Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ocena MMF-a pozitivna za Srbiju
Kruševac -- Na narednoj sednici Vlade biće usvojeni preostali dokumenti koji se odnose na aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da ćemo time "dobiti pozitivnu i četvrtu reviziju (kreditnog sted baj aranžmana)“.

On dodaje da ćemo time dobiti “i zvaničnu potvrdu da vodimo ispravnu i dugoročno održivu socijalnu i ekonomsku politiku".

Vlada u skladu sa dogovorom sa MMF-om treba da usvoji zakone o fiskalnoj odgovornosti i penzijsko invalidskom osiguranju. Vlada i MMF su krajem maja postigli dogovor o četvrtoj reviziji kreditnog aranžmana, što će omogućiti Srbiji da povuče novu ratu od 380 miliona evra.


Od EIB-a preduzećima 250 mil. evra
Luksemburg -- Evropska investiciona banka (EIB) će sa 250 miliona evra kreditirati jačanje bankarskog sistema Srbije za refinansiranje prispelih obaveza najboljih preduzeća.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić kaže da bi preduzeća trebalo "da relaksiraju finansijske obaveze da bi mogli da nastave da posluju i investiraju".

Đelić je podsetio da je prethodni program EIB-a u istom iznosu od 250 miliona evra doživeo veliki uspeh, da je podržano preko 350 programa, što je omogućilo formiranje 2.900 novih radnih mesta.

"Tako da smo, imajući u vidu veliki uspeh prethodne tranše, odlučili danas da se do kraja ove godine potpise nova tranša od 250 miliona evra koja će mnogo značiti srpskim preduzećima", rekao je on.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će srpska preduzeća moći da kratkoročne kredite na dve do tri godine, sa kamatama koje mogu ići na 10 i 12 odsto, refinansiraju s kreditima od sedam do dvanaest godina čije kamate ne bi prelazile pet do šest odsto.

Đelić je podsetio i da je EIB ubedljivo najveći finansijer srpske infrastrukture sa više od 2,6 milijardi angažovanih sredstava.


"Energoprojekt oprema" dobitnik nagrade za kvalitet za 2010.
Kompanija "Energoprojekt oprema" je dobitnik "Velike zlatne plakete" za 2010. godinu koju dodeljuje Jedinstveno udruženje Srbije za kvalitet – JUSK.

JUSK svake godine dodeljuje jednoj organizaciji u Srbiji nacionalnu nagradu za kvalitet za ostvareni doprinos na razvoju i širenju kulture kvaliteta u Srbiji.

Na otvaranju Međunarodne konvencije o kvalitetu – "JUSK ICQ 2010", koja je održana u Beogradu od 31. maja do 3. juna, nagradu je primio rukovodilac Sektora za sisteme podrške mr Branislav Sladić.

"Energoprojekt oprema" već više od decenije razvija i primenjuje sistem menadžmenta kvalitetom saglasno zahtevima međunarodnog standarda "ISO 9001". "Energoprojekt oprema" je svoje poslovanje usaglasila i sa standardima za zaštitu životne sredine "ISO 14001" i bezbednost i zdravlje na radu "OHSAS 18001".


Deputy PM announces EIB loan
LUXEMBOURG -- The European Investment Bank (EIB) will grant a EUR 250mn loan to Serbia to strengthen the banking system for re-financing overdue debts of the best companies.

This was annoucned in Luxembourg on Monday by Serbia'sDeputy Prime Minister Božidar Đelić, Beta news agency reported.

Đelić also said he met with EIB President Philippe Maystadt in Luxembourg and recalled that the bank was “by far the biggest financier of Serbian infrastructure with over EUR 2.6bn in engaged funds”.

The loan, according to Đelić, will be used to support the banking system to re-finance the overdue debts of the best companies, that is, "to ease their financial obligations and enable them to continue to operate and invest".

Đelić explained that Serbian companies will be able to re-finance short-term loans for two to three years at interest rates of between 10 and 12 percent, with seven to 12-year loans at interest rates of five percent.

It was also agreed that the EIB will open an office in Belgrade on Sept. 27, he added.


WAZ media group exiting Serbia
BELGRADE -- The WAZ media group stated that it has decided to close shop in Serbia and pull out of the country gradually.

WAZ President Bodo Hombah sent a “confidential letter” to President Boris Tadić, asking him to help the company by making sure that its exit from Serbia is fair and legal – according to a statement from the company.

WAZ will be selling its stake in Serbian companies with concrete conditions and prices, while preserving the economic rights and interest of the groups, the statement added.

WAZ also denied claims that it had set conditions for this move, and stated that it “hoped that it will not be leaving Serbia on a bad note, despite great difficulties and public slander”.

WAZ is a German newspaper and magazine publisher. In Serbia, they have a stake in Belgrade's Politika and Novi Sad's Dnevnik newspapers.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta