Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Evro blizu 105 dinara, "nema brige"
Beograd -- Dinar danas nastavlja da slabi prema evru i to za jednu paru ili 0,01 odsto, tako da zvanični srednji kurs evra iznosi 104,9115 dinara.

To je novi istorijski minimum domaće valute prema evru. Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 za evro.

NBS u utorak nije intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu, a od početka godine prodala je ukupno 1,496 milijardi evra da bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa i podstakla promet na deviznom tržištu.

U menjačnicama evro se prodaje od 105,50 do 105,80 dinara, a otkuplljuje po 104 do 104,20 dinara. Kod banaka je evropska valuta već je premašila 107 dinara, ali nadležne to mnogo ne brine, dok se jedino sekiraju građani sa kreditima i privreda. NBS je u poslednjih nedelju dana pustila da kurs plovi, a intervenisala je samo jednom sa 20 miliona evra.

"Oscilacije kursa su neminovne za očuvanje stabilne i niske inflacije i zadržaće se i u doglednoj budućnost. Njihov negativan uticaj na stanovništvo i privredu može se, međutim, ograničiti korišćenjem nekih finansijskih instrumenata, kao što je terminska kupovina deviza", rekao je Bojan Marković, viceguverner NBS.

Prema rečima Markovića, za sada samo 14 od 35 banaka na svojim internet stranicama navodi da ima instrumente zaštite od deviznog rizika. Ispod pet odsto iznosi udeo terminskih transakcija u međubankarskoj trgovini, a to je sigurno manje od potreba naše privrede za tom vrstom zaštite. Zbog nedovoljne konkurencije u ponudi, dešava se da je cena i najjednostavnijih mogućnosti zaštite od deviznog rizika, kao što su terminski ugovori, previsoka, što odvraća preduzeća od njihovog češćeg korišćenja.

"Ono što terminski ugovor pruža jeste izvesnost i on omogućava lakše pravljenje poslovnih planova i kalkulacija i fiksiranje budućeg plaćanja u bilo kojoj valuti po unapred poznatom kursu. Na primer, ako bismo danas zaključili običan terminski ugovor, u decembru 2010. bismo mogli da kupimo ili da prodamo evre po kursu od oko 108 dinara, bez obzira na to koliko će stvarno on iznositi krajem godine. Taj ugovor bi razočarao kupce evra ako bi kurs u decembru bio 102 dinara, a s druge strane bi ih oduševio ako bi dostigao 110 dinara za evro", kaže on.
 
---------------------------------------------------------------------
 
Centralna banka ranije je objavila da su njene devizne rezerve u junu smanjene za 238,1 miliona evra i na kraju tog meseca iznosile su oko 10,5 milijardi evra. Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku juna imala je prodaja deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od oko 421 miliona evra.


Krizne mere ostaju, nove na jesen
Beograd -- Postojeće antikrizne mere koje primenjuje Vlada Srbije neće biti ukidane sve dok privredni rast značajnije ne pređe dva odsto BDP.

Dakle, mere ostaju na snazi dok se rast približi se projekcije koja je planirana za narednu godinu, a to je rast privredne aktivnosti od bar tri odsto, pišu Novosti.

Ovo se odnosi i na privremeni uveden porez na impulse mobilne telefonije, a za koji se pretpostavljalo da bi mogao biti ukinut od jeseni.

Uz to, na jesen nas čeka i novi paket antikriznih mera, ali i Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji bi, kako se najavljuje, trebalo da umanji političke apetite pred predizbornu, 2011. godinu.

Skupština je, da podsetimo, nedavno donela i krizni paket zakona, a čiji je cilj bio da se svaka naredna najava globalnih ekonomskih problema u Srbiji sačeka bez većih potresa.

Kako kažu u Nemanjinoj 11, subvencionisani krediti za privredu i stanovništvo još imaju svoju funkciju, ali je plan da se, verovatno od početka naredne godine, značajnije smanji ova vrsta direktne pomoći države.

U Vladi postoje podosta suprotstavljenih mišljenja. Jer, za razliku od ministra ekonomije Mlađana Dinkića koji veruje da je upravo to put za veću produktivnost, privredni rast i ministarka finansija Diana Dragutinović veruje, a taj stav deli i MMF, da lagalno treba napuštati subvencije i da je važno skoncentrisati se na poboljšanje privrednog ambijenta i otvaranje novih radnih mesta.

Kada je likvidnost firmi u pitanju, u Vladi Srbije su, kako nam je rečeno, u potpunosti svesni da bi ukidanje subvencionisanih kredita za likvidnost u ovom momentu, bilo samo kontraproduktivno.


Somborska metaloprerađivačka firma "Bane" prodaje imovinu
Skupština akcionara somborske Metaloprerađivačke industrije "Bane" u likvidaciji, firme koja je u srećna vremena zapošljavala i do 3.000 Somboraca, odlučila je, na predlog Marine Nestorović, likvidacione upravnice, da trenutno postojeća imovina fabrike ode na prodaju kako bi se namirila nagomilana potraživanja.

Ukupni dugovi preduzeća sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom do kraja prošle godine iznose 4,3 mil EUR, od kojih samo na kamate otpada skoro 700.000 EUR. Prema informacijama iz ovog preduzeća koje je prošle godine otišlo u likvidaciju, za deo njene imovine zainteresovana je bugarska firma "Sonico", koja je ponudila je 1,7 mil EUR za kupovinu nekretnine na Staparskom putu.

- Zbog toga sam pozvala pojedinačno svih 700 poverilaca kako bi sa njima pokušali postići vansudsko poravnanje, pri čemu bi se svaki poverilac morao odreći dela svojih potraživanja - kaže likvidaciona upravnica u "Banetu" Marina Nestorović, koja dodaje da bi se na ovaj način svim radnicima mogle isplatiti zaostale plate i povezati radni staž.

Pored nekada zaposlenih u "Banetu" i radnicima "Trgotursa", bivšem zavisnom preduzeću koje je otišlo u stečaj 2007. mogao bi se povezati radni staž i isplatiti osnovni dug od 54 miliona dinara, a na osnovu jemstva. Namirila bi se i Poreska uprava i krediti kod banaka, bez kamate.

Po njenim rečima, dogovor svih poverilaca mogao bi da dovede do prihvatljivog rešenja, u najvećem delu isplate poverilaca i održavanja poslednje Skupštine akcionara na kojoj bi se Metaloprerađivačka industrija "Bane" kao pravni subjekt ugasio. U protivnom, uveo bi se stečaj.

- Nekretnina na Staparskom putu je pod hipotekom banke, livnica u Kljajićevu pod hipotekom Poreske uprave, a jedna manja nekretnina, takođe u Kljajićevu pod hipotekom je Vojvođanske banke - kaže Nestorovićeva, koja upozorava da u slučaju otvaranja stečaja ove nekretnine ne bi ušle u stečajnu masu, koju bi u tom slučaju činila samo oprema, čija bi prodaja bila dostatna samo za "pokrivanje" manjeg dela potraživanja.

Dodatni argument za prodaju pogona "Baneta" na Staparskom putu upravo bugarskom "Sonicu" je svakako i činjenica da ova firma, takođe metaloprerađivačka, ima nameru da obnovi tradicionalnu proizvodnju brava i građevinskog okova u Somboru, što bi uposlilo jedan broj brodnika koji su trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.


Stranci kupuju "smederevce" - Novi sertifikati za proizvođača šporeta "Milan Blagojević"
Do kraja godine fabrika "Milan Blagojević" iz Smedereva, očekuje prodaju od oko 100.000 šporeta od čega će polovina biti plasirana u inostranstvo. Ovo se, pre svega očekuje zbog dobijenih sertifikata, koji garantuju kvalitet popularnih smederevskih šporeta, saopštio je "Invej", u čijem sastavu posluje proizvođač iz Smedereva.

- Sprovedena je sertifikacija i dobijen je "CE znak" za kvalitet koji je neophodan preduslov da bi se bilo koji proizvod pojavio na tržištu Evropske unije – rekla je Sofija Stančić, generalni direktor "Milana Blagojevića" iz Smedereva.

Osim "CE znaka", dobijeni su UL standard za američko i "GOST R" za rusko tržiste, kao i najnoviji nemački standard "BimschV1" (DIN Plus) koji je komplemetaran sa još nekoliko "EKO" standarda u zapadnoj Evropi ("Artikel 15"-Austrija i "Anex 1" Francuska).

Usvajanje ovih standarda pružilo je priliku da se proizvodi iz smederevske farbike nađu na mnogim novim tržištima, pa se tako srpski šporeti iz Smedereva traže u Nemačkoj (prodato 4.000 jedinica), Austriji, Holandiji, Estoniji, Finskoj, SAD, a ove godine su plasirani proizvodi na ruskom i švedskom tržištu, navedeno je u saopštenju.

- Fabrika "Milan Blagojević" iz Smedereva je proizvođač sa tradicijom dugom 87 godina.
Sinonim za kvalitet i pouzdanost na celoj terotoriji bivše Jugoslavije i u regionu je štednjak na čvrsto gorivo , čuveni "smederevac", koji je generacijama donosio toplinu u mnogim seoskim i gradskim domovima – rekla je Stančić i daodala da je "izuzetnim zalaganjem konstruktora, uz minimalna ulaganja,"Milan Blagojević" uspeo da u rekordnom roku proizvode prilagodi strogim zahtevima novih standarda propisanim na evropskim i svetskim tržištima".


"Delta Holding not up for sale"
BELGRADE -- There are no plans to sell Delta Holding, but there have been negotiations to sell a minority stake in Delta Maxi.

Maxi is Serbia's largest privately owned company's retail branch.

The goal of the negotiations is to introduce a strategic partner and accelerate the development of Delta Maxi, Tanjug reported.

The statement from the company came on Tuesday amid controversy surrounding the actions of one of its former top managers, who had the account of another subsidiary, Delta Star, blocked.

Media reported that there were ongoing negotiations with Delhaize from Belgium to sell a majority share of Delta Holding, including Delta Maxi.

Delta Maxi is currently the largest retail chain in Serbia, which owns some 500 retail units throughout Serbia, Bulgaria, Montenegro and Bosnia-Herzegovina.

According the company, Delta Maxi expects EUR 1.74bn in revenues this year.


"EUR 500mn for Serbian Danube projects"
BELGRADE -- The EC has included a Serbian project for renewing the Danube-Tisa-Danube river system and waste water processing in Belgrade in its Danube Strategy draft .

This decision, made by the European Commission, was announced in Belgrade on Tuesday by Serbia's Deputy Prime Minister Božidar Đelić. He added that the projects would receive EUR 500mn in funding.

Đelić headed a Serbian delegation during talks with representatives of the European Commission and Danube states on development projects in the areas of transportation, the economy, ecology, culture and tourism and European Corridor 7.

An international conference on the Danube will be held in Belgrade this September. The conference will be opened by European Commissioner for Regional Policy Johannes Hahn and European Investment Bank president Philippe Maystadt, Đelić added.

Đelić stressed that the Danube-Tisa-Danube system renewal project together with the Belgrade waste water processing project and others could receive EU funding as soon as 2013.

The most important thing is, that by becoming a part of the Danube Strategy, Serbia will be presented with the opportunity to draw several billion euros for Danube-related projects in Serbia in the EU's next budget period from 2014-2020.

The EU will adopt the final version of the Danube Strategy in December.

The Serbian delegation presented a project for the construction of a multipurpose Danube river hub in Serbia to the European Commission, which, if built, will be the biggest port on the Danube between Constanza and Vienna, and a converging point for rail, road and air traffic routes.


Jat Airways, Airbus revive 11-year-old contract
LONDON -- Serbian national air carrier Jat Airways and Airbus aircraft manufacturer signed a letter of intent in London on Tuesday.

This is seen as the first step in fulfilling an aircraft purchase contract signed 11 years ago, Jat General Director Srđan Radovanović explained for Tanjug news agency.

Jat Airways signed a USD 580mn contract to buy eight Airbus aircraft in 1998. They deposited a USD 23.5mn advance, but then discovered that the contract would not have been profitable for the Serbian company, so the issue was left unresolved for years.

Radovanović stated that the two companies "have found common ground and moved on".

"The letter of intent will be followed by other steps to more or less fulfill the old contract," said the Jat director.

Airbus Vice President for East Europe Andreas Kramer told Tanjug that the company was pleased with the fleet modernization agreement reached with Jat.

Airbus puts a lot of emphasis on Serbia and Jat and believes there is great future for both, said Kramer, adding that the company was very happy to be able to help modernize the Jat fleet.

"The Tuesday agreement is a kind of a working program to determine the way in which to approach the issue and adapt the old contract to the present situation," Kramer explained.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta