Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dulić: Hitna pomoć građevinarstvu
Beograd -- Vlada Srbije priprema Nacrt zakona o pomoći građevinskoj industriji koji bi u narednih nekoliko sedmica trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Ministar životne sredine i prostornog planiranje Oliver Dulić kaže da je srpska građevinska industrija u katastrofalnom stanju zbog posledica ekonomske krize.

On je objasnio da će zakonom biti ubrzane procedure za izbor najpovoljnijih ponuđača na tenderima za projekte koji predstavljaju državne investicije u oblastima u kojima ima potrebe za građevinskom operativom.

Ministar je kazao da će, bez obzira na to, biti ispoštovana procedura Zakona o javnim nabavkama, ali da će taj zakon omogućiti da se značajno ubrzaju velike investicije u narednim godinama u oblasti stanogradnje, puteva, rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje objeklata koji su neophodni državi.

Dulić je istakao da će u narednom periodu biti razmotrene i eventualne izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji, na primer u oblasti prenamene poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

On je objasnio da se, zbog neažurnosti administracije, pola teritorije Beograda vodi kao poljoprivredno zemljište i da se dešava da ljudima koji dodju da uzmu gradjevinske dozvole za izgradnju ili adaptaciju kuća, lokalne samouprave traže da plate tu prenamenu.

Ističući da je u postupku legalizacije stiglo 670.000 prijava za nelegalne objekte, Dulić je najavio da bi taj proces trebalo da potpuno bude završen u narednih tri do pet godina.

On je kazao da bi do kraja mandata ove vlade, 2012. godine, teritorija cele Srbije trebalo da bude prekrivena prostornim i regulacionim planovima, odnosno da bi sve opštine trebalo da imaju neophodna planska dokumenta u skladu sa novim zakonom o planiranju i izgradnji.


Pančevo: Propao tender za staklaru
Beograd -- Agencija za privatizaciju Srbije je saopštila da ponovo nije uspeo tender za prodaju Industrije stakla Pančevo, u restrukturiranju.

Kako se navodi u saopštenju, Tenderska komisija je peti po redu tender proglasila neuspešnim, jer nije pristigla nijedna ponuda za tu fabriku.

Pre pokušaja tenderske prodaje Agencija je pančevačku staklaru dva puta neuspešno nudila na aukciji.

Početkom 2008. Agencija je započela razgovore o prodaji sa grčkom firmom "Jiula Glasvorks", ali prodaja nije realizovana. Pored grčke firme, tendersku dokumentaciju tada su otkupili još i Brikel iz Bugarske i Trimo iz Slovenije.

Staklara iz Pančeva je jedini proizvođač ravnog stakla u Srbiji, a ima i kapacitete za proizvodnju kaljenog stakla za autoindustriju, zatim specijalnog stakla i medicinske ambalaže i livenog stakla.

U vlasništvu fabrike, koja zapošljava oko 400 radnika, nalaze se i objekti površine od 150.000 kvadrata. Kapital preduzeća ranije je procenjen na oko 17 miliona evra.


New state-owned air carrier in works?
BELGRADE -- Infrastructure Minister Milutin Mrkonjić announced on Wednesday that a newairline will be founded in the near future.

The new company is supposed to take the role of Serbia's current national carrier Jat Airways.

"We are in the final stages of establishing a new company. The basic idea is to keep Jat in business and the state still wants to have its own airline," the minister told reporters at the National Bank of Serbia.

The minister said the government is trying to find a partner who would purchase a share in Jat Airways.

"If we are able to come to an agreement with someone who wants to buy a part of Jat, we will do so. If not, we will own the whole airline. One thing is certain - Serbia will have its own airline," Mrkonjić explained.

Speaking about Belgrade's Nikola Tesla Airport, Mrkonjić said that the government still has not discussed whether to privatize the company.

"The airport operates with a sizable profit, which flows into the state budget. The airport is a profitable and successful company with profits of some EUR 15mn," the infrastructure minister noted.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta