Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uvoz počinje ozbiljnije da raste
Izvoz prethodnih meseci beleži dinamičan rast, a povećana je i proizvodnja u izvoznim sektorima industrije, saopšteno je juče prilikom predstavljanja mesečnika Makroekonomske analize i trendovi, uz ocenu da su to pozitivne tendencije jer je rast izvoza presudan za rast industrijske proizvodnje i BDP.
Prema rečima urednika MAT-a Stojana Stamenkovića, nastavlja se uzlet izvoza, ali se uspostavlja i rastuća tendencija uvoza. Stamenković je istakao da je uvoz oživeo, a ta tendencija bi, sudeći po prihodima od carina i PDV-a na uvoz, u junu mogla biti pojačana. On je ocenio i da je vladin program subvencionisanih kredita za građane dao rezultate i u podsticaju domaće proizvodnje, ali i u podsticaju uvoza trajnih potrošnih dobara. Da li će se inflacija do kraja godine ubrzati zavisiće pre svega od cena pod kontrolom države, odnosno od toga kako će se kretati svetska cena nafte i da li će biti poskupljenja struje, a zatim i od poljoprivrednog roda, koji će uticati na formiranje cene hrane, istakao je Stamenković. Govoreći o kretanju kursa dinara, Stamenković je istakao da banke deo slobodnog novca, koji ostane neiskorišćen usled smanjenja kreditne aktivnosti, usmeravaju u kupovinu evra, čime doprinose proširenju tražnje za devizama. Banke polaze od toga da bi se kurs evra u narednim mesecima mogao dalje povećavati i pretpostavljaju da će na razlici između nabavnog i budućeg prodajnog kursa, ostvariti dobit koju gube zbog smanjenog kreditiranja privrede, naveo je Stamenković.


"Galenika" otvara predstavništvo u Albaniji
Farmaceutska kompanija "Galenika" najavila je danas (6.jul 201. godine) da će do kraja godine otvoriti predstavništvo u Albaniji i registrovati na tom tržištu još 43 nova preparata.

Kako je saopšteno, "Galeniku" je posetio ministar zdravlja Albanije Petrit Vasili i ambasador Albanije u Srbiji Špetim Gausi (Shpetim Gaushi) sa delegacijom Ministarstva zdravlja Srbije, a zaključeno je da je tržište Albanije, gde "Galenika" već ima devet registrovanih pereparata, otvoreno za farmaceutske proizvode te kompanije.

"Galenika" u Albaniji predstavlja prepoznatljiv brend, a važno je i što je ta kompanija u državnom vlasništvu, s obzirom da takve kompanije uvek daju prednost kvalitetu nad profitom, dodaje se u saopštenju kompanije.

Delegacija Albanije je obećala pomoć u distribuciji "Galenikinih" preparata.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta