Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pao deficit s Hrvatima i Slovencima
Beograd -- U prvoj polovini godine, robna razmena Srbije i Slovenije veća je za 15,5 odsto u odnosu na isti period 2009, dok je razmena sa Hrvatskom uvećana za 4,08 odsto.
Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Slovenijom u prvoj polovini godine iznosio je 18,6 miliona dolara i bio je tri puta manji nego u isto vreme lane.

Istovremeno, smanjen je i deficit sa Hrvatskom, saopštila je Privreda komora Srbije (PKS).

Ukupna polugodišnja robna razmena Srbije i Slovenije iznosila je 411,1 milion dolara i bila je veća za 15,5 odsto nego u isto vreme lane, dok je razmena sa Hrvatskom, od 297,6 miliona dolara, uvećana za četiri odsto.

U ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini Slovenija je zauzimala šesto, a u uvozu osmo mesto.

Polugodišnji izvoz iz Srbije u Sloveniju iznosio je 196,2 miliona dolara, što je za 32,6 odsto više nego u istom period 2009. godine, kada je srpski izvoz dostigao 148 miliona dolara.

Istovremeno, u Srbiju je iz Slovenije tokom prvih šest meseci 2010. uvezena roba za 214,8 miliona dolara, što je za 3,4 odsto više nego u isto vreme lane, kada je uvoz bio vredan 207,7 miliona dolara.
Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu u Sloveniju su bili suncokretovo ulje, delovi za sedišta, pribor za motorna vozila, materijal za obuću od kože, električna energija, proizvodi od legure aluminijuma, dok je su najviše uvoženi lekovi, mašine za pranje, novinska hartija, delovi uredjaja za hladjenje i zamrzavanje, razni delovi za mašine, hartija i karton.

Kao spoljnotrgovinski partner u ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini Hrvatska je zauzimala deseto, a u uvozu jedanaesto mesto.

Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Hrvatskom u prvoj polovini ove godine bio je 34,5 miliona dolara, a prošle godine u isto vreme iznosio je 38,1 milion,

Izvoz u Hrvatsku u prvoj polovini ove godine iznosio je 131,5 miliona dolara, odnosno 6,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iz Hrvatske povećan za 2,5 odsto za isti period i iznosio je 166 miliona dolara.

Najzastupljeniji proizvodi u izvozu iz Srbije u Hrvatsku u prvom polugodištu bili su hartija, karton, avioni i ostali vazduhoplovi, suncokretov ulje, delovi za motore, dok su uvozu dominirala ulja za preradu, polietilen, staklene boce, tečni propan, prehrambeni proizvodi, električna energija.


Profit Komercijalne banke veći 60%
Beograd -- Komercijalna banka [KMBN] Beograd imala je profit od 1,4 milijarde dinara u prvoj polovini 2010. godine, što je za 60 odsto više nego u istom periodu lane.
Dobit Komercijane banke u Srbiji po osnovu kamata bila je 3,5 milijardi dinara.

Dobitak do naknada i provizija u prvih šest meseci ove godine bio 1,8 milijardi dinara.

Ukupna aktiva Komercijalne banke na kraju juna iznosila je 244 milijarde dinara, što je za 39 milijardi dinara više nego na kraju 2009. godine, navodi se na sajtu.

Kapital Komercijalne banke 30. juna je iznosio oko 40 milijardi dinara, što znači da je u prvih šest meseci ove godine povećan za oko 13 milijardi dinara.

Komercijalna banka, u kojoj država Srbije direktno ili posredno poseduje više od 50 odsto akcija, a Evropska banka za obnovu i razvoj ima 25 odsto kapitala, zauzima drugo mesto na srpskom bankarskom tržištu prema bilansnoj aktivi. Vlasnik je banaka i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.


Veći limit za zaduživanje za lizing
Beograd -- Limit zaduženja građana za lizing trebalo bi da se poveća na 40 odsto plate, odnosno na 60 odsto ako korisnik ima stambeni kredit.
Zbir rate lizinga i drugih obaveza po lizingu i kreditima ugovorenim u dinarima ili u valuti u kojoj su indeksirani prihodi korisnika, povećan je sa 30 na 40 odsto plate.

Limit zaduženja korisnika lizinga koji imaju stambeni kredit povećaće se sa 50 na 60 odsto redovnih mesečnih prihoda, ako se zadužuje u valuti u kojoj mu se isplaćuju redovna primanja, objavila je NBS.

Nakon usvajanje te odluke limit zaduživanja za korisnike lizinga biće izjednačen sa limitom zaduživanja po bankarskim kreditima koji je povećan u maju ove godine.

Prema podacima NBS, u Srbiji posluje 17 lizing kompanija. Na kraju marta ove godine tržište finansijskog lizinga vredelo je 82,6 milijardi dinara, što je za 1,1 odsto manje nego na kraju 2009. godine.


"Budget review in two months"
PRANJANI -- Prime Minister Mirko Cvetković has announced that the budget rebalance will be carried out in two months.

During his visit to households in the village of Pranjani damaged by stormy winds and hail, Cvetković told the press that this would "provide money for anti-hail protection in Serbia", Beta news agency reports.

He also announced that by the end of 2010, anti-hail protection will be transferred from the jurisdiction of the Serbian Weather Service to the Emergency Situations Sector in the Interior Ministry.

He also announced that, as a short-term solution, the government will grant money to help the households damaged in the storm which struck the municipality of Gornji Milanovac on Aug. 7.

"It is even more important to take strategic measures that will enable the state to prevent such damage in the future," Cvetković assessed.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta