Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Spoljni dug Srbije na kraju juna 23,8 mlrd EUR
Spoljni dug Srbije na kraju juna ove godine iznosio je 23,8 mlrd EUR i njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) bilo je 78,1%, što je blizu granice visoke zaduženosti od 80% BDP-a, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U drugom tromesečju 2010. godine spoljni dug je uvećan za 550 mil EUR, od čega je više od 450 miliona po osnovu kursnih razlika zbog slabljenja dinara u odnosu na druge valute zastupljene u strukturi zaduženja u inostranstvu.

Spoljni dug javnog sektora na kraju prvog polugodišta 2010. godine bio je 8,3 mlrd EUR i veći je 10,1% nego na kraju marta. Njegovo učešće u ukupnom spoljnom dugu je iznosilo 35% i za 2,4% procentna poena veće je nego na kraju prvog tromesečja, što je posledica kursnih razlika i povlačenja dela kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 237 mil EUR.

Spoljni dug države, uključujući dug NBS, iznosio je 7,7 mlrd EUR, a državno garantovani spoljni dug 600 mil EUR.

Privatni sektor je na kraju juna u inostranstvu bio zadužen u iznosu od 15,5 mlrd EUR, od čega je udeo duga banaka bio 31,9%, a preduzeća 68,1%.

Dug banaka je iznosio 4,9 mlrd EUR i u poređenju sa stanjem na kraju marta smanjen je za 24,2 mil EUR.

Preduzeća su bila zadužena u iznosu od 10,6 mlrd EUR, što je za 14,9% manje nego na kraju marta. Više od 50% inostranih kredita koje su preduzeća u Srbiji koristila odobrile su strane banke i finansijske institucije koje imaju status poveznih lica sa domaćim
bankama.

Javni dug Srbije na kraju juna je iznosio 10,8 mlrd EUR, odnosno 35,4% BDP-a. U taj dug nisu uključene obaveze Srbije prema MMF u iznosu od 426,6 mil EUR.

Srbija, kako je navedeno u izveštaju NBS, još nije u situaciji da njena zaduženost prerasta u makroekonomski problem, jer je prema metodologiji MMF-a i Svetske banke kritična granica zaduženja kad javni dug dostigne 48% BDP-a, odnodno 132% izvoza.


Industrijska proizvodnja u julu veća 5,1 odsto
Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu je bila veća 5,1 odsto nego u istom periodu prošle godine, a u odnosu na prosek 2009. godine bila je veća 4,6 procenata, saopštio je Republicki zavod za statistiku (RZS).

U prvih sedam meseci ove godine industrijska proizvodnja bila je 4,8 odsto veća nego u istom periodu lane.

Posmatrano po sektorima, u julu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležen je rast u sektoru vađenje ruda i kamena od 15,3 odsto i prerađivačkoj industriji od 5,9 odsto, dok je sektor proizvodnje i distribucije elektricne energije, gasa i vode imao pad od 1,6 odsto.

Sirovine i poluproizvodi, osim energije, zabeležili su u julu godišnji rast od 16,6 odsto, energija za 2,6 odsto i netrajni proizvodi za široku potrošnju za 1,2 odsto, a pad je zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10 odsto i kapitalnih proizvoda za 2,6 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u julu 2010. godine, poredeći sa julom prošle godine imao je rast kod 16 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje ucestvuju sa 63 odsto, dok je pad zabeležen kod 13 oblasti sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 37 procenata.

U RZS navode da je najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu ove godine, u odnosu na jul 2009. godine imala je proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, vađenje sirove nafte i gasa, proizvodnja električnih mašina i aparata, proizvodnja mašina i uređaja, osim električnih i proizvodnja osnovnih metala.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul u odnosu na jun pokazuje da je ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 1,7 odsto, a da je prerađivačka industrija ostala na istom nivou.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul 2010. godine, u odnosu na prosek 2009. godine, za ukupnu industriju pokazuje da je ostvaren rast od 4,4 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 4,1 odsto.


Spoljnotrgovinski deficit smanjen na 3,9 milijardi dolara
Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih sedam meseci ove godine bio je 3,91 milijardi dolara, što je 10,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Navedeno je dfa je Srbija od januara do jula izvezla robu u vrednosti od 5,26 milijardi dolara, što je 16,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uvezla za 9,17 milijardi dolara, što je povećanje od tri odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 57,4 odsto i veća je nego pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 50,7 odsto, navedeno je u saopštenju.


Dunkermotoren plans to start production of micromotors - Contract signed for construction of new Ger
Mayor Sasa Vucinic and Nicholas Graef, the Director of German Dunkermotoren from Bonndorf, have signed the protocol on cooperation, which envisages commencement of production of micromotors for window blinds and other sun-protection devices by the German investor.

The production unit will be built in Subotica's Free Zone, at total of 1,400 square meters, and complete contract will be realized within next seven years. The plan for that period also includes relocation of the whole production and production units from Bonndorf to Subotica, which will enable employment of 50 workers, and there is also possibility that the number of employees be doubled in the last phase if the business results are satisfying.

- The contract envisages that, in addition to the units for production and assembling of blinds, a research unit of this German company be formed in the Free Zone as well. Although it is maybe not the largest one, this investment is a sign that Subotica is a good place for foreign investors, and it is definitely the first one to settle on 53 ha next to the already existing zone - said Mayor Vucinic and invited other German companies to invest in Subotica.

By the way, the value of investments in the first phase of this project will amount to about EUR 2m.


Energoprojekt's assembly definitely on September 2nd
After the Commercial Court of Appeal has accepted Energoprojekt Holding's complaint recently and, thus, revoked the temporary measure that the Commercial Court introduced shortly before the holding of the regular assembly of the company's shareholders, certain confusions have emerged concerning the holding of the shareholders' assembly, which is scheduled for September 2nd. However, Nikola Breka, the temporary representative of the Commercial Court, has confirmed that the assembly will be held as planned, on Thursday, September 2nd, at 9 AM.

According to him, it is a procedure that is completely separated from the accepted complaint lodged by Energoprojekt. In that procedure, at the suggestion of the Republic of Serbia, the Commercial Court has ordered holding of the shareholders' assembly. The temporary representative has also pointed out that the state, which is registered with the Central Securities Register since June 25, will attend that meeting and use the right to vote.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta