Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada sa MMF-om o odmrzavaju plata
Beograd -- Jedna od ideja je da se odmrznu plate u javnom sektoru, i to nekoliko meseci pre nego što bi penzije bile odmrznute, kažu izvori iz Vlade Srbije.
Oni navode da bi istovremeno trebalo da se poveća broj penzionera kojima bi bila isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara.

Pred MMF bi se izašlo sa predlogom da umesto prvobitne dve milijarde dinara, ukupna suma za isplatu najstarijima bude pet milijardi dinara. Ova opcija bi podrazumevala da jednokratnu naknadu dobiju penzioneri čije su penzije do 30.000 dinara.

"Imamo manevarski prostor od 20 milijardi dinara bez povećanja budžetskog deficita. Dodatni podsticaji o kojima ćemo pregovarati sa MMF odnosili bi se na subvencionisane kredite za likvidnost i investicije privredi, kao i nastavak specifičnih programa za pomoć domaćoj industriji. Takođe, za građane subvencionisani keš krediti i potrošački krediti za kupovinu domaće robe. Nastavili bismo i sa subvencionisanim stambenim kreditima", ističe izvor iz Vlade.

Po svemu sudeći, postoje nagoveštaji da će budžetski prihodi biti ostvareni kako je i originalno bilo planirano, te da neće biti podbačaja. Prošlog puta, kada je i dozvoljeno povećanje budžetskog deficita sa četiri na 4,8 odsto, činilo se da će podbačaj biti 25 milijardi dinara.

"To će, međutim, biti nadoknađeno do kraja ove godine, jer je privredni rast brži u drugom kvartalu u poređenju sa prvim. Smatramo da su u situaciji kada je visoka nezaposlenost, a privredni rast je 1,6 odsto, što je dosta sporo, potrebni dodatni podsticaji za privredu, infrastrukturu i poljoprivredu i da treba da već razmišljamo o odmrzavanju plata. Kada bi to trebalo da se sprovede, videćemo sa MMF", kaže naš sagovornik.

Inače, misija MMF doputovaće sutra u Beograd, gde će od četvrtka voditi razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije o petoj reviziji stendbaj aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom. Misija Fonda trebalo bi da ostane u Srbiji do 31. avgusta, a predvodiće je, kao i tokom prethodnih poseta, šef misije Albert Jeger. Prvi zvanični razgovori povodom pete revizije aranžmana sa MMF počeće 23. avgusta, a ključno pitanje tokom razgovora biće zakon o fiskalnoj odgovornosti.


Devizne rezerve NBS u julu smanjene za 400,9 miliona evra
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u julu su smanjene za 400,9 miliona evra i poslednjeg dana tog meseca bile su 10,1 milijardu evra, objavila je centralna banka.
Kako se navodi u saopštenju, neto devizne rezerve su 31. jula iznosile 5,25 milijardi evra, a to su devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i novac povučen od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Izraženo u dolarima, devizne rezerve centralne banke su na kraju jula iznosile 13,19 milijardi, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 444 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.
Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku jula je, kako se precizira, imala prodaja 231 milion evra na međubankarskom deviznom tržištu.
- Iz deviznih rezervi Narodne banke Srbije isplaćeno je 16,4 miliona evra po osnovu stare devizne štednje, a plaćene su i obaveze prema inokreditorima u iznosu od 12,6 miliona evra - dodaje NBS i ističe da su u julu ostvareni prilivi po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 28,2 miliona evra od Evropske investicione banke.
Ukupne devizne rezerve Srbije su na kraju jula bile 11,36 milijardi evra, kad se dodaju devizne rezerve banaka, poslednjeg dana jula su iznosile 1,27 milijardi evra.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 718,6 miliona evra i bio je za 239 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.
U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,36 milijardi evra.
Narodna banka je u julu, radi podsticanja prometa na deviznom tržištu i ublažavanja prevelikih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru, prodala na međubankarskom deviznom tržištu 231 milion evra.
Dinar je u julu prema evru nominalno oslabio za 1,75 odsto.


Foreign exchange reserves drop
BELGRADE -- The foreign exchange reserves of the National Bank of Serbia (NBS) dropped by EUR 400.9mn in July.

The total figure was close to EUR 10.1bn at the end of the month, said the central bank.

The Serbian dinar (RSD), meanwhile, suffered a nominal drop of 1.75 percent, the NBS announced Monday.

The drop in reserves came mostly due to the sale of EUR 231mn in the interbank foreign exchange market.


NBS: Agrar će uticati na inflaciju
Beograd -- Narodna banka Srbije procenjuje da će međugodišnja inflacija, na kraju trećeg tromesečja, biti na višem nivou u odnosu na kraj drugog i iznosiće oko 5,4 odsto.
U avgustovskom izveštaju o inflaciji NBS procenjuje da će cene poljoprivrednih proizvoda u narednim mesecima presudno određivati kretanje inflacije.

Iako se očekuje da će te cene u trećem tromesečju imati sezonski pad, kod te grupe proizvoda postoji najveći rizik odstupanja od projekcije zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

I pored toga što je domaća tražnja i dalje veoma niska, u narednom periodu treba očekivati blago povećanje inflatornih pritisaka po osnovu rasta cena hrane, ali i slabljenja dinara i vremenskog kašnjenja u prenosu njegovih efekata na domaće cene.

Na nivou trećeg tromesečja očekuje se inflacija od oko 0,5 odsto po osnovu povećanja cena koje se formiraju slobodno, rasta pojedinih regulisanih cena, ali i po osnovu očekivanog manjeg pada cena poljoprivrednih proizvoda od sezonski uobičajenog.

Kod bazne inflacije očekuje se dalje ubrzanje tromesečnog rasta, imajući u vidu vremensko kašnjenje u prenosu efekata majskog i junskog slabljenja dinara, ali i rast cena inputa u proizvodnji preradjene hrane.

Shodno tome, kod cena hrane u narednom periodu očekuje se povećanje cena ulja, brašna, mlečnih preradjevina, konditorskih proizvoda i pića, dok se kod cena neprehrambenih proizvoda, pre svega usluga, očekuje nešto viši rast u poredjenju s prethodnim tromesečjem.

Kod regulisanih cena NBS očekuje dalje usporavanje tromesečnog rasta. Najveći rast bi trebalo da imaju cene komunalno-stambenih usluga - voda i iznošenje smeća, cigareta, zbog povećanja akciza, i lekova, zbog uskladjivanja sa novim zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima.

Kod naftnih derivata ne očekuju se promene cena tokom trećeg tromesečja. Projektovana inflacija za ovu godinu je šest odsto plus minus dva procenta, za 2011. godinu 4,5 plus minus 1,5 odsto, a za 2012. godinu četiri plus minus 1,5 odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta