Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Na vidiku prvi poslovi - Privrednici iz Italije merkaju staropazovačke industrijske zone
Od početka januara do kraja maja Srbija je izvezla robu za 2,66 milijardi evra, što je za 18,1 odsto više nego u prethodnoj godini. Grupa od pedesetak privrednika iz Italije sa vlasnicima više firmi i kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiji obišla je četiri industrijske zone u Staroj Pazovi.

Ova sremska opština pokazala je spremnost u pružanju najpovoljnijih uslova za ulaganja obezbeđenjem pogodnih lokacija, kao i dobijanje svih neophodnih dozvola u roku od nedelju dana, a ne fali ni kvalifikovanih radnika za posao.

- Deset slobodnih hektara industrijske zone u Staroj Pazovi sigurno je danas najatraktivnija lokacija za ulaganja u Srbiji biudući da je udaljena samo 22 kilometra od beogradske opštine Zemun, a 32 od Novog Sada - kaže predsednik opštine Goran Jović, dodajući da se odavde može veoma brzo obaviti transport robe i ljudi, železničkim, drumskim, rečnim ili vazdušnim saobraćajem, jer se na udaljenosti od samo petnaestak kilometara nalazi aerodrom "Nikola Tesla".

Privrednici iz Italije pokazali su veliko interesovanje zbog cena zemljišta u industrijskim zonama pošto se radi o lokacijama kompletno infrastrukturno opremljenim i odmah spremnim za počinjanje posla.

Proizvodni kapaciteti u četiri industrijske zone u poslednjih desetak godina neprestano se šire. Gostima iz Italije bila je najatraktivnija lokacija u Novoj Pazovi sa sedamdesetak proizvodnih pogona. Zadovoljni onim što su videli italijanski privrednici su obećali brz povratak u Pazovu oko konkretnih dogovora i započinjanja posla. Prvi poslovi su zapravo na vidiku, a Italijani su pokazali veliko interesovanje za poslovnu saradnju sa MS "Miloš plast" i "TIM sistem".


Businessmen from Italy in Visit of the Industrial Zones in Stara Pazova
A group of fifty businessmen from Italy, the owners of several firms and companies interested in investing in Serbia, visited four industrial areas in Stara Pazova.

This Srem Municipality showed its readiness to provide the most favorable conditions for investments by providing convenient locations, as well as obtaining all necessary permits within a week, and there are also the qualified employees for the work.

- The area of ten hectares of free industrial zone in Stara Pazova is certainly today the most attractive location for investment in Serbia since it located just 22 kilometers from the Belgrade Municipality of Zemun, and 32 from Novi Sad - says Mayor Goran Jovic, adding that the transport of goods and people could be done from here very quickly by rail, road, river or air transport, because the airport "Nikola Tesla" is located at a distance of only fifteen kilometers.

Businessmen from Italy showed great interest because of the price of land in industrial zones, because the sites are equipped by complete infrastructure sites and immediately ready to start work.

Production capacity in the four industrial zones in the last ten years continuously spread. The guests from Italy were the most attracted by the location in Nova Pazova with seventy manufacturing plants. Satisfied with what they saw Italian businessmen have promised a quick return to Pazova for the specific agreement and start of work. The first contacts have been made and Italians have shown great interest in business cooperation with MS, "Milos Plast" and "Team System".


Spoljni dug Srbije smanjen zbog kursnih razlika
Spoljni dug Srbije dostigao je na kraju aprila 30,99 milijardi dolara, što je za 5,5 odsto manje nego krajem 2009. godine, a za 0,6 odsto više nego prethodnog meseca, navedeno je u biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Do izvesnog smanjenja ukupnog spoljnog duga došlo je, ne zbog prestanka zaduživanja države i privatnog sektora, odnosno izmirivanja finansijskih obaveza bez ulaženja u nove kreditne aranžmane, već usled jačanja dolara u odnosu na evro, naveli su u IZIT-u.

Upravo zbog kursnih razlika je i registrovano redukovanje spoljnog duga Srbije u aprilu prema stanju s kraja prošle godine.

Posmatrano u evrima, spoljni dug zemlje porastao je na kraju aprila, u odnosu na kraj 2009, za oko tri odsto, a prema stanju s kraja marta za 0,9 procenata.


U Nepričavi kod Lajkovca počeli radovi na Koridoru 11
Ministarstvo za infrastrukturu saopštilo je danas da su u Nepričavi kod Lajkovca počeli radovi na izgradnji Koridora 11, čija je vrednost osam milijardi i 650 miliona dinara.Deonica od Lajkovca do Uba duga je 12,5 kilometara i deo je budućeg autoputa Beograd - Južni Jadran, a radove izvodi konzorcijum domaćih firmi koji čine "Preduzeće za puteve Beograd", "Putevi Užice" i "Planum".


Biće angažovani i lokalni podizvođači, a rok za završetak radova je oktobar 2011.
"Ovaj Koridor je značajan jer ide kroz Centralnu Srbiju, bitan je za Republiku Srpsku i rasterećuje Ibarsku magistralu. Takođe, ovaj projekat je izuzetno važan jer su angažovane domaće firme, domaći resursi, što doprinosi oporavku domaće privrede" izjavio je tim povodom ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, navodi se u saopštenju.


Državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu zadužen za Koridor 11 Jovica Zarkula kazao je da je lokacija kod Lajkovca odabrana jer je već urađena propratna dokumentacija i obavljena eksproprijacija zemljišta.


Takođe, radi se o delu Ibarske magistrale koji je najopterećeniji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta