Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Subvencije agraru do kraja jula
Svilajinac -- Ministarstvo poljoprivrede će dati naloge za isplatu regresa po hektaru obradive površine, kako bi do kraja jula svi poljoprivrednici dobili tu subvenciju.

U saopštenju se ističe da je u protekla dva meseca, Ministarstvo poljoprivrede isplatilo oko 4,5 milijarde dinara.

To predstavlja realizaciju više od polovine ukupno podnetih zahteva podnetih od kada je počeo prijem zahteva za regres po hektaru obradive površine od 14.000 dinara.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin kaže i da će država poljoprivrednicima na razne načine pomoći da saniraju štete od poplava.

Kada je reč o štetama od poplava, ministar Dragin je naveo da je "Vlada odobrila sredstva koja će pomoći opštinama da saniraju štete od poplava i velikih padavina".

"Ministarstvo će svim poljoprivrednicima, koji su imali štetu preko 30 odsto i gde je proglašena elementarna nepogoda, otpisati plaćanje zakupnine za državno zamljište u procentu štete i biće oslobodjeni plaćanja vodoprivrednih naknada", rekao je Dragin.

Pored toga Ministarstvo je preduzelo mere da za jesen obezbedi poljoprivrednicima dovoljne količine subvencionisanih mineralnih đubriva, zaključio je Dragin.


Meser: Moguća gradnja topionice
Bor -- Nemačka kompanija Meser je saopštila da je moguća izgradnja nove topionice bakra u Boru u skladu sa evropskim standardima.

U toj kompaniji kažu da to podrazumeva i izgradnju nove fabrike kiseonika, koja bi pratila i potrebe nove topionice većeg kapaciteta.

Rok za završetak topionice kojom će se obezbediti ekonomski isplativa proizvodnja i čistiji vazduh je 36 meseci.

Meser je Fabriku kiseonika, koja je nekada poslovala u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, kupio 2009. godine za 2,5 miliona dolara.

Meser je saopštio da dnevno proizvodi 100 tona gasovitog kiseonika, kao i azot za potrebe RTB-a Bor. "Investirali smo u četiri velika rezervoara za kiseonik, a na lokaciji se nalazi i prodajni centar za sve vrste tehničkih gasova", naveli su u toj nemačkoj kompaniji.

Meser Tehnogas je vodeća kompanija za proizvodnju i prodaju industrijskih i medicinskih gasova i opreme za sečenje i zavarivanje.

Podsetimo, predstavnici RTB-a i kanadske kompanije SNC Lavalin potpisali su 10. juna u Boru ugovor o izgradnji Topionice i nove fabrike sumporne kiseline u vrednosti od 175 miliona evra. Novac za izgradnju - 135 miliona evra obezbedjen je iz kredita kanadske izvozne banke EDC, a ostalih 40 miliona obezbedili su RTB Bor i država.


Srbija zanimljiva investitorima
Beograd -- Srbija i dalje privlači pažnju potencijalnih stranih ulagača, tako da državni zvaničnici ove godine očekuju oko dve milijarde evra stranih investicija.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da cilj Srbije treba da bude borba za veće zapošljavanje, kroz smanjenje birokratije i stimulisanje investitora da dođu.

Bez obzira na činjenicu da razvijene zemlje sveta još nisu počele da se oporavljaju od posledica globalne krize i što su mnogi investitori oprezni u ulaganju kapitala,

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) istovremeno prognozira da bi najveći deo stranih ulaganja trebalo da dođe od švedske Ikee, austrijskog "Vaker Nojsona" i velikog broja kooperanata Fijata.

Prošle nedelje novi direktor SIEPA Božidar Laganin je rekao da sada oko 80 stranih kompanija iskazuje veliko interesovanje da ulaže u projekte širom Srbije.

Očekivana suma od dve milijarde evra mogla bi da bude uvećana za još oko jednu i po milijardu evra, koliko očekuje ministarka finansija Diana Dragutinović od prodaje državnog udela u Telekomu Srbija, ukoliko se ta transakcija realizuje do kraja godine.

U ovoj godini, najveći priliv investicija u Srbiji se očekuje u automobilsku industriju, odnosno od auto-komponentaša, koji će opsluživati delovima fabriku Fijata u Kragujevcu i izvoziti na strana tržišta i što je najvažnije, uposliće veliki broj lokalnih radnika.

U automobilskoj branši u Srbiji sada posluje 86 kompanija, od kojih su trećina strane - najviše iz Slovenije, Nemačke i Italije. Prema zvaničnim podacima, u 2008. godini ukupan prihod u automobilskoj industriji iznosio je 900 miliona evra i od nje živi oko 150.000 ljudi u Srbiji.

Strani investitori se interesuju i za ulaganja u druge oblasti privrede, kao što je proizvodnja građevinskog materijala, hotelijerstvo, proizvodnju električne energije, tekstilnu industriju i proizvodnju hrane, ali i dalje skreću pažnju na komplikovane procedure i suvišno administriranje za dobijanje potrebnih dozvola.


"Panasonic to have factory in town"
SVILAJNAC -- Panasonic will "start working" in Svilajnac by mid-October, and it also announced that it will build a new factory there, says Economy Minister Mlađan Dinkić.

He explained that Panasonic would first rent a plant from German company REUM and then build its own new factory in this central Serbian town.

The Economy Ministry has at the same time announced that positions for new engineers will open up in July.

The minister said yesterday as he was visiting that town that he was convinced that other leading global companies in the field of electronics would follow suit, "and recognize Serbia as a favorable destination for their investments".


Year-on-year inflation under 4 pct
BELGRADE -- The current rise in retail prices confirms the National Bank of Serbia (NBS) forecast that year-on-year inflation will stay under four percent in June.

This is according to a statement from the central bank issued in Belgrade this Wednesday which also adds that inflation was below the lower limit of the allowed deviation from the target.

In June, retail prices were up 6.4 percent from a year ago.

The NBS targets consumer prices and not retail prices, as is common international practice because this index is a better indicator of how inflation affects consumption, the central bank stated.

The NBS set the target inflation for 2010 at six plus-minus two percent.


Unemployment rate reaches 19.2 pct
BELGRADE -- The unemployment rate in Serbia in April amounted to 19.2 percent, showed the Labor Force Survey.

The survey was conducted by the Statistical Office, and was published in Belgrade on Wednesday.

The unemployment rate in central Serbia amounted to 20.6 percent, in Vojvodina to 20.9 percent while in Belgrade it reached 14.0 percent.

The April 2010 unemployment rate increased by 3.6 percent if compared to April 2009, and compared to October 2009, it was up by 2.6 percent.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta