Cvektović.

On je dodao i da je slabiji dinar pogodovao našem izvozu koji je povećan od početka godine.


Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stigla je pre dve nedelje u Srbiju u okviru četvrte revizije aranžmana na razgovore o daljem sprovođenju dogovorenih mera. Glavna tačka razgovora bio je odmrzavanje plata i penzija, koje je sagledano sa stanovišta procene ekonomskih kretanja do kraja godine i fiskalnih posledica ukoliko ta mera bude sprovedena.

Prema pisanju medija MMF generalno nije protiv odmrzavanja plata i penzija, ali je glavno pitanje za vladu bilo kako će to finansirati.

Zbog nemogućnosti da obezvedi novac za odmrzavanje plata i penzija, prema poslednjih informacijama sa MMF je dogovoreno da zaposleni u javnom sektoru dobiju 5.000 dinara pomoći, a penzioneri 2.000 dinara.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković izrazio je očekivanje da će biti postignut dogovor sa MMF-om i da će ta medjunarodna finansijska institucija prihvatiti predlog da se penzije uskladjuju sa rastom plata u javnom sektoru.

Podsetivši da je to jedino pitanje koje je ostalo nerešeno, Čolaković je odgovarajući na pitanje da li će penzioneri dobiti u oktobru i decembru bonuse od po 5.000 dinara, rekao da je predlog resornog ministarstva i skupština opština gradova da svi penzioneri, koji imaju najniža primanja, odnosno "ispod najniže penzije", dobiju pomoć.

"Očekujemo da sve skupštine opštine gradova, pokrajina, pa i Ministarstvo rada i socijalne politike, učini napore da pronadju rezerve unutar budžetskih sredstava i pomogne najsiromašnijim penzionerima i svim siromašnim gradjanima", rekao je Čolaković.

On smatra da je realno da prosečna penzija ima tendenciju rasta u odnosu na prosečnu platu i da bi taj odnos, koji je sada 63,6, trebalo da bude do 70 odsto. Čolaković je uveren da će tako i biti kada se budu otvarala nova radna mesta i povećao broj zaposlenih, odnosno kada to dozvoli ekonomska situacija.Konsultant Evropskog ekonomskog instituta Ekonomske komisije u Briselu Dragomir Janković ocenio je da je bitno da se penzije makar uskladjuju sa rastom plata u javnom sektoru, ali da je pitanje koliko bi to Srbija mogla da podnese.

Većina penzija je "na donjoj granici" i suština pregovora Vlade Srbije i MMF-a je u tome da vlada želi veću potrošnju, koju MMF ne želi . MMF je saglasan je da se deficit u budžetu dopuni "iz različitih drugih zahvatanja", ali nije za to da vlada pravi veću, pre svega, javnu potrošnju, rekao je Janković.

Gostujući u emisiji "Kažiprst" B92, on je ocenio da je "Evropa veoma osetljiva na veliku potrošnju, pogotovu što se nikada ekonomska kriza nije na taj način rešila, jer je ona i nastala zbog prevelike i neodgovorne potrošnje, javne i pojedinačne".

Posle iskustva Grčke, straha Španije, Portugalije i Italije i svih drugih evropskih zemalja to je osetljivo pitanje, rekao je Janković, navodeći kao primer da je Italija odlučila da zamrzne plate u javnom sektoru u naredne tri godine.

Upitan o efektu eventualnog jednokratnog bonusa od 2.000 do 5.000 za penzionere, odnosno zaposlene u javnom sektoru, Janković je ocenio da je reč o socijalnoj, a ne ekonomskoj kategoriji.

Janković smatra da bi se takva mera mogla tolerisati, ukoliko je limitirana na socijalno ugrožene kategorije, što znači ako se odnosi na minimalne plate i penzije, na primanja koja su ispod nivoa potrošačke korpe ili nekog praga siromaštva, koji je država odredila.

On smatra da je za reformu penzionog sistema potreban novac i da nije siguran da Srbija u ovom trenutku može da ga obezbedi, jer penzioni fond mora da se kapitalizuje i da ima prihode a, po mišljenju ekonomista, takva prilika propuštena je prilikom prodaje "Mobtela".


C. bank sells EUR 20mn to prop dinar
BELGRADE -- The National Bank of Serbia (NBS) sold EUR 20mn in the foreign exchange market on Tuesday.

This came in order to prevent excessive daily exchange rate fluctuation, the central bank has stated.

Tuesday's indicative exchange rate amounted to RSD 102.8302 for one euro.

Since the beginning of the year, the NBS has sold EUR 876.5mn, including the yesterday's intervention.

On Tuesday, for the sixth day in a row, the Serbian dinar continued to weaken against euro.

The Serbian currency reached its highest value this year on January 4, when the official exchange rate was RSD 95.97 for one euro.


Pensioners to get EUR 20 bonuses?
BELGRADE -- In the last phases of talks with the IMF, government officials are discussing bonuses for pensioners and state employees.

While initially the Serbian government wished to unfreeze public sector salaries in by the end of this year, the latest round of revision talks on the EUR 2.9bn loan arrangement with the IMF came down to bonuses.

The amount of the bonuses remains unclear, and where the money would come from, since there is none for increase of salaries in the state budget.

According to Belgrade daily Večernje Novosti, pensioners and workers in the public sector could be receiving bonuses in October and December.

Earlier in the day, Ruling Pensioners Party (PUPS) official Momo Čolaković told state broadcaster RTS that he expected an agreement to be reached on Wednesday with the IMF for pensions to be increased according to increases in wages of the public sector.

Economic expert Radojka Nikolić told B92 that the main problem with the bonuses and the unfreezing of wages and pensions is that there is not enough money in the budget.

“Even though bonuses of RSD 2,000 or 5,000 (EUR 20 to 50) look modest, it is a lot of money, considering how many people need to receive them,” she said.

Nikolić said that there was not enough spending to support production and that there was “no way to increase spending”.

There is also the problem of a low living standard, lack of money, decrease of the value of the domestic currency and inflation.

“The only way out of this trap is with increases in production and exports, and we have low production, two million employees, and 330,000 of which work in production. There is no way that these people can create enough income,” Nikolić said.

According to sources close to the current talks, the Serbian government’s proposal not to allow pensions to fall under 60 percent of the average wage will not be accepted by the IMF.

The IMF is expected to come back to Serbia in late August in order to discuss a revision of the state budget, and the budget deficit for 2011.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta