Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Beograd dobija novi simbol visok 146 metara
Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa vrednog 170 mil EUR počeće u septembru u novobeogradskom bloku 65. Projektom čiji je investitor kompanija "PSP-Farman" dominiraće zgrada koja će ujedno biti i najviša građevina u Beogradu-kula visoka 146 metara.

Prema rečima investitora, posebna želja je bila da dizajn novog centra na neki način prenese duh starog Beograda u novobeogradske blokove. Sam centar će u potpunosti iskoristiti pogodnosti života na Novom Beogradu, sa pešačkim zonama i trgovima karakterističnim za centar grada.

Arhitektonsko rešenje ponudili su iz poznatog studija u Londonu "Fletcher Priest". Projekat koji će biti građen u bloku 65, na uglu ulica Omladinskih brigada i buduće trase Unutrašnjeg magistralnog poluprstena prostiraće se na 152.437 m2 površine, a u svom sastavu imaće građevine različite spratnosti i forme.

Izgrađeni objekti će biti organizovani u 514 stambenih jedinica s planiranom cenom od 2.000 EUR za kvadrat i 100 lokala sa ukupnom površinom namenjenom poslovnom prostoru i apartmanima od 37.058 m2. Cena poslovnog prostora će biti 3.000 EUR.

Izgradnja kompleksa planirana je u dve faze. U prvoj će biti izgrađeni stambeni objekti na suprotnoj strani bloka od Omladinskih brigada, a druga faza podrazumeva izgradnju šoping centra i poslovne kule. Gradnja prve faze najavljena je za septembar ove godine sa planovima investitora da ceo kompleks završi do 2013. godine.

Objekat će ispunjavati sve ekološke i standarde održivosti kroz razne inovativne tehnologije, kao što su korišćenje obnovljivih izvora energije, ekoloških materijala...

Prema najavama, inovacije na tom polju uključivaće korišćenje podzemnih voda, kišnice, a deo energetskih potreba biće popunjen iz energije vetra i solarnih panela na samom kompleksu.


Teretni vagoni iz Kraljeva za Slovačku – Na pomolu novi izvozni poslovi
Dobar efekat imale su mere Vlade Srbije, odnosno Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, kada su u februaru i martu ove godine u kraljevačkoj Fabrici vagona ponovo "naručili" izradu novih i reparaciju starih vagona za srpske železnice. Taj "poslić" bio je i svojevrsna pomoć fabrici u kriznom periodu, posle raskida kupoprodajnog ugovora sa ukrajinskom kompanijom "Azov impex", dok se na tržištu "vagondžije" iz Kraljeva same ne snađu. I nekoliko već potpisanih i najavljenih poslovnih ugovora bude nadu da će se tokom ove i naredne godine znatno povećati zaposlenost fabričkih kapaciteta.

– Tokom sledeće nedelje isporučićemo poslednjih deset od ukupno 50 naručenih novih vagona za srpske železnice. Vrednost tog posla bila je 330 miliona dinara. Sledi nam rad na reparaciji 280 teretnih vagona, takođe za srpske železnice, i do kraja godine i taj posao ćemo okončati za iznos od 280 miliona dinara – kaže za "Politiku" Boško Slavković, generalni direktor Fabrike vagona.

Posebno ohrabrenje za poslovodstvo i radnike ove fabrike predstavlja novi izvozni posao proizvodnje 50 "plato" vagona za slovačku kompaniju "Aiks benet". Prema ugovoru, koji je potpisan pre nekoliko dana, polovina tog posla mora da se obavi do kraja ove, a druga polovina u prvom kvartalu naredne godine. Vrednost ugovorenog posla je 1,8 mil EUR. Na potpis čeka i drugi ugovor za istu kompaniju, a reč je o rekonstrukciji 60 vagona od čega bi fabrika u Kraljevu imala prihod od 2,5 mil EUR.

– Gotovo smo sigurni da će u avgustu biti uspešno okončani i pregovori sa predstavnicima železnice Konga o proizvodnji 120 vagona za njihov uzani kolosek. Bio bi to posao od oko 10 miliona evra, a naša fabrika bi preuzela obavezu da 30 vagona proizvede ove godine a 90 naredne – dodaje Slavković.


SIEPA očekuje 2 mlrd USD stranih ulaganja u 2010.
Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) objavila je da očekuje da će ove godine Srbija privući 2 mlrd USD direktnih stranih investicija. Predstavnik SIEPA za odnose sa javnošću Miloš Ćurčin kazao je agenciji Beta da je u prva četiri meseca ove godine u Srbiju ušlo 590 mil USD stranih investicija.

"S obzirom na taj iznos realno je očekivati da će se tokom 2010. godine u Srbiju sliti oko dve milijarde dolara", kazao je on ali je dodao da je nezahvalno davati prognoze priliva ulaganja u vreme krize jer multinacionalne kompanije često menjaju investicione planove.

Zvanične projekcije su proteklih godina bile potcenjene ili precenjene zbog pozitivnog ili negativnog ishoda krupnih transakcija, kazao je Ćurčin i naveo primere neočekivano velike investicije "Pepsik" koja je kupila "Marbo product" i neuspeh tendera za prodaju "Galenike".

- Ostvarenje plana stranih ulaganja u 2010. najviše zavisi od prodaje "Telekoma Srbije", ali i realizacije planova za modernizaciju postrojenja Naftne industrije Srbije, rekonstrukciju pogona "Zastave" u Kragujevcu i tendera za izgradnju novih blokova u dve termoelektrane", kazao je on.

Ćurčin je ocenio da bi iznos od dve milijarde dolara investicija mogao da bude premašen ukoliko se investicioni projekti nastave planiranom dinamikom i dodaju grinfild investicije, dolazak dobavljača "Fiata" i očekivano ulaganje kompanije Ikea, kao i ulaganja u bankarstvo, trgovinu i nekretnine.NBS: Međugodišnja inflacija u julu oko 5%
Međugodišnja inflacija u Srbiji u julu, merena indeksom potrošačkih cena, biće oko 5%, procenila je 30. jula Narodna banka Srbije (NBS).

"Rast cena na malo u julu 2010. u odnosu na isti period prethodne godine iznosi 7%, a rast troškova života 4,4%. Na osnovu ovih podataka, procenjujemo da će se međugodišnji rast potrošačkih cena u julu kretati oko 5%", navedeno je u saopštenju.

NBS cilja potrošačke cene, a ne cene na malo, jer je to uobičajena međunarodna praksa, zbog činjenice da taj indikator bolje odražava uticaj promena cena na potrošnju stanovništva, navela je centralna banka.

Inflacija u Srbiji u julu, merena indeksom cena na malo, bila je 0,4%, saopštio je Republički zavod za statistiku.


Suficit Srbije sa CEFTA 628 mil EUR u prvoj polovini 2010.
Srbija je u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA regiona u prvoj polovini 2010. godine ostvarila suficit od 628 mil USD, objavio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, suficit je rezulat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda - žitarica, proizvoda od žitarica i pića, kao i izvoza gvožđa i čelika.

Izvoz Srbije u CEFTA region u prvih šest meseci 2010. iznosio je 1,27 mlrd USD, a uvoz je bio 641 mil USD. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 197,9%. Srbija je iz CEFTA regiona najviše uvozila struju, gvožđe i čelik, kameni ugalj i obojene metale, kao i povrće i voće.

Deficit iznosi 3322,9 mil USD, što čini smanjenje od 11,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupan spoljnotrgovinski deficit Srbije od januara do juna 2010. iznosio je 3,3 mlrd USD, što je za 11,6% manje nego u istom periodu prošle godine. Izvezeno je robe u vrednosti od 4,4 mlrd USD, a uvezeno robe za 7,76 mlrd USD.


SIEPA expects 2 billion dollars worth of foreign investments in 2010
The Investment and Export Promotion Agency of Serbia (SIEPA) has announced that it expects Serbia to attract 2 billion dollars worth of direct foreign investments in 2010. SIEPA's spokesperson Miloš Ćurčin told Beta agency that foreign investments worth USD 590m had entered Serbia during the first four months of 2010.

"Having that amount in mind, it is realistic to expect that about 2 billion dollars will flow into Serbia in 2010", he said and added that it was ungrateful to give forecasts for the inflow of investments at the time of the crisis because multinational companies often changed their investment plans.

- Official projections for the last few years were either underestimated or overestimated due to positive or negative outcome of huge transactions - said Ćurčin and cited examples of unexpectedly large investment by Pepsik in Marbo Product and the unsuccessful tender for sale of Galenika.

- Realization of the foreign investment plan in 2010 mainly depends on the sale of Telekom Srbija, as well as on realization of the plans for modernization of units of the Petroleum Industry of Serbia, reconstruction of Zastava's units in Kragujevac, and the tender for construction of new blocks in two steam power plants - said he.

Ćurčin assessed that the amount of 2 billion dollars might be exceeded if realization of investment projects continued at the projected pace and if greenfield investments, the arrival of Fiat's suppliers, the expected investment by Ikea, as well as investments in banking, trade and real estates, were added to it.


Serbia to discuss public debt with IMF
The main topic of the next round of talks with the IMF mission will be the law for fiscal responsibility.

These talks would also define how far in debt Serbia would be able to go.

International Monetary Fund (IMF) official in Serbia Bogdan Lisovolik said that there would also be discussions of the draft law for pension-disability insurance and structural reforms.

“Every time the mission comes we talk about structural reforms. They are always a part of our agenda,” he told daily Politika.

Lisovolik said that the talks would “include the conclusion of the privatization process as well, along with other issues, such as improving the investment ambient and abolishing unnecessary bureaucracy."

The IMF mission is expected to be in Belgrade during the second half of August.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta