Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Junska inflacija u Srbiji 0,4% - Najviše poskupelo obrazovanje
Inflacija u Srbiji u junu bila je 0,4%, mereno metodologijom Evropske unije, saopštio je danas (12. jul 2010. godine) Republički zavod za statistiku Srbije (RZS).

Kako je saopštio zavod (www.stat.gov.rs), u prvoj polovini 2010. godine potrošačke cene su porasle za 4,5%, a inflacija na godišnjem nivou u junu je bila 4,2%.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

U junu su najviše poskupeli obrazovanje - 5,6%. Cena stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva, kako navodi RZS, poskupele su za 0,8%, a zdravstvene usluge za 0,7%.

Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje, kao i transport poskupeli su u proseku za po 0,5%. Alkoholna pića, duvan, odeća i obuća poskupeli su u junu u proseku za 0,4%.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi se u saopštenju RZS Srbije.


Turci grade puteve po Srbiji - Potpisani sporazumi o izgradnji dve deonice na Koridoru 11 i rekonstr
Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović potpisala je danas (12. jul 2010. godine) nekoliko bilateralnih sporazuma sa predstavnicima Turske i njenih građevinskih preduzeća koji će omogućiti saradnju u oblasti izgradnje autoputeva u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo za NIP.

Sporazumi predviđaju saradnju Srbije sa turskim kompanijama u obezbeđivanju sredstava za izgradnju saobraćajnica i zajedničko sprovođenje projekata.

Potpisan je Memorandum o razumevanju u realizaciji izgradnje deonica autoputa Beograd-Južni Jadran (Koridor 11) od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege, kao i Okvirni sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije državnog puta M8 od Novog Pazara do
Aljinovića.

Sporazumi o saradnji u izgradnji autoputeva u Srbiji su, kako se navodi u saopštenju, jedan od konkretnih rezultata posete turske državne delegacije koju predvodi premijer Turske Redžep Tajip Erdogan.

Turskoj kompaniji "Kolin insat", koja je ranije iskazala interesovanje za uključivanje u izgradnju prve deonice Koridora, prudružiće se i druge turske građevinske firme zainteresovane za izgradnju deonica Ljig-Čačak i Čačak-Požega, ali i za druge deonice.

Izgradnjom magistralnog puta M8, kako je saopštilo Ministarstvo za NIP, Srbija će dobiti modernu saobraćajnicu koja će činiti vezu sa Koridorom 11 i biti deo projekta umrežavanja Srbije autoputevima.

Za finansiranje tog projekta iz budžeta Srbije biće izdvojeno 15% potrebnih sredstava, dok će 85% biti finansirano iz zajma koji će od Exim banke obezbediti Vlada Turske.

Međudržavnim sporazumom je predviđeno da u radovima učestvuje najmanje 45% domaćih građevinskih firmi, koliko bi bilo i učešće domaće opreme.

Vlade Srbije i Turske popisale su 26. oktobra 2009. godine u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta