Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
HR: Beograd jeftiniji od Zagreba
Zagreb -- Životni standard stanovnika Zagreba i Beograda skoro je identičan po paritetu kupovne moći, pišu mediji u Hrvatskoj i dodaju da su cene u Beogradu znatno niže.

Mediji navode da iako Zagrepčani imaju dva pute veće plate, cene osnovnih životnih namirnica u glavnom gradu Srbije su dva puta niže nego u Zagrebu, tako da zbog mnogo jeftinije hrane i ugostiteljskih i taksi usluga, Srbija postaje meka za vikend-turiste.

Pišući o cenama u dve metropole hrvatski listovi ukazuju da Zagrepčani imaju prosečnu platu od oko 6.400 kuna ili 880 evra, a Beograđani 402 evra. I dok su cene nekretnina, ili brendirane luksuznije robe zbog inflacije i pada kursa dinara možda i veće nego u Zagrebu, cene hrane, knjiga, cigareta, dnevnih novina i režijskih troškova, još uvek su daleko niže.

Tako je vekna hleba jeftinija tri kune (oko 0,40 evra) po vekni, mleko oko kunu i po (oko 0,20 evra) , šećer dve kune (oko 0,27 evra), a boca suncokretovog ulja, deset komada jaja ili brašno za oko 2,5 kune manje (0,35 evra). Novine u Beogradu su jeftinije pet kuna (oko 0,7 evra), a paklica cigareta deset kuna (oko 1,4 evra), a za oko 0,2 evra jeftinija je čak i tramvajska karta iako je vožnja najužim centrom Zagreba besplatna. Beogradjani izdvajaju i dosta manje para za režije.

Budžet Zagreba za ovu godinu iznosi 1,5 milijardi evra, dok Beograd ima budžet od 739,6 miliona evra. Zagreb je svoj razvoj zadnjih godina finansirao velikim kreditima, a tako šta Beograd tek čeka, ističu hrvatski mediji.

Jer, kako navode, u Srbiji su najavljeni veliki infrastrukturni projekti, kao što su gradnja nekoliko važnih mostova i podzemne železnice, što Zagreb još uvek ne planira, iako se o metrou ili lakošinskoj železnici govori već više od pola veka.

Po podacima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zagrebu ima 36.826 nezaposlenih, dok srpska Nacionalna služba za zapošljavanje izveštava da u Beogradu ima 96.690 nezaposlenih.

Goran Bakula, ekonomski analitičar Nezavisnih hrvatskih sindikata, tvrdi da je Zagreb u Jugoslaviji uvek imao veći standard i veće cene u odnosu na Beograd, pre svega, prehrambenih proizvoda.

On tvrdi da je razlika u platama zadnjih godina značajno smanjena, a cene prehrambenih proizvoda i nekih usluga daleko su jeftinije u Beogradu, kaže Bakula.

S druge strane, ekonomski analitičar Miroslav Kovačević tvrdi da Zagreb još ima daleko bolji standard od Beograda, ali da Beograd u niskoj startnoj osnovi i velikom potencijalu za ulaganja ima priliku da i dalje podiže svoj standard, za razliku od Zagreba u kome su već prisutni svi evropski trgovački lanci i banke.
 
---------------------------------------------------------------------

Beograd je zbog svojih niskih cena za Zagrepčane postao prava meka za vikend-turiste iz Slovenije i Hrvatske, a ove godine na to je dodatno uticala i kursna razlika, jer se za evro može dobiti više dinara, što je podstaknulo i šoping građana Hrvatske u Srbiju. Velike razlike u cenama pojedinih roba i usluga, od cigareta do usluga auto-servisa, ili stomatoloških usluga, privlače građane Hrvatske, pre svega, one koji žive uz granicu i čija je prosečna plata manja nego u Zagrebu.


Mišković prodaje sav posao u Srbiji
Beograd -- Miroslav Mišković ne prodaje samo Delta Maksi već želi da proda što veći deo Delta holdinga, nakon čega bi svoje poslovanje postepeno izmestio iz Srbije.

Belgijski trgovinski gigant Delez zainteresovan je za Delta Maksi, ali dugovanja domaćeg lanca dobavljačima će uticati na iznos koji bi mogao da dobije Mišković, tvrdi izvor Blica i ističe da je to sada "upravo stvar pregovora u koje Mišković želi da uključi celu kompaniju kako bi povećao vrednost celog posla".

"Maksi, koji trenutno ima monopolski položaj na tržištu ne bi mogao da računa na taj položaj u budućnosti, ali činjenica je da bi Delez kupio najveći trgovinski lanac koji bi mogao mnogo bolje da proda za kratko vreme", tvrdi sagovornik Blica upućen u pregovore oko prodaje najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji.

Trenutno na stolu su dve opcije - veći iznos Miškoviću, koji bi morao da namiri dugove prema dobavljačima i drugi po kome za daleko manji iznos Delez kupuje Deltu, ali izmiruje obaveze prema dobavljačima. Zbog toga niko nije spreman da govori o konačnoj vrednosti posla, ali niko ne demantuje da je reč o stotinama miliona evra.

Zbog toga što Mišković trenutno pokušava da vidi šta može da proda Belgijancima, važan je i sukob oko Jugohemije u kojoj vlasnički udeo ima i Milka Forcan, bivša potpredsednica kompanije. Upućeni tvrde da je sukob izbio upravo zato što Mišković želi da postigne što bolju cenu za Delta holding i nije spreman da deli kolač od prodaje. Na slučaju Jugohemije želi Forcanovoj da pokaže šta će se dogoditi ako bude polagala bilo kakva prava na udeo u Delta Maksiju.

Međutim, Forcanova je već najavila kontratužbu, što upućeni tvrde da je znak da nekadašnja najbliža Miškovićeva saradnica veruje u svoje dobre veze sa vrhom vlasti u Srbiji i da shodno tome veruje da će dobro proći u sukobu sa najbogatijim čovekom u Srbiji.


Termoelektrane na čekanju do 2013.
Beograd -- Projekat za dve termoelektrane prelazi dve milijarde evra. Potencijalni partneri su tražili produženje roka pa se ponude očekuju tek u oktobru.

Strateški partneri za gradnju obrenovačkih termoelektrana “Nikola Tesla B3” i “Kolubara B” i termoelektrane-toplane u Novom Sadu trebalo bi da dostave ponude do jeseni, a potom i da se konačno odredi ko će graditi energetske kapacitete vredne više od dve milijarde evra.

Tenderi za obrenovačke elektrane, ukupne snage 1.400 megavata, već su se odužili. Kako objašnjava Dragomir Marković, generalni direktor EPS, potencijalni partneri tražili su produženje roka i najranije u oktobru bi moglo da se očekuje i dostavljanje ponuda.

"Za TENT B zainteresovani su ČEZ, italijanski “Edison” i nemački RWE, a za Kolubaru ČEZ i “Edison”, kaže Marković.

Za TE-TO “Novi Sad” zainteresovane su četiri kompanije, i to ruska “Optima grupa”, slovački “PPC enerdži”, italijanski “Edison” i srpska firma ćerka “Holdinga slovenskih elektrana” iz Slovenije.

Prema rečima Markovića, vrednost projekata u dve TE prevazilazi onu od pre četiri godine, i sada je od dve do 2,5 milijardi evra, dok je za TE-TO u Novom Sadu 250 miliona evra. U svim projektima EPS bi bio manjinski partner sa 49 odsto vlasništva.

Rok za podnošenje ponuda za novosadsku elektranu je 1. oktobar, a očekuje se da će pregovori sa izabranim strateškim partnerom početi već u decembru. Investicija je procenjena na oko 250 miliona evra, a zbog kašnjenja izvesno je da će završetak radova biti produžen na 2013. godinu.
 
-------------------------------------------------------------------
 
Nemci i Italijani posle osnivanja zajedničkog preduzeća EPS i italijanske “Seći energije” za gradnju 10 malih HE na Ibru, uskoro se očekuje i zajednička firma sa nemačkim RWE. U toku je izrada studija izvodljivosti za zajedničke projekte sa Nemcima, i to “Đerdap 3” i HE na Velikoj Moravi. Sa nemačkom kompanijom bi trebalo da se grade i HE na Gornjoj Drini, ali saglasnost na ove projekte treba da da Republika Srpska.


Iz Zemuna autobusi nove generacije - "Ikarbus" menja poslovnu strategiju
Nakon nekoliko godina uspona, rasta proizvodnje i dobrih izvoznih rezultata, čak i u zemlje Evropske unije, "Ikarbus" je zadesila najpre neuspela privatizacija, a zatim i velika kriza koja je uzdrmala temelje nekada najvećeg proizvođača autobusa na Balkanu.

Nove gazde, ruski vlasnici, za godinu dana upravljanja fabrikom nisu uspeli da prodaju nijedan autobus. Nezadovoljni radnici pokrenuli su lavinu protesta i štrajkova, a zbog neispunjavanja ugovornih obaveza Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor sa "Avtodetalom" iz Uljanovska. Većinsko vlasništvo je opet u rukama Akcijskog fonda.

Pesimizam je dodatno podstaknut nakon neuspelih pregovora države sa italijanskom fabrikom "Bredamenarinibus", koja je bila zainteresovana za zakup proizvodnih kapaciteta.

Međutim, Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije prepoznali su značaj "Ikarbusa", pa je novim merama otvoren prostor za novi život poznate zemunske fabrike.

- Ušli smo u proces restrukturiranja, poverioci će se namiriti iz sredstava od prodaje viška imovine preduzeća, kao i iz tekuće proizvodnje. Takođe, država je sprovela program rešavanja tehnološkog viška po kome je blizu 400 radnika napustilo fabriku. Broj zaposlenih sveli smo na optimalnih 300, podmladili smo kadar i sada imamo dobre uslove za novi početak. Jer, autobuse nismo zaboravili da pravimo - kaže Aleksandar Vićentić, v.d. generalnog direktora.

"Ikarbusu", ali i ostalim domaćim proizvođačima, ide naruku i uredba Vlade o subvencionisanoj kupovini autobusa. Subvencija od 20 posto za dizel motore generacije Euro 4 i Euro 5, i 30 posto za gasne i hibridne motore.

- Početkom aprila sa "Veoliom", poznatom međunarodnom prevozničkom kompanijom, ugovorili smo prodaju 15 gradskih autobusa, od čega tri sa Euro 4, a 12 sa Euro 5 motorom, uz obavezu da isporučimo i sedam autobusa koje im dugujemo od ranije. Proizvodnja ovih autobusa je počela, paralelno radimo i dva prototipska vozila, a pregovaramo i o novim poslovima. Sve u svemu, sa optimizmom dočekujemo vreme pred nama - zaključuje Vićentić.

Proizvodili i avione

Istorija "Ikarbusa" satkana je od novih početaka. Fabriku su rušili nemački okupatori, bombardovali saveznici, komunisti joj oduzeli proizvodnju aviona..."Ikarbus" je uspeo da se oporavi i nakon sankcija kojima je posebno bio pogođen, a po svemu sudeći prebrodiće i prvu neuspešnu privatizaciju.


"Agrokor" ipak ne kupuje "Carnex"
Hrvatski koncern "Agrokor" saopštio je juče (19. jul 2010. godine) da nije u procesu kupovine odnosno preuzimanja mesne industrije "Carnex" iz Srbije.

"Agrokor nije u procesu kupovine, odnosno preuzimanja kompanije "Carnex". "Carnex" je naš partner s kojim imamo dugogodišnju poslovnu saradnju te kako smo prisutni i delujemo u istoj industriji, a i jedan smo od kupaca njihove robe, logično je da imamo poslovnu komunikaciju", naveli su iz "Agrokora", komentarišući medijske napise o tome da se "Agrokor" sprema da preuzme "Carnex".

Izvršna potpredsednica hrvatske kompanije "Agrokor" Ljerka Puljić izjavila je za hrvatski "Poslovni dnevnik" da su u tom preduzeću imali kontakte sa vlasnicima "Carnex", povodom navodne kupovine tog srpskog preduzeća.

Ona je za hrvatski "Poslovni dnevnik" najpre kratko kazala "samo istražujemo", a potom ipak otkrila da su u "Agrokoru" imali kontakte sa vlasnicima "Carnex".

Puljić je, takođe "dodala da Pokrajinska Vlada (Vojvodine) "Agrokoru" nudi da preuzme još dve posrnule kompanije - "Servo Mihalj" iz Zrenjanina, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio najveći poljoprivredni kombinat, i mesnu industriju "29 novembar" iz Subotice".

Ona je podsetila i "da je dosadašnji investicioni ciklus "Agrokora", vredan 450 mil EUR, najbolja legitimacija koncerna o dugoročnim namerama na susednom tržištu" i odbila da dalje otkriva detalje vezane za taj mogući poslovni aranžman.


Former manager blocks Delta company
BELGRADE -- A former top associate of Delta Holding owner Miroslav Mišković has one of his companies blocked, it has emerged.

Milka Forcan acted in her role as the Jugohemija company Board of Directors chairwoman to issue a bill of exchange worth EUR 5mn last week against Delta Star, blocking the company`s account.

It is believed that Mišković responded to this by filing charges against Forcan several days later.

The prosecution announced in Belgrade that Delta Star was officially suing Forcan for abuse of office.

Although there were rumors about conflicts between Mišković and Forcan, who left the company recently, it only recently became public, with the planned sale of Delta`s Maxi retail chain unit, and a large amount of money coming into play.

This is the first time since Mišković established his private business empire in 1991 that one of his companies has had its account blocked.

Jugohemija collected its EUR 5mn 17 days ago, which immediately blocked Delta Star’s account.

The charges against Forcan came on Thursday of last week, the same day it was announced that Belgian Louis Delhaize Group was interested in buying a 50 percent stake in Delta Maxi.

According to the data of the Serbian Business Registers Agency (APR), 60 percent of Delta Star shares is owned by Mišković, while the remaining 40 percent belong to the Form Communication company, which is registered in the U.S. state of Delaware, under off-shore terms.

Media have been speculating that the company is in fact owned by Forcan’s family.

Forcan’s sister and father, as Jugohemija managers, and her husband Branko Forcan, are also involved in the conflict with Mišković.

It also emerged that Forcan’s husband was one of the leading managers during the time Delta was established, and it is speculated that he is now asking for his share if Delta Maxi is sold.

According to Belgrade daily Večernje Novosti, in the early days of building his empire, Miškvić gave his closest associates a nine-percent share each,

However, B92 has had insight into official documents in Serbia and Cyprus which state that the sole owner of Delta Maxi is Cyprus-based company Hemslade Trading Ltd., which is 100 percent-owned by Mišković.

Meanwhile, Dragomir Janković of the European Enterprise Institute (EEI) from Brussels thinks that the Belgian company will not enter into the announced deal if there are any ownership disputes over the retail chain.

Delta Maxi was established ten years ago and it significantly expanded its sales network by taking over former retail chains Pekabeta and C Market in Serbia.

Although several companies were interested in buying Maxi, Brussels-based Louis Delhaize Group has proved to be the most serious contender, said reports.


Pensioners to receive bonuses in September
BELGRADE -- Ruling Pensioner Party (PUPS) MP group chief Momo Čolaković says all pensioners with income up to RSD 15,000 (some EUR 140) "will receive aid in September".

This aid will come in the shape of RSD 5,000 (EUR 48) one-time bonuses.

In an interview for the national broadcaster RTS, Čolaković said that the total amount of money from the budget spent in this way will reach RSD 2bn (EUR 19mn).

According to him, RSD 5,000 will be allocated to each of the approximately 400,000 most vulnerable pensioners in Serbia.

Asked about the changes to the Law on Pension and Disability Insurance, he said that the government prepared a draft law and forwarded it to the parliament. He also expressed hope that the bill will be in parliament on October 1.


IMF warns about unfreezing wages
BELGRADE -- IMF representative to Serbia Bogdan Lissovolik stated on Tuesday that Serbia should not unfreeze salaries and pensions.

He specified that this should not happen before the expiry of the stand-by arrangement with the IMF in April 2011.

Lissovolik underlined at a round table in the Chamber of Commerce in Belgrade that it should be taken into account that freezing of salaries and incomes hits the most vulnerable citizens, and that therefore social aid should be increased.

He pointed out that current consumption is the main area in which Serbia should introduce reforms because compared to new EU members, it has larger number of employees in the public sector and more funds allocated for salaries and pensions.

Lissovolik underscored that the freezing of salaries and pensions in Serbia contributed to control of the budget deficit, in spite of all that happened at the financial market due to the crisis.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta