Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Energoprojekt gradi u Kazahstanu
Beograd -- Energoprojekt Visokogradnja i kazahstanski TOO Kaspijen fud zaključili su ugovor o projektovanju i izgradnji rezidencijalnog kompleksa i vinarije u Kazahstanu.

Energoprojekt će biti izvođač radova vrednosti 14 miliona evra na kompleksu i vinariji u gradu Sarijagašu dok je TOO Kaspijen fud investitor gradnje.

Kompleks i vinarija imaće površinu od gotovo 13.000 kvadratnih metara, navodi se u saopštenju na sajtu Beogradske berze i dodaje da je rok za realizaciju projekta oktobar sledeće godine.

Energoprojekt Visokogradnja je jedna od zavisnih kompanija beogradskog Energoprojekt holdinga [ENHL] kao matične kompanije.

Akcijama Energoprojekt holdinga trguje se na Beogradskoj berzi od 2001. a od sredine 2007. Energoprojekt je na A Listingu srpskog tržišta kapitala.

Od jutros akcija Energoprojekta na Berzi košta 890 dinara prema maksimalnih u poslednjih godinu dana 1.140 iz septembra i minimalnih 700 dinara iz jula prošle godine.


Počinje gradnja 43 male HE u Srbiji
Beograd -- Opština Ljubovija i beogradska kompanija "Eko-energoinženjering" gradiće na području te opštine 43 male hidroelektrane, čija je vrednost oko 25 miliona evra.

Kada budu završene, te elektrane će, prema pisanju časopisa "kWh", proizvoditi oko 50 miliona kilovat-časova električne energije godišnje, od čega će opštini Ljubovija pripasti tri odsto te proizvodnje.

U ovoj godini biće završene prve dve hidroelektrane na reci Ljuboviji, a na osnovu urađenog master plana predviđeno je da ukupna snaga 43 male hidroelektrane u opštini Ljubovija iznosi 12 megavata.

Generalni direktor "Eko-energoinženjeringa“ Zoran Mojić rekao je da je mesto Azbukovica u toj opštini idealno za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije i da je lokalna samouprava u tome prepoznala svoj interes.

Ugovor za izgradnju tih hidrolektana potpisali su krajem juna predstavnici opštine LJubovija i kompanije "Eko-energoinženjering".


Velburi gradi vetropark kod Pančeva
Beograd -- Kompanija “Velburi” planira da izgradi vetropark kod Pančeva. Investicija bi mogla da iznosi oko 220 miliona evra.

"Srbija je veoma atraktivna za ulaganja u iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, ali mora se unapređivati zakonski okvir", kaže Slađana Brajović, direktor kompanije “Velburi”,

Ona ukazuje na to da je trenutno najveći problem povezan sa efektima svetske ekonomske krize, jer su mnoge moćne kompanije iz ove oblasti po izbijanju krize promenile strateška opredeljenja i dramatično smanjile planove za ulaganja van Evropske unije.

Kompanija “Velburi” planira da izgradi vetropark “Bela Anta”, a ako bi se instalisalo 120 megavata snage, investicija bi bila oko 220 miliona evra.

Sagovornica ukazuje i da je u sektoru obnovljivih izvora energije u Srbiji veliki broj nedovoljno iskusnih stranih kompanija i investicionih fondova. Ona smatra i da državne institucije i ministarstva treba da uvedu strože kriterijume u izdavanju mišljenja i dozvola.


SIEPA: U Srbiji 2 mlrd. USD ulaganja
Beograd -- Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) očekuje da će ove godine Srbija privući dve milijarde dolara direktnih stranih investicija.

"S obzirom na taj iznos realno je očekivati da će se tokom 2010. godine u Srbiju sliti oko dve milijarde dolara", kazao je on ali je dodao da je nezahvalno davati prognoze priliva ulaganja u vreme krize jer multinacionalne kompanije često menjaju investicione planove.

Zvanične projekcije su proteklih godina bile potcenjene ili precenjene zbog pozitivnog ili negativnog ishoda krupnih transakcija, kazao je Ćurčin i naveo primere neočekivano velike investicije Pepsiko koja je kupila Marbo produkt i neuspeh tendera za prodaju Galenike.

"Ostvarenje plana stranih ulaganja u 2010. najviše zavisi od prodaje Telekoma Srbije, ali i realizacije planova za modernizaciju postrojenja Naftne industrije Srbije, rekonstrukciju pogona Zastave u Kragujevcu i tendera za izgradnju novih blokova u dve termoelektrane", kazao je on.

Ćurčin je ocenio da bi iznos od dve milijarde dolara investicija mogao da bude premašen ukoliko se investicioni projekti nastave planiranom dinamikom i dodaju grinfild investicije, dolazak Fijatovih dobavljača i očekivano ulaganje kompanije Ikea, kao i ulaganja u bankarstvo, trgovinu i nekretnine.


AIK banka traži stečaj u Fidelinki
Beograd -- Niška AIK banka je kao jedan od poverilaca subotičke Fidelinke podnela zahtev za pokretanje stečaja u toj kompaniji.

Fidelinka, koja se bavi proizvodnjom brašna i testenina, je bila decenijama jedna od najuspešnijih subotičkih firmi, a posle privatizacije cena pojedinačne akcije na berzi je pala sa oko 4.500 dinara na 160 dinara.

Stečajni upravnik Zoran Stojanović je kazao da je kompanija Fidelinka matično preduzeće u okviru kojeg posluje desetak ćerki-firmi, čije poslovanje nije ugroženo.

"Ukupno dugovanje preduzeća prema podacima Narodne banke Srbije je nešto više od 600 miliona dinara, a detaljnije informacije još uvek nisam u mogućnosti da dam", rekao je Stojanović.

Prvo poverilačko ročiste zakazano je za 16. septembar. Tada će se odlučiti o daljem toku stečajnog postupka, odnosno biće doneta odluka o donošenju plana reorganizacije firme ili, eventualno, o proglašenju bankrostva.

Stojanović je kazao da je sa sudijom Ilonom Stajić ušao u preduzeće i da još uvek nema sve informacije. On je istakao da još nije doneo odluku šta će biti sa radnicima, navodeći da je prerano za takve odluku i da prema zakonu radnici ne moraju dobiti otkaz u stečajnom postupku.

Član gradskog veća zadužen za privredu Laslo Karai, ocenio je da sudbina Fidelinke može ozbiljno da ugrozi privrednu situaciju u gradu i da će grad učiniti sve da bude što manje štete i po grad i po radnike.

Na pitanje zašto grad reaguje tek sada kada je godinama bilo jasno da vrednost preduzeća pada, Karai je odgovorio da to nije u nadležnosti lokalne samouprave.


"Tuš" ipak dolazi u Vranje?
Vranje -- Slovenački trgovinski lanac "Tuš" će najkasnije za dva meseca početi izgradnju velikog i modernog marketa u Vranju. Tako bar očekuju u ovom gradu.

Time će biti razrešena skoro trogodišnja neizvesnost za Vranjance koju je prouzrokovala ekonomska kriza.

U tom objektu će, prema prvim procenama, biti zaposleno stotinu radnika.

Slovenci su, naime, o tome pre pet dana pismom zvanično obavestili gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića i zatražili sastanak sa čelnicima grada do 15. avgusta, na kome će biti utvrđene sve pojedinosti ovog posla, koji treba da bude najveća investicija u Vranju u poslednjih četiri-pet godina.

Ovaj veliki trgovinski lanac iz Ljubljane zakupio je pre tri godine jednu od najatraktivnijih lokacija u Vranju i na opšte zadovoljstvo lokalne vlasti, a posebno građana Vranja i juga Srbije, najavio da će za godinu dana tu sagraditi super moderan market.

Ugovorom koji je pre tri godine potpisan sa gradonačelnikom Vranja, "Tuš" je zakupio lokaciju od 3,6 hektara neposredno pored fabrike "Alfa plam", za koju je odmah u gradski budžet uplatio 122 miliona dinara.

Istim ugovorom se ovaj veliki trgovinski lanac obavezao da će, povrh toga, svakog meseca, za svaki kvadratni metar zemljišta, plaćati 4,26 dinara, što znači da će u siromašni gradski budžet mesečno dolaziti novih 145.000 dinara.


Dunker seli proizvodnju u Srbiju
Beograd -- Nemačka kompanija "Dunker" svoju proizvodnju električnih motora sigurno će prebaciti u Srbiju do kraja godine i to u Suboticu.

Tamo već postoji kompletna infrastruktura u proizvodnoj hali površine oko 1.400 metara kvadratnih, prenela je Delegacija nemačke privrede za Srbiju i Crnu Goru iz Beograda.

Nemački lokalni list "Badiše Cajtung" piše da je direktor kompanije "Dunker" Nikolaus Gref rekao da je odlučujući argument za ovakvu odluku predstavlja upravo velika razlika u platnom bilansu između Srbije i Nemačke.

Kao prednost pri premeštanju proizvodnje, Gref je naveo olakšavajuću okolnost da drugi investitor u Subotici, firma "Triton", gde Nemci nameravaju da presele svoje pogone, već poseduje kompletnu infrastrukturu za "Dunker" motore.

"Veoma brzo će biti omogućeno korišćenje oko 1.400 kvadratnih metara proizvodnog prostora pod krovom. Pri tome, naročito je naglašeno da grad Subotica pripada slobodnoj trgovinskoj zoni, sa čime budući izvoz iz Srbije, i pored toga što ona nije član Evropske Unije, neće biti dodatno opterećena carinskim troškovima", piše "Badiše Cajtung".

Time će Srbija, koja u Evropi, ali i Nemačkoj sve više biva prepoznatljiva kao dobra proizvodna lokacija, uskoro dobiti novog nemačkog investitora čija će proizvodnja, u najvećem, biti usmerena ka izvoznim poslovima.

U pomenutom novinskom članku, koji je svojim brojnim nemačkim čitaocima širom sveta prenela i Delegacija nemačke privrede za Srbiju i Crnu Goru, navedeno je da je Subotica sa svojih 150.000 stanovnika univerzitetski grad na krajnjem severu Srbije u blizini madjarske granice, koja već godinama ima proizvodnju elektromotora.

Gref je na kraju članka u nemačkim lokalnim novinama naveo da zbog te činjenice uopšte ne sumnja da će u Subotici naći dobre kvalifikovane saradnike i najavio da će "Dunker" do kraja godine u tom vojvodjanskom gradu zaposliti 40 novih radnika.

Bilten "Nova tržišta jugoistočne Evrope", u izdanju Delegacije nemačke privrede za Srbiju i Crnu Goru, u svom majskom izdanju pisao je opširno upravo o investicionim mogućnostima u region Subotice.

Glavni urednik ovog biltena, koji se distribuira na više od 300 nemačkih privrednih institucija širom sveta, Milan Vučković, naveo je da će stranice ubuduće biti posvećene i drugim lokalnim samoupravama koje imaju konkretne investicione mogućnosti i projekte.


New central bank chief takes over
BELGRADE -- Former National Bank (NBS) Governor Radovan Jelašić on Thursday in Belgrade officially handed over his duties to newly elected Governor Dejan Šoškić.

In a brief statement to the press, Šoškić said that the NBS gained renown as a credible and stable institution thanks to his predecessor.

He said that some of his priorities will be increasing trust in the domestic currency dinar and fine adjustments of monetary system, including new legislation and coordination with European regulations.

The NBS will also cooperate with state institutions in providing incentives to exports, savings and investments and in changing economic structure.

The central bank will play an active role to that end in keeping with the law, he said.

Jelašić expressed his conviction that his successor will pursue the reforms of the monetary and banking systems in Serbia.


New historic low for Serbian currency
BELGRADE -- Despite the central bank intervention and a one-day recovery on Thursday, the Serbian dinar (RSD) has weakened against the euro again on Friday.

The dinar lost 0.25 percent of its value today, thus setting the official middle exchange rate at a new historic record low of RSD 106.2256 for one euro.

The central bank sold EUR 20mn at the interbank foreign exchange market on Thursday to ease excessive daily volatility of the dinar exchange rate. Since the beginning of 2010, the NBS sold a total of EUR 1.647bn, inclusive of yesterday's intervention.


Serbia, Slovenia, Croatia in railway deal
BELGRADE -- Serbia's Infrastructure Minister Milutin Mrkonjić will sign an agreement on forming a joint railway company with his Slovenia and Croat counterparts.

The three countries' ministers agreed at Brdo pri Kranju, Slovenia, recently to form a railway alliance in order to make transport more efficient and profitable, and shorten the trip from Ljubljana to Istanbul from 57 to 35 hours.

The three officials said that such a company would be the right way to eliminate all the current weaknesses of the three railway systems, such as complicated and slow procedures at border crossings that is the procedures of customs, phyto-sanitary and veterinary control.

The three officials have formed a group of railway experts whose task will be to realize the agreement.

The new company will be established in Ljubljana in keeping with EU standards, said announcements.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta