Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcije NISa na berzi od 30. avgusta
Beograd -- Prvo trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) biće u ponedeljak, 30. avgusta, a nominalna cena prvog trnovačkog dana iznosiće 505 dinara.
To znači da će 4,8 miliona građana koji poseduju akcije NIS, ali i druga zainteresovana pravna i fizička lica od tog dana moći da trguju njima na berzi.

Akcije NIS-a njih 163.060.400 biće kotirane na A listingu, odnosno na "prajm marketu". Oznaka NIS-a na berzi biće NIIS.

"Prajm market", odnosno A listing, predstavlja najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze gde se kotiraju kompanije koje ispunjavaju stroge uslove po pitanju izveštavanja (kvartalni finansijski izveštaji) i likvidnosti.

Na A listingu Beogradske berze trenutno se nalaze samo tri kompanije: "Energoprojekt", "Tigar" i "Sojaprotein", a na ovom segmentu tržišta moguća je dnevna fluktuacija cene od minus osam do plus 10 procenata, dok je na prvom trgovanju predvidjena zona fluktuacije od minus 20 do plus 300 procenata za cenu akcija.

To praktino znači da će prvog dana trgovanja maksimalna moguća akcija NIS na berzi moći da dostigne 2020 dinara, odnosno da cena akcije neće moći da padne ispod 404 dinara.
NIS je krajem juna doneo odluku u prelasku u otvoreno akcionararsko društvo, a prema ranijim najavama izlazak kompanije na berzu odložen je za početak septembra.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, u registar je upisano 163.060.400 akcija NIS-a nominalne vrednosti 500 dinara po komadu, odnosno ukupne vrednosti 81,53 milijarde dinara.

Ruski Gaspromnjeft vlasnik je 51 odsto akcija, odnosno 83.160.800 komada, dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 odsto akcija. Preostale akcije, 19,1 odsto su u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih NIS-a, 4,8 miliona građana Srbije koji su besplatno dobili akcije, kao i nekolicine firmi i građana, koji su akcije sticali dok je kompanija bila zatvoreno akcionarsko društvo.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, najviše akcija NIS-a kupio je kastodi račun Vojvođanske banke, oko 0,015 procenata ili oko 25.000 komada, a pored njega jedini veći kupac tih hartija bila je brokerska kuća MV Investments sa 0,005 odsto akcija, oko 8.000 komada.

Gaspromnjeft je kupio 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja
te kompanije. Ruska držvana kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godin


Zakonom do boljeg kreditnog rejtinga
Donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti trebalo bi da popravi kreditni rejting Srbije, koji nije na zavidnom nivou. Zakon ima zadatak da obezbedi da se nivo zaduženosti ne otrgne kontroli, kazao je premijer Mirko Cvetković.
U razgovorima o reviziji kreditnog aranžmana Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posebna pažnja biće posvećena upravo Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, koji bi u septembru trebalo da bude dostavljen Skupštini. Time bi se stvorili uslovi i da se postepeno smanjuju visoke kamate na kredite, bilo da se zadužujete kao fizičko lice i firma, ili da zajam uzima država, u zemlji ili inostranstvu.
Pre nego što nam odobri kredit, banka proverava da li imamo dugove, da li ih redovno otplaćujemo, gde radimo i sa kim živimo. Procedura je slična i kada država pozajmljuje pare ili investitor odlučuje gde će da uloži novac. Na osnovu toga utvrđuje se kreditni rejting i premija rizika, koja je u stvari deo kamate kojima se investitor štiti od mogućeg gubitka.
Ćel-Morten Jonsen iz Saveta stranih investitora, smatra da postoji niz stvari koje definišu Srbiju kao rizičnu zemlju.
Kako je istakao, jedno je budžetski deficit i vladin dug, što i nije tako loše u odnosu na druge zemlje.
- Kada tome dodate poslovnu klimu, koja je takođe deo rizika jedne zemlje, na kraju stičete utisak o stabilnoj srpskoj ekonomiji. Trenutno ste kod nekih Agencija za rejting u minusu, što znači da postoji relativno visok rizik, ali ne i najviši - kazao je on.
Srbija ima kreditni rejting "BB minus stabilno", a premija rizika je na nivou na kojem je bila pre krize, 400 indeksnih poena, što znači da je Srbiji u inostranstvu zaduživanje skuplje nego na primer Mađarskoj, Bugarskoj, Turskoj, Poljskoj.
Vlada očekuje da će usvajanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti popraviti kreditni rejting zemlje.
- Zakon o fiskalnoj odgovornosti ima zadatak da obezbedi da se nivo zaduženosti ne otrgne kontroli i ne uđe u neke nivoe koji posle ne bi mogli da se finansiraju. Mislim da je zakon jako potreban i da će omogućiti stabilnost finansija u narednom periodu i poboljšati gledanje stranih investitora na privredu naše zemlje - kazao je premijer Mirko Cvetković.
Prema mišljenju ekonomista, svako usvajanje zakona kojim se ograničava zaduživanje države dobrodošlo je za poboljšanje kreditnog rejtinga, ali nije dovoljno.
- Agencije gledaju spremnost države da konsoliduje javne rashode, da li će biti sposobna da redukuje penzije, da li ćemo kreirati investicionu klimu, da li država demontira sposobnost da suzbija sve elemente koji utiču na unutrađnje poslovanje, korupcija i birokratija - smatra ekonomista Đorđe Đukić.
Put do boljeg kreditnog rejtinga zemlje ekonomisti vide kroz nastavak aranžmana sa MMF-om i posle isteka važećeg dogovora u aprilu naredne godine. Veliki uticaj imala bi i odluka Evropske unije da Srbiji da zeleno svetlo za kandidaturu.


"Lasta" preuzima gradski prevoz u Kragujevcu
Ako je suditi prema poslednjim informacijama nadležnih u lokalnoj samoupravi u Kragujevcu, gradski prevoz sredinom naredne sedmice definitivno će preuzeti beogradska "Lasta", koja će na tom poslu odmeniti tamošnji "Autosaobraćaj", preduzeće koje godinama unazad, usled nedomaćinskog, neretko i kriminalnog upravljanja i rukovođenja firmom, tavori na ivici kolapsa. U Gradskom veću listu "Danas" juče (23. avgust 2010. godine) je potvrđeno da će "Lasta" od 1. septembra preuzeti većinu linija u gradskom prevozu, te da se trenutno usaglašavaju svi detalji tog posla.

Izvesno je da će "Lasta" od 1. septembra početi da prevozi Kragujevčane u gradskom prevozu, a upravo pregovaramo o tehničkim, kadrovskim i operativnim detaljima i uslovima pod kojima će "Lasta" da preuzme ne samo gradski prevoz već i zaposlene "Autosaobraćaja" koji su bili angažovani na tom tom poslu, kažu u gradskoj upravi.

Kako "Danas" nezvanično saznaje, "Lasta" će u Kragujevcu preuzeti 70% gradskog prevoza, dok će preostalih 30% linija u lokalu i dalje "pokrivati" autobusi privatne firme "Vulović transport".

"Lasta" će u Kragujevcu raditi sa 32 autobusa, a iz "Autosaobraćaja" u tu beogradsku prevozničku firmu treba da pređe 176 radnika. U sindikatu "Autosaobraćaja" kažu da su zadovoljni što će deo radnika tog preduzeća imati siguran posao u "Lasti".

Gradska uprava Kragujevca nedavno je pokrenula zvanični inicijativu za spasavanje onoga što se spasti može u "Autosabraćaju". S tim u vezi odlučeno je da se dugovanja "Autosabraćaja" prema lokalnoj samoupravi konvertuju u kapital grada u toj firmi. Konverzija dugova AS-a prema lokalnoj samoupravi biće okončana sredinom septembra, a tada će grad i država, sa svojim kapitalom u "Autosaobraćaju", imati većinski paket akcija u toj firmi, koji će, najverovatnije, ubrzo biti ponuđen zainteresovanim kupcima.

Ima indicija da bi "Lasta", otkupom tog paketa akcija, mogla da preuzme celi "Autosaobraćaj", s time što bi, u tom slučaju, iz AS-a, uz neku od stimulativnih mera socijalnog programa, otišlo 350 od oko 750 radnika trenutno zaposlenih u tom preduzeću.


IMF: Serbia has responsible fiscal policy
BELGRADE -- Head of the IMF mission visiting Serbia Albert Jaeger said on Monda that Serbia has followed a good and responsible fiscal policy.
He met with Serbian Prime Minister Mirko Cvetković and Finance Minister Diana Dragutinović.

During their meetings, Cvetković, Dragutinović and Jaeger all pointed to the need for passing a law on fiscal responsibility as soon as possible.

The IMF mission will be in Belgrade from August 19 to 31, as part of the fifth review of the IMF stand-by arrangement with Serbia.

In the next few days, it will analyze the current economic situation in Serbia with special emphasis on budget revenue and spendings.

Official talks between representatives of Serbia and the mission began on Monday with a plenary meeting at the National Bank of Serbia (NBS), the NBS told Tanjug.

Besides NBS Governor Dejan Šoškić, who represents Serbia, at the IMF, the participants in the meeting include Deputy Prime Ministers Mlađan Dinkić, Jovan Krkobabić and Božidar Đelić, the government's press office said.

The talks between representatives of Serbia and the IMF will focus on the latest fiscal, monetary and macroeconomic developments, with special emphasis on the draft law on fiscal responsibility, which should be introduced into parliamentary procedure by mid-September, the NBS announced.

At the end of last week, the mission had preparatory, technical talks with Serbian representatives.

On May 15, 2009, the IMF approved to Serbia a stand-by arrangement worth approximately EUR 2.9bn, which expires in April 2011.


NIS on Belgrade Stock Exchange from August 30 - Starting price of shares is EUR 4.82
- Trading in the shares of the Petroleum Industry of Serbia (NIS) will start on Monday, August 30th - people at the Belgrade Stock Exchange told Beta agency.

The starting price per share on the first day of trading will be RSD 505 or EUR 4.82.

As it is announced, total of 163,060,400 shares of NIS will be available.


Bread factory must be kept in operation - Agreement on rescuing Fidelinka
- There is a hope for Fidelinka - it was announced after the meeting with Vojvodina Prime Minister Bojan Pajtic. The meeting was attended by Subotica Mayor Sasa Vucinic, Provincial Secretary for Labor Miroslav Vasin, and Fidelinka's bakery manager Ljiljana Lucic.

It was agreed that the money from the new development loan be used to ensure further work of the bakery, that is, that the money be spent on procurement of wheat so that Fidelinka's main factory could be kept in operation. The appraisal of complete property will be done before that, although Fidelinka currently has enough flour to maintain the production.

Let us remind that one of the largest factories of bread and baked goods in Vojvodina went bankrupt about 15 days ago due to a debt and the blocked account. So far, however, nobody has contacted the owners, which are the companies from several foreign countries, primarily so-called offshore companies.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta