Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Energoprojekt" ostvaruje 85% polugodišnjeg plana
Beogradski holding "Energoprojekt" će u prvom polugođu 2010, prema očekivanoj prognozi poslovanja, realizovati 78,9 mil EUR ili 85% polugodišnjeg plana.

Za prvih šest meseci "Energoprojekt" je planirao zbirni konsolidovani prihod u zemlji i inostranstvu od 93,1 mil EUR, navodi se u informaciji o tekućem poslovanju generalnog direktora Vladana Pirivatrića, objavljenoj pred skupštinu akcionara 30. juna.

U oblasti energetike, ekologije i vodoprivrede za prvih šest meseci godine očekuje se ostvarenje zbirnog konsolidovanog prihoda od 21,2 mil EUR, što predstavlja 77% planiranog.

Na sektorima građevinarstva, infrastrukture i industrije računa se na konsolidovani prihod od 47,7 mil EUR odnosno 83% plana dok se u poslovanju ostalih društava očekuje konsolidovani prihod od 3,6 mil EUR, što je 8% više od planiranog.

"Energoprojekt holding", odnosno matično društvo, očekuje u prvom polugodištu nekonsolidovani prihod od 15 mil EUR, 11% veći od planiranog.

Ukupan konsolidovani prihod sistema "Energoprojekt" u zemlji i inostranstvu za celu 2010. godinu planiran je na 225,3 mil EUR.


Srbija na putu ka izlasku iz krize
Beograd -- Srbija pokazuje da je na dobrom putu ka izlazu iz krize, kaže zamenik rukovodioca u Evropskoj komisiji za proširenje Lars-Erik Forsberg.

On dodaje da je Srbija ispunila niz obaveza koje su bile neophodne da bi joj Evropska unija (EU) uplatila i drugu ratu pomoći za budžet od 50 miliona evra.

Forsberg je podsetio da je EU krajem prošle godine isplatila prvu ratu pomoći od 50 miliona evra, koja je dodeljenja pošto je Srbija ispunila postavljene zahteve.

On je izrazio očekivanje da će Unija imati na raspolaganju dovoljno novca, kako bi isplaćivanjem preostalih sredstava i dalje pomagala održavanju makroekonomske stabilnosti u našoj zemlji.

Odobrena sredstva bila su deo Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA), namenjena za pomoć zemljama koje teže tome da postanu članice Unije.

Forsberg je rekao da je bilo reči o tome bi EU mogla Srbiji dati i kredite kao makrofinansijsku pomoć, čija bi realizacija bila u veoma tesnoj sprezi sa odnosima između Srbije i MMF-a, a zavisila bi i od finansijskih potreba Srbije.

On je podsetio da se u budžetima zemalja Evropske unije vrše pooštrene mere i kontrola nad finansijama, pošto je uočeno da je "očigledno da pojedine članice EU imaju problem sa prevazilaženjem krize".

Forsberg je istakao da pojedini delovi Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije donose pravila o konkurenciji i drugu regulativu koja doprinosi stabilnosti tržišta, ocenjujući da će obaveze koje Srbija ima prema EU kroz taj sporazum biti veoma povoljne za stvaranje dobrog domaćeg tržišta.

On je rekao da će srpske kompanije morati da se suoče s tim da će na tržištu u budućnosti biti mnogo više konkurentnosti, ali da je takođe važno znati da će više jeftinijih evropskih proizvoda na srpskom tržištu biti od velike koristi ovdašnjim potrošačima.

Forsberg je takođe naglasio da bi Prelazni sporazum mogao biti dobra osnova za privlačenje investicija koje su Srbiji neophodne da bi povećala zaposlenost, ocenjujući da naša zemlja ima dobru geografsku pozicioniranost i dobro tržište za saradnju sa susedima.


Agrokor u Srbiji uložio 450 mil. €
Novi Sad -- Agrokor je u srpskim kompanijama u kojima ima većinski paket akcija do sada uložio oko 450 miliona evra, kaže vlasnik hrvatske kompanije Agrokor Ivica Todorić.

Todorić je dodao da je samo tokom prvih šest meseci ove godine Agrokor investirao oko 100 miliona evra.

"Mi godišnje u kompanijama u Srbiji ostvarujemo promet od 600 miliona evra, od čega je 40 miliona izvoz. Trenutno u Srbiji zapošljavamo oko 7.000 radnika, a naša težnja je da zaposlimo još ljudi", rekao je Todorić.

On kaže da "Srbija ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije. Zato je i naše strateško opredeljenje da investiramo toliko sredstava u naše kompanije u Srbiji".

Prema njegovim rečima, jedna od najvećih šansi Srbije je izvoz smrznutog voća i povrća, zbog čega je Agrokor od Frikoma stvorio jednu od najmodernijih fabrika te vrste u regionu, za koju se već sada interesuju mnoge multinacionalne kompanije.

Inače, Industrija ulja Dijamant iz Zrenjanina i „Dijamant agrar“ otvorili su farmu za tov junadi Planta u Futogu i otkupni centar za voće i povrće u Begeču, u koje je ukupno investirano oko 12 miliona evra.

Todorić, čiji je Agrokor većinski vlasnik uljare Dijamant, kaže da je u zrenjaninskoj uljari ove godine ukupno investirano 50 miliona evra u nove tehnologije i skladišne prostore i najavio da će investicije biti nastavljene i do kraja godine.

Farma junadi u Futogu je grinfild investicija, koja se prostire na 5,5 hektara zemlje. Njenim otvaranjem omogućena je proizvodnja oko 2.000 grla godišnje, čije će meso biti namenjeno domaćem i stranom tržištu.

Centar za otkup voća i povrća „Agro fruktus“ u Begeču ima 4.000 kvadratnih metara rashladnog prostora i u planu je da se u njemu dugoročno ugovara proizvodnja i otkup za celu Vojvodinu.

Prema najavi Ivice Todorića, u planu je da se u prvoj godini rada otkupi 25.000 tona voća i povrća u vrednosti većoj od dve milijarde dinara, koji će biti plasirani na domaće i inostrano tržište.


Akcionarima Tigra 20 RSD po akciji
Pirot -- Akcionarima korporacije Tigar biće isplaćena trećina dobiti iz 2009. koja je iznosila od 113,7 miliona dinara ili 19,84 dinara po akciji, na ime dividendi.

Skupština akcionara Tigra, kako je saopšteno iz te kompanije, je usvojila finansijski izveštaj i izveštaj o poslovanju za prošlu godinu.

Tigar je imao neto dobit od 113,68 miliona dinara od čega će 37,9 miliona, biti isplaćena akcionarima kao dividende.Preostali deo dobiti biće usmeren u neraspoređenu dobit koja može biti predmet raspodele u narednim godinama.

Prilikom usvajanja finansijskog izveštaja za 2009. godinu akcionarima je prezentovan izveštaj o poslovnim aktivnostima u prošloj godinu, u kojoj je kompanija, i pored globalne krize, nastavila započeti investicioni ciklus.

Predsednik kompanije Dragan Nikolić rekao je da su i u prošloj godini brojni timovi u kompaniji bili angažovani na ostvarenju ciljeva kompanije koji se odnose na stvaranje vrednosti, kako za zaposlene, tako i za vlasnike.

"Prioritet menadžment tima je i dalje razvoj sistema koji je održiv na dugi rok. Tokom prethodne godine, a slobodno mogu reći i u prvoj polovini 2010. napravili smo krupan korak u tom pravcu", rekao je Nikolić.

Akcija Tigra, sa A Listinga Beogradske berze, trenutno vredi 748 dinara prema maksimalnih 1.058 dinara iz septembra i minimalnih 586 dinara iz decembra 2009. godine. Tržišna kapitalizacija pirotskog proizvođača gumene obuće, tehničke gume i hemijskih proizvoda, dostiže 1,23 milijarde dinara.


SIEPA: Pregovara se o investicijama 80 stranih kompanija
Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin izjavio je danas (24. jun 2010. godine) da se vode pregovari o ulaganju 80 inostranih kompanija u Srbiju.

Laganin je na forumu "Planirajmo 2011" na Mokroj gori kazao da bi priliv od stranih investicije mogao da bude veći nego u 2009, kada je iznosio 2,4 mlrd USD.

On je kazao da su za ulaganju u Srbiju zainteresovane uglavnom kompanije iz evropskih zemalja koje nameravaju da investiraju u automobilsku, mašinsku, tekstilnu, drvnu inudstriju i poljoprivredu.

Laganin je naglasio da je interes Srbije da što više stranih investicija bude u nerazvijenim područjima, za šta su investitorima obezbeđeni i podsticaji.

Generalni direktor cementare "Lafarge" u Beočinu Kostin Bork kazao je da u Srbiji postoji sve što je potrebno da bi strani investitori uspešno poslovali.

Bork je naveo da su prednosti Srbije geografski položaj, stabilana politička situacija, približavanje Evropskoj uniji, dobra, ali stara industrijska baza, kvaltetni tehnički i ljudski resusri i solidan bankarski sektor.


Minister: EUR 22bn for infrastructure
BELGRADE -- The highway sections between Novi Sad and Horgoš, and Subotica and Kelebija are priority projects that are to be completed by the end of 2010.

This is according to Serbian Minister for Infrastructure Milutin Mrkonjić, who spoke on Wednesday in Belgrade, during the presentation of the General Transport Master Plan for Serbia.

The plan envisages a EUR 22.18bn investment in traffic infrastructure in the next 17 years, Mrkonjić said.

The document was adopted by the National Council for Infrastructure last week.

Mrkonjić underlined that "Serbia was presented with a master plan" that includes road, railroad, air and water transport projects, "in keeping with European standards".

"By integrating Serbia into the European transport network, we create the conditions that Serbia need in order to become a European country," said he.

The presentation at the Palace of Serbia was attended by EU Delegation in Serbia chief Vincent Deger, Serbian Deputy PMs Jovan Krkobabić and Ivica Dačić, Director of the government EU Integration Office Milica Delević, representatives of the World Bank and the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), ambassadors of EU member states and other officials.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta