Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Liberalizacija CEFTA podiže izvoz
Beograd -- Srbija će tokom ovogodišnjeg predsedavanja CEFTA sporazumom pokrenuti pregovore o liberalizaciji usluga, što će doprineti povećanju izvoza, kaže Vesna Arsić.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Srbije dodaje da će "pregovori o liberalizaciji usluga trajati od jedne do dve godine“.

„Srbija treba da iskoristi svoju šansu jer ima šta da u tom sektoru ponudi zemljama regiona", rekla je ona posle sastanka zamenika ministara zemalja CEFTA sporazuma.

CEFTA sporazum je potpisan 2006. godine i odnosio se na međusobnu liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima izmedju Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Crne Gore i UNMIK Kosovo.

Rumunija i Bugarska od januara 2007. nisu članice tog sporazuma jer su postale deo Evropske unije.

"Ciljevi Srbije su da se u narednom periodu članice CEFTE dogovore i o primeni jednakih uslova u javnim nabavkama, kao i o usklađivanju i ujednačavanju politika konkurentnosti trgovine i podsticaja i zaštite investicija", objasnila je Arsić.

Zemlje regiona su, prema njenim rečima, bolje podnele krizu od razvijenih zemalja, ali sada imaju sporiji oporavak tražnje. "Prošle godine je razmena roba među zemljama regiona opala za 25 odsto, a u prvim mesecima ove godine se nije oporavila u istoj meri kao svetom", istakla je Arsić.

Ona je dodala da je značajan rast ukupnog izvoza Srbije od 18 odsto za prva četiri meseca ove godine. U trgovini sa članicama CEFTA sporazuma Srbija stalno beleži suficit, a 70 odsto razmene čine industrijski proizvodi, a 30 odsto poljoprivredni.

Sa svim zemljama CEFTA regiona Srbija ima režim potpune liberalizacije u trgovini, osim sa Hrvatskom gde se za određene proizvode utvrđuju kvote.


Sitigrupi rok do polovine juna
Beograd -- Konzorcijumu koji predvodi Sitigrupa ostavljen je rok do polovine juna da ispravi nepravilnosti u ponudi za izbor finansijskog savetnika za prodaju Telekoma.

Tom konzorcijumu je upućeno pismo sa zahtevom da ispravi nepravilnosti, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Vlada Srbije očekuje da će se postupak prodaje državnog udela u Telekomu Srbija završiti do kraja ove godine, kažu u Ministarstvu finansija.

Tender za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice nezavisnih država, u iznosu većem od 500 miliona evra.

Zadatak finansijskog savetnika biće da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored događaja oko raspisivanja tendera.

Finansijski savetnik trebalo bi da razmatra da li bi bilo preporučljivo sada prodati državni udeo u Telekomu i koliko, zatim na koji način i koje kriterijume treba da ispuni kupac akcija.

Država Srbije poseduje 80 odsto akcija u Telekomu Srbija, a preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj Dojče Telekom ima 30 odsto kapitala.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekuje se da će tender za prodaju dela akcija Telekoma Srbije biti raspisan krajem leta ili početkom jeseni ove godine.


MMF: Kurs neće ugroziti inflaciju
Beograd -- S obzirom na slab ekonomski oporavak malo je verovatno da će kurs imati, imati veliki uticaj na inflaciju u odnosu na ciljani nivo, kaže Bogdan Lisovolik.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji navodi da je prema sporazumu koji Srbija ima sa fondom donja granica deviznih rezervi 4,6 milijardi evra za kraj 2010.

"Takozvana "donja granica" rezervi znači rezerve dovoljne da ispune ciljani nivo neto strane aktive NBS što je razlika između brzo raspoloživih rezervi i najvećeg dela inostranih obaveza", kaže Lisovolik.

"Programom je ustanovljena „donja granica“ na nivou od 4,9 milijardi evra na kraju juna i 4,6 milijardi na kraju 2010. godine, dok je na kraju aprila nivo neto strane aktive iznosio više od šest milijardi evra. Ovo daje značajne mogućnosti NBS da interveniše, ukoliko je potrebno", objasnio je Lisvolik.

Prema njegovim rečima "NBS je uspela da ostvari ciljane vrednosti neto strane aktive na značajno višem nivou od postavljenog i očekujemo sličan ishod i za kraj juna".

"Inače, ovi ciljevi se mogu menjati na kvartalnoj osnovi, ukoliko je to opravdano ekonomskim ili spoljašnjim dešavanjima", naveo je stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.

Prodali 80 miliona evra za kurs jači 50 para

Domaća valuta iz dana u dan „talasa“, odnosno čas ojača, a zatim se strmogavi.Jedini spasilac Narodna banka Srbije, posrnuli dinar gotovo svakodnevno spasava sa po nekoliko desetina miliona evra iz deviznih rezervi.

Tako je u četvrtak, na međubankarskom deviznom tržištu prodala 80 miliona evra, što je druga intervencija u ovoj nedelji. Od početka ovog meseca Narodna banka Srbije iz deviznih rezervi za odbranu dinara, ili kako sama kaže „da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije“ potrošila više od 190 miliona evra.


Inflacija do maja ukupno 4,1 odsto
Beograd -- Inflacija u maju je u Srbiji, merena indeksom potrošačkih cena, bila 1,5 odsto, a u prvih pet meseci ove godine dostigla je 4,1 procenat.

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, međugodišnja inflacija u maju bila je 3,7 odsto.

Najveći rast cena u maju, u odnosu na april, zabeležen je kod hrane i bezalkoholnih pića - 2,8 odsto, zatim kod transporta - dva odsto, u rekreaciji i kulturi - dva odsto.

Rast cena u zdravstvu je bio 1,6 odsto, kod nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja - jedan odsto i restorana i hotela - 0,7 procenata. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeks potrošačkih cena se definiše kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.


Domestic currency up by 0.46 pct
BELGRADE -- The six-day decline of the Serbian dinar (RSD) against the euro has ended on Friday.

Serbia's currency gained 0.46 percent after Thursday's intervention of the National Bank of Serbia (NBS).

The official exchange rate today stands at RSD 103.4627 for one euro.

The NBS sold on Thursday EUR 80mn to prevent excessive daily volatility of the exchange rate of the dinar.

This adds up to a total of EUR 1.188bn sold for the same purpose since the beginning of 2010.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta