Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PSP Farman gradi veliki kompleks
Kompanija PSP Farman od septembra ove godine započeće izgradnju višenamenskog poslovno-stambenog kompleksa na Novom Beogradu ukupne površine od oko 150.000 metara kvadratnih u koji će biti investirano oko 170 miliona evra. To će biti najveća investicija ove godine u Srbiji, najavio je juče kopredsednik te kompanije Branislav Grujić.
Završetak izgradnje planira se 2013. godine i već je poznato da će cena kvadratnog metra stambenog prostora biti oko 2.000 evra, a poslovni prostor će koštati oko 3.000 evra po metru kvadratnom i to bez poreza na dodatu vrednost, a kako je naglasio Grujić, 90 odsto tih stanova biće dostupno srednjoj klasi stanovništva. Investitor tog objekta, osim PSP Farmana, biće i pojedini strani investicioni fondovi i banke, a projektovanje je povereno jednoj firmi iz Londona. Grujić je rekao da je projektovanje započeto pre dve godine, a sam proces pribavljanja neophodnih dozvola trajao je oko 14 meseci, što je na nivou svetskog proseka za ovakvu vrstu objekta. Budući stambeno-poslovni centar biće izgrađen u Bloku 65 na parceli od oko tri hektara. Nov centar biće karakterističan i po kuli od 39 spratova visokoj 145 metara.


Spoljnotrgovinski deficit smanjen za 11,4 odsto
Spoljnotrgovinski deficit u prvih pet meseci ove godine bio je 2,82 milijarde dolara, što je 11,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopštio je juče Republički zavod za statistiku.
Od januara do maja Srbija je izvezla robu u vrednosti od 3,59 milijardi dolara, što čini povećanje od 20,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 6,42 milijarde dolara, što je povećanje od četiri odsto. U prvih pet meseci Srbija je imala značajnu stopu rasta izvoza, koja je pre svega, rezultat izvoza proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i izvoza poljoprivrednih proizvoda. Na rezultate izvoza i uvoza u ovom periodu određeni uticaj je imalo i slabljenje dinara.


Kriza smanjila broj radnih mesta
Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u aprilu ove godine bila 19,2 odsto, što je za 3,6 odsto više nego istog meseca prošle godine, saopšteno je juče iz Republičkog zavoda za statisitku. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi koju je RZS juče objavio, a tokom koje je ispitano čak 20.616 stanovnika iz 7.000 domaćinstava, stopa nezaposlenosti je najviša u Vojvodini (20,9 odsto), potom u centralnoj Srbiji (20,6 odsto), dok je u Beogradu najniža i iznosi svega 14 odsto.

Veći je procenat nezaposlenosti među ženama (20,1 odsto), dok je u Srbiji u aprilu 2010. bez posla bilo 18,6 odsto radno aktivnih muškaraca. Iako je prethodnih godina stopa nezaposlenosti rasla godišnje po jedan odsto u proseku, a u poslednjih godinu dana se popela za čak 3,6 odsto ovaj podatak, smatraju ekonomisti, ne bi trebalo shvatiti naročito dramatično.

- Svuda u svetu je taj procenat sada veći nego što je bio, osim možda u Kini. Nezaposlenost je zbog krize svuda veća i ako pogledate videćete da je tako i u Španiji, Grčkoj, Slovačkoj, ne samo kod nas - kaže za Danas ekonomista Miroslav Zdravković.

On napominje da se postavlja i pitanje verodostojnosti podatka, koji svakako treba uzeti „s dozom rezerve“.

- Naravno da je veća nezaposlenost kada je od oktobra 2008. do danas otpušteno oko 170.000 ljudi. Uvek je problem sa tim anketama uzorak koji se uzima i koji god da je uvek je manje merodavan u odnosu na podatke koji mogu da se dobiju u Poreskoj upravi - ističe Zdravković.

On napominje da će taj trend da se nastavi gotovo sigurno dok „ne stignemo do dna“, odnosno do momenta u kom više nema ko da se otpusti. „To može da traje do kraja godine, sledećeg proleća ili leta, sve dok ne počnu da se otvaraju nova radna mesta“, naglašava Zdravković.

Potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković kaže za naš list da je ovaj podatak porazan i alarm za državu da konačno nešto učini. „Svakodnevno se otpuštaju radnici, šalju se na plaćene odmore, nema normalnog ambijenta. Mislim da Vlada mora da se uozbilji jer se stalno priča o nekim aferama, a stanje je dovedeno gotovo do socijalnog rata“, napominje Vuković. Umesto da se olakša privrednicima tako što će smanjiti porezi na doprinose država, ističe Vuković, gleda kroz prste i dozvoljava da stotine hiljada ljudi radi na crno. „To nigde ne vodi. Moramo svi jednako da poštujemo zakone, da plaćamo poreze, ali sve mi izgleda kao da ovde neko želi da zaradi ogroman kapital na uštrb ovih generacija“, naglašava Vuković, dodajući da je ovaj u svetu davno prevaziđeni neoliberalni koncept neizdrživ i da je Srbija trenutno daleko od socijalne i društveno odgovorne države.

U Anketi se procenjuje da je bez posla više od 570.000 osoba. Stopa zaposlenosti je u istom periodu bila 38,1 odsto i ona je bila najveća u Beogradu (39,6). Uz zaposlenost u poslednjih godinu dana smanjio se i rad na crno. Tako je stopa neformalne zaposlenosti u aprilu bila za 2,7 odsto manja nego aprila 2009. ili 0,8 odsto manja nego u oktobru iste godine.

U evropskom vrhu

Kriza je uticala na to da Srbija ne bude izuzetak, pa je osim kod nas stopa nezaposlenosti ovog proleća veća nego prošle godine i u većini zemalja Evropske unije. Letonija je na čelu liste zemalja EU sa najvećom stopom nezaposlenosti od 22,5 odsto, u Španiji je 19,7 odsto, a veliki pad zaposlenosti za svega nekoliko meseci zabeležen je u Slovačkoj (14,1 odsto). Prema podacima Eurostata Grčka je imala stopu nezaposlenosti u decembru 2009. od 10,3 odsto, a jedine dve zemlje EU koje beleže pad stope nezaposlenosti su Malta (7) i Nemačka (7,1).


U Srbiji u junu bez inflacije
Inflacija u Srbiji je u prvoj polovini 2010. godine bila 5,2%, objavio je danas (30. jun 2010. godine) Republički zavod za statistiku (RZS).

Cene na malo robe i usluga u junu su u proseku ostale na istom nivou kao u prethodnom mesecu, a u odnosu na jun 2009. godine su povećane za 6,4%.

U junu su na istom nivou, kao u maju, ostali i troškovi života, dok je su od početka godine ti troški porasli za 3,9%.

Troškovi života u junu ove godine bili su 3,7% veći nego u istom mesecu 2009. godine, navodi se u saopštenju RSZ.

Razlika između inflacije i troškova života, ističe RSZ, posledica je različitog uticaja rasta cena pojedinih proizvoda na formiranje tih indeksa.


Rast BDP u prvom tromesečju 2010. godine 0,6%
Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom tromesečju ove godine iznosio je 0,6%, objavio je danas (30. juna 3010. godine) Republički zavod za statistiku.

Najveći doprinos stopi rasta BDP od 0,6% u prvom kvartalu imaju sektori saobraćaja, finansijskog posredovanja i prerađivačke industrije.

Negativan doprinos stopi rasta BDP imali su sektor trgovine, sektor građevinarstva, sektor proizvodnje električne energije, gasa i vode i sektor hotela i restorana.

Prema procenama Ministarstva finansija, vrednost BDP Srbije u 2009. godini bila je 2.953 milijarde dinara ili 31,5 mlrd EUR. U 2009. godini pad BDP je bio 3%.

U prvom kvartalu 2010. najvechi rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru saobraćaja 8,6%, sektoru finansijskog posredovanja 6,3%, sektoru vađenja ruda i kamena 4% i sektoru prerađivačke industrije 2%.

Pad je zabeležen u sektoru hotela i restorana 14,1%, sektoru građevinarstva 12%, u sektoru trgovine 6,8%, sektoru proizvodnje električne energije, gasa i vode 4,1% i sektoru ostalih usluga 0,2%.

Podaci RZS Srbije o BDP se odnose na Srbiju bez Kosova i Metohije.


Unemployment rate reaches 19.2 pct
The unemployment rate in Serbia in April amounted to 19.2 percent, showed the Labor Force Survey.

The survey was conducted by the Statistical Office, and was published in Belgrade on Wednesday.

The unemployment rate in central Serbia amounted to 20.6 percent, in Vojvodina to 20.9 percent while in Belgrade it reached 14.0 percent.

The April 2010 unemployment rate increased by 3.6 percent if compared to April 2009, and compared to October 2009, it was up by 2.6 percent.


Year-on-year inflation under 4 pct
The current rise in retail prices confirms the National Bank of Serbia (NBS) forecast that year-on-year inflation will stay under four percent in June.

This is according to a statement from the central bank issued in Belgrade this Wednesday which also adds that inflation was below the lower limit of the allowed deviation from the target.

In June, retail prices were up 6.4 percent from a year ago.

The NBS targets consumer prices and not retail prices, as is common international practice because this index is a better indicator of how inflation affects consumption, the central bank stated.

The NBS set the target inflation for 2010 at six plus-minus two percent.


"Panasonic to have factory in town"
Panasonic will "start working" in Svilajnac by mid-October, and it also announced that it will build a new factory there, says Economy Minister Mlađan Dinkić.

He explained that Panasonic would first rent a plant from German company REUM and then build its own new factory in this central Serbian town.

The Economy Ministry has at the same time announced that positions for new engineers will open up in July.

The minister said yesterday as he was visiting that town that he was convinced that other leading global companies in the field of electronics would follow suit, "and recognize Serbia as a favorable destination for their investments".


Italian Omniapack builds foil and packaging factory in Zrenjanin
The representatives of the city of Zrenjanin and Italian company Omniapack signed a sales contract yesterday (June 29, 2010) in Zrenjanin on construction of a foil and packaging factory in Industrial zone Bagljas.

The first sales contract in Zrenjanin after the Law on Planning and Construction was put in effect in September 2009 was signed by Mayor Dr. Mileta Mihajlov, City Development Directorate Director Branislav Knežević, and Omniapack CEO Michele Belotto.

The buyer promised to pay about 20 million dinars for the building parcel at 27,000 square meters, in the location that is largely equipped with infrastructure. The buyer should also provide additional RSD 7,144,000 for the building land organization costs.

Belotto announced at the press conference that the foil and packaging factory would be built during the next year and that the production would start in 2012. According to the investor's announcements, the factory in Zrenjanin will employ about 50 workers, while the production will be intended for domestic market.

Omniapack Ltd. already has production units in Novi Bečej.


Messer announced possibility of construction of new copper smelter in Bor
German company Messer announced yesterday (June 29, 2010) that it was possible that a new copper smelter in Bor would be built in accordance with European standards, which implied construction of a new oxygen factory that would satisfy the needs of the new smelter with greater capacity.

The deadline for completion of the smelter that will provide economically profitable production and cleaner air is 36 months.

Messer bought the Oxygen factory, which used to be a part of Mining Smelter Basin (RTB) Bor, in 2009 for USD 2.5m.

Stefan Messer, the owner of that German company, and Ernst Bode, the regional director for southeast Europe, visited the Oxygen factory yesterday and talked with RTB Bor CEO Blagoje Spaskovski and Smelter Director Milan Dejanovski about their joint plans.

Messer announced that the factory daily produced 100 tonnes of gaseous oxygen and nitrogen for the needs of RTB Bor.

- We have invested in four large oxygen reservoirs, and there is also a retail center for all kinds of technical gases in the location - said the people in that German company.

Messer Tehnogas is the leading company in production and sale of industrial and medical gases and cutting and welding equipment.

The representatives of RTB and Canadian company SNC Lavalin signed on June 10 in Bor an agreement on construction of a smelter and new sulfuric acid factory worth 175 million euros.
The money for construction - 135 million euros, has been provided from the loan of Canadian export bank EDC, while RTB Bor and the state have provided remaining 40 million euros.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta