Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rubini: Sporiji rast BDP-a u svetu
Njujork -- Profesor Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini očekuje značajno usporavanje tempa rasta najvećih zemalja u naglom usponu, uključujući Brazil, Indiju i Kinu.

Rubini, koji je predvideo izbijanje svetske finansijske krize dosta pre njenog početka, smatra da bi ekonomije tih zemalja mogle postati pregrejane.

On prognozira da će ukupan rast svih zemalja u naglom usponu u 2010-2011. iznositi pet do osam odsto godišnje. Po rečima Rubinija, stopa rasta u Kini bi na kraju iduće godine mogla oslabiti na 7-8 odsto.

Taj ekonomista smatra da su izgledi rasta domaće tražnje u Kini u celini lošiji nego u Indiji i Brazilu. Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u prvom kvartalu 2010. dostigao 11,9 odsto.

On posebno izdvaja Brazil čije bliske perspektive ocenjuje kao "veoma pozitivne". On je, pri tom, skrenuo pažnju da će brazilske vlasti morati da pooštre monetranu politiku radi borbe protiv inflacije.

Što se tiče razvijenih zemalja, Rubini predviđa da će u SAD tempo rasta u 2011. opasti na manje od dva odsto. Bogate zemlje će se u celini teže izvlačiti iz krize, zbog čega njihov ekonomski rast u sledećih godinu i po dana neće premašiti tri odsto.

Prema proceni ekonomista, BDP Brazila je u prvom kvartalu povećan 8,5 odsto. Indija je juče saopštila da je njena ekonomija u prva tri meseca ojačala 8,6 procenata, što je najbolji pokazatelj za dve godine.

Brazil, Indija i Kina su jedine velike svetske ekonomije koje su uspele da izbegnu recesiju tokom 2008. i 2009. One zajedno čine oko 13 odsto svetskog BDP i njihova uloga u svetskoj ekonomiji neprekidno raste iz godine u godinu.


Grci uložili dve mlrd. EUR u Srbiju
Beograd -- Grčke kompanije investirale su više od dve milijarde evra u Srbiju, a više od polovine tog iznosa uloženo je u nove objekte i pogone.

Kako navodi Privredna komora Srbije (PKS), najveću investiciju realizovala je Nacionalna banka Grčke koja je 2006. za 425 mil. evra kupila Vojvođansku banku.

Grčki investitori su u Srbiji prisutni i u oblasti trgovine, turizma, industrije hrane i pića, prerade nafte, telekomunikacija i industrije cementa i građevinarstva.

Kompanija OTE vlasnik je 20 odsto kapitala Telekoma Srbije, na sprskom tržištu posluju trgovinski lanci Veropulos i Elektroniki Antinon, lanac hotela „Grik hotel“ vlasnik je beogradskog Metropola, a kompanija Lampsa vlasnik je Hajata i Ekscelsiora.

Privredna komora Srbije je navela da je prva četiri meseca 2010. godine izvoz u Grčku povećan za 65 odsto, na 53,5 miliona dokara, dok je uvoz bio za četiri odsto manji nego u istom periodu 2009. godine i iznosi 66,1 milion dolara.

Najviše su se izvozili šećer, proizvodi od šećera i med, gvoždje i čelik, plastika, hartija, karton i proizvodi od celuloze, navela je PKS i dodala da su se u prva četiri meseca iz Grčke najviše uvozili povrće i voće, gvožđe i čelik, kao i proizvodi za bojenje i štavljenje.


NIS počeo bušenje u Kaspijskom moru
Beograd -- Naftna industrija Srbije (NIS) počela je radove na prvoj bušotini u Kaspijskom moru u Turkmenistanu, prema ugovoru vrednom 19,5 miliona dolara.

Ugovor je NIS potpisao sa naftnom kompanijom "Dragon Oil" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopšteno je te naftne kompanije.

Rok trajanja ugovora je dve godine, tokom kojih je, uz pomoć bušaćeg postrojenja NIS-a, planirano bušenje najmanje sedam bušotina za potrebe eksploatacije nafte i gasa.

Taj ugovor, koji je potpisan krajem prošle godine, biće koristan za obe strane, navodi se u saopštenju.

Za kompaniju "Dragon Oil" to je najpovoljnija varijanta da zadovolji svoje tehničke potrebe, a za NIS je to najefikasniji način za korišćenje opreme kompanije, koja je tokom proteklih godinu dana mirovala u Turkmenistanu.

Blok naftnih servisa "NIS Naftagasa" obavlja čitav niz aktivnosti vezanih za geofizička istraživanja nalazišta nafte i gasa, bušenje i ispitivanje bušotina, kao i servisno opsluživanje procesa eksploatacije ugljovodonika, uključujući transportne, remontne i građevinske usluge, navodi se u saopštenju.


Tadić: Srbija biznis centar Balkana
Atina -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je grčke kompanije da investiraju u srpsku privredu, ističući da je Srbija poslovni centar zapadnog Balkana.

Srbija kao političko, ekonomsko i ekspertsko središte regiona ima izvanredne potencijale za razvoj, ekonomski prosperitet i sve vidove poslovnih inovacija, rekao je Tadić.

On je otvarajući sednicu Grčko-srpskog poslovnog foruma dodaje da Srbija pruža najveće pogodnosti za strana ulaganja.

"Srbija je dinamična, politički stabilna i ekonomski ambiciozna zemlja koja je spremna da se brzo integriše u EU - država koja će biti regionalni garant integrativnih procesa, bezbednosti i prosperiteta", izjavio je Tadić.

On je rekao da "Grčku i grčke kompanije Srbija doživljava kao strateškog ekonomskog partnera. Sa ukupnim investicijama od oko 2,2 milijarde evra, Grčka je jedan od vodećih investitora u Srbiji. Srbija vam i dalje nudi najbolje uslove za poslovanje u oblastima od značaja za grčke kompanije".

Predstavljajući razvojne planove Srbije i buduće pogodnosti za strane investicije, Tadić je istakao da se u Srbiji u ovom trenutku grade najduži mostovi u Evropi, da je u toku proces gasifikacije i da će u najskorijoj budućnosti biti završena mreža savremenih autoputeva.

Tako]e, Srbija, kao potpisnica CEFTA sporazuma i sporazuma o slobodnoj trgovini sa mnogim državama, prema Tadićevim rečima, nudi investitorima mogućnost plasmana na treća tržišta sa više desetina miliona stanovnika. Osvrćući se na ekonomsku i finansijsku krizu koja je pogodila sve države regiona, Tadić je istakao da lek protiv izazova krize mora biti regionalna solidarnost i saradnja.

"Sadašnja ekonomska kriza je izazov sa kojim moramo da se nosimo zajedno, ali u isto vreme ona pruža mogućnost da u praksi dokažemo prednosti regionalne saradnje i medjusobne povezanosti", poručio je Tadić.

"Verujemo da glavni preduslov za prevazilaženje krize razvoj ekonomske saradnje", rekao je Tadić.


Sednici Grčko-srpskog poslovnog saveta u Atini prisustvovali su predstavnici najznačajnijih poslovnih asocijacija i zvaničnici nekih od najvećih grčkih kompanija, kao i srpski minista trgovine Slobodan Milosavljević.

Srbija i Grčka od polovine ove decenije redovno održavaju godišnje poslovne forume preduzetnika, a me]udržavni Grčko-srpski poslovni savet funkcioniše od marta 2005.

O značaju rada Saveta i drugih aktivnosti u pravcu jačanja privredne saradnje Srbije i Grčke govori činjenica da ta zemalja, kako u Privrednoj komori Srbije navode , ostaje važan privredni partner Srbije, uprkos duzničkoj krizi koja je nanela veliku štetu ekonomiji te zemlje.

Grčka je sa više od dve milijarde evra uloženih u srpsku privredu jedan od najvećih stranih investitora u našoj zemlji, a vrlo bitno je što bezmalo polovina navedene sume predstavljaju grinfild investicije.

Predsednik Tadić će danas u Atini, gde boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti, razgovarati s predsednikom vlade Grčke Jorgosom Papandreuom.


NIS begins drilling in Caspian Sea
BELGRADE -- Serbian Oil Industry (NIS) has begun drilling at its first rig in the Caspian Sea in Turkmenistan, it has been announced.

This came in accordance with a contract signed with company Dragon Oil from the United Arab Emirates.

The contract worth USD 19.5mn was signed two years ago and NIS is planning on drilling on least seven locations for oil and gas exploitation.

“The contract is mutually useful since Dragon Oil has found the most favorable option to satisfy its technical needs, while NIS management has in the most successful way succeeded to ensure the use of the equipment which was not used last year,” said the statement.

NIS Naftagas is performing a series of activities concerning geophysical explorations of oil and gas deposits, drilling and testing, well as servicing of hydrocarbon exploitation process, including transport, overhaul and civil engineering services, said the company.

NIS, Serbia's former state-owned oil monopoly, is now majority-owned by Russia's Gazprom.


PABSEC assembly session in Belgrade
BELGRADE -- The 35th plenary session of the General Parliamentary Assembly of the Black Sea Economic Cooperation (PABSEC) will start at the Serbian parliament today.

Some 40 representatives of 12 parliaments of the Black Sea region will take part in the gathering, it has been announced in Belgrade.

Serbian Parliament Speaker Slavica Đukić-Dejanović will deliver the opening address, while a representative of the Greek embassy in Belgrade is also scheduled to read a welcoming speech by Greek Foreign Minister and Chairman of the Organization for Black Sea Economic Cooperation George Papandreou.

Besides Serbia, Albania, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Greece, Armenia, Moldova, Romania, Russia, Turkey and Ukraine will also take part in the session.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta